ΓΔ: 1477.69 -0.27% Τζίρος: 79.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
forologia-foroi-logistes-forologikos elegxos-efories
Φώτο: Shutterstock

Σε ρυθμό διακοπών οι φορο-δηλώσεις, ενώ εκκρεμούν οι 4 στις 10

Πέφτει ο ρυθμός υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, ενώ παραμένουν σε εκκρεμότητα περισσότερες από 2,6 εκατομμύρια. Αναπόφευκτη η παράταση ως τα μέσα Σεπτεμβρίου, εκτιμούν οι λογιστές.

Περισσότερες από 2,6 εκατομμύρια δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος δεν έχουν υποβληθεί ακόμη, ενώ πλησιάζει η καταληκτική προθεσμία υποβολής (27 Αυγούστου). Μάλιστα, όλα δείχνουν ότι ο Αύγουστος θα περάσει με χαμηλούς ρυθμούς υποβολής δηλώσεων, με αποτέλεσμα οι λογιστές να εκτιμούν ότι θα είναι τελικά αναπόφευκτη μια παράταση της προθεσμίας υποβολής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων  (ΑΑΔΕ), οι δηλώσεις που παραμένουν σε εκκρεμότητα και θα πρέπει να υποβληθούν σε περίοδο θερινών διακοπών είναι 2.652.531, καθώς έχουν ανεβεί στο Taxis 3.791.948 έντυπα Ε1 σε σύνολο  6.444.479 που είχαν υποβληθεί το 2020. Δηλαδή, το ποσοστό των δηλώσεων σε εκκρεμότητα υπερβαίνει το 40%.

Η είσοδος στις θερινές διακοπές φαίνεται ότι έχει αρχίσει να ρίχνει το ρυθμό υποβολής, σε συνδυασμό μάλιστα και με το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών πέρασε ρύθμιση που παρατείνει τη δυνατότητα εφάπαξ εξόφλησης του φόρου με έκπτωση 3% για όσους υποβάλουν δηλώσεις έως και στις 27 Αυγούστου. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτό το Σαββατοκύριακο υποβλήθηκαν περίπου 55.000 δηλώσεις, ενώ το προηγούμενο είχαν υποβληθεί περίπου 73.000.

Λογιστές εκτιμούν ότι τελικά το υπουργείο Οικονομικών θα υποχρεωθεί να δώσει παράταση στην καταληκτική προθεσμία, σημειώνοντας ότι με αυτούς τους ρυθμούς υποβολής η παράταση θα πρέπει να φθάσει ως τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν πληρωμή του φόρου εφάπαξ με έκπτωση 3% ή έως και σε 8 μηνιαίες δόσεις, ενώ μπορούν να επιλέξουν και την ένταξη των οφειλών τους στην πάγια ρύθμιση με τις 24 – 48 δόσεις.

Αναλυτικότερα, οι επιλογές των πληρωμών έχουν ως εξής:

1. Εφάπαξ μέχρι την προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης, δηλαδή έως τις 31 Αυγούστου. Στην περίπτωση αυτή τα φυσικά πρόσωπα θα κερδίσουν έκπτωση φόρου 3%.

2.  Σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη και δεύτερη δόση να καταβάλλεται έως τις 31 Αυγούστου και την τελευταία έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021.

3. Σε 24 - 48 δόσεις εντάσσοντας την οφειλή στη νέα πάγια ρύθμιση. Για οφειλές από φόρο εισοδήματος οι μηνιαίες δόσεις κλειδώνουν στις 24 με επιτόκιο  5,3%.

Οι φορολογούμενοι που έχουν τη σχετική δυνατότητα μπορούν να επιλέξουν και τις λύσεις που προσφέρουν τα πιστωτικά ιδρύματα. Συγκεκριμένα, μπορούν να πληρώσουν τον φόρο σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα. Στην περίπτωση αυτή οι φορολογούμενοι πληρώνοντας ολόκληρο το ποσό του φόρου με κάρτα κερδίζουν και την έκπτωση φόρου 3%.

Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί  3.791.948 Ε1 που αντιστοιχούν σε 5,2 εκκαθαριστικά σημειώματα τα οποία είναι ξεχωριστά για τον/την σύζυγο. Από την ανάλυση αυτών προκύπτει ότι το Δημόσιο βάζει στα ταμεία του περίπου 1,1 δισ. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος:

  • Το 31,20% των φορολογουμένων καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 1.628.777 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 1,32 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 814 ευρώ.
  • Το 51,63% των φορολογουμένων δεν πληρώνουν  φέτος επιπλέον φόρο. Σε σύνολο 5.221.088 εκκαθαριστικών σημειωμάτων τα 2.695.736 είναι μηδενικά.
  • Για το 17,17% των φορολογουμένων ή 896.575 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 236 ευρώ, δηλαδή συνολικά 211,5 εκατ. ευρώ.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα εμπλοκή στις φορολογικές δηλώσεις, ζητούν παράταση οι λογιστές

Μόλις 100 δηλώσεις Ε1 υποβλήθηκαν χθες, ενώ τις προηγούμενες ημέρες υποβάλλονταν περισσότερες από 100.000. Εντοπίζονται σφάλματα στα ποσά των παρακρατούμενων φόρων. Πίεση στο υπουργείο για παράταση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμπλοκή στις φορολογικές δηλώσεις και σενάριο για νέα παράταση

Λιγότερες κατά 600.000 σε σχέση με πέρυσι οι δηλώσεις που έχουν υποβληθεί. Αν δοθεί νέα παράταση, όσοι την αξιοποιήσουν χάνουν τη δυνατότητα εξόφλησης σε οκτώ δόσεις. Για ποιους εκδίδονται νέα εκκαθαριστικά.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα χαρακώματα λογιστές και υπ. Οικονομικών για δηλώσεις και προθεσμίες

Πλήθος προβλημάτων και καθυστερήσεων επισημαίνουν οι λογιστές και ζητούν παράταση προθεσμιών υποβολής. Σκληρή απάντηση του Κ. Χατζηδάκη και της ΑΑΔΕ με αιχμές για συντεχνιακές σκοπιμότητες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το σχέδιο της ΑΑΔΕ για την αυτόματη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Η καινοτομία που επιφέρει το νομοσχέδιο αφορά στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, που ενσωματώνει αλλαγές, από την προσυμπλήρωση μέχρι και την υποβολή και εκκαθάρισή τους.