ΓΔ: 877.24 1.10% Τζίρος: 59.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Όλες οι ταμειακές μηχανές στο myData μέχρι τις αρχές του Νοεμβρίου

Σταδιακά από τον Σεπτέμβριο θα γίνει η διασύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλή. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για τις κατηγορίες επιχειρήσεων, ποια δεδομένα θα διαβιβάζονται.

Μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου θα έχουν διασυνδεθεί, σταδιακά, όλες οι ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων της χώρας με το πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ για να διαβιβάζονται σε πραγματικό χρόνο όλα τα στοιχεία των συναλλαγών και να ενισχυθεί η προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, προωθεί με απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τη διασύνδεση των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) με το αντίστοιχο Πληροφοριακό Σύστημα της ΑΑΔΕ για την ηλεκτρονική διαβίβαση των δεδομένων των στοιχείων λιανικής πώλησης, που εκδίδονται μέσω αυτών, στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA (ηλεκτρονικά βιβλία).

Ειδικότερα, ορίζεται η υποχρέωση σταδιακής διασύνδεσης των υπόχρεων οντοτήτων, σε χρήση ΦΗΜ με το Πληροφοριακό Σύστημα ΦΗΜ της A.A.Δ.Ε., για την ηλεκτρονική διαβίβαση δεδομένων των στοιχείων λιανικής πώλησης, που εκδίδονται μέσω αυτών, στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA ως εξής:

  1. Η υποχρέωση της διασύνδεσης,αφορά στις οντότητες που εκδίδουν τα στοιχεία λιανικής πώλησης μέσω ΦΗΜ.
  2. Οι οντότητες που απαλλάσσονται από την υποχρεωτική χρήση των ΦΗΜ και δεν κάνουν προαιρετική χρήση τους, δεν εμπίπτουν στο πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων της απόφασης.
  3. Οι υπόχρεες οντότητες της παρούσας απόφασης εντάσσονται στη σταδιακή διασύνδεση με βάση τα ακαθάριστα έσοδα που πραγματοποίησαν σύμφωνα με την υποβληθείσα δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2019 και με επιπλέον κριτήριο την ένταξή τους ή μη στους πληττόμενους ΚΑΔ λόγω COVID-19.

Το χρονοδιάγραμμα διασύνδεσης είναι το ακόλουθο:

  • Από 01/09/2021 οι οντότητες που βάσει ΚΑΔ, δεν επλήγησαν από την πανδημία και το φορολογικό έτος 2019, είχαν ακαθάριστα έσοδα πάνω από 100.000 €,
  • από 01/10/2021 οι οντότητες που βάσει ΚΑΔ, δεν επλήγησαν από την πανδημία και το φορολογικό έτος 2019, είχαν ακαθάριστα έσοδα μέχρι και 100.000 € και
  • από 01/11/2021 οι λοιπές οντότητες.

Στην ίδια ημερομηνία εντάσσονται και οι οντότητες που είτε είναι υπόχρεες σε χρήση ΦΗΜ, είτε χρησιμοποιούν προαιρετικά ΦΗΜ και έχουν κάνει έναρξη εργασιών από 01/01/2020 έως και την 01/09/2021, καθώς και οι οντότητες που το φορολογικό έτος τους λήγει σε διαφορετική ημερομηνία της 31/12.

Στην περίπτωση που δεν έχει υποβληθεί δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2019, από τις υπόχρεες οντότητες της παρούσας απόφασης, λαμβάνονται υπόψη τα ακαθάριστα έσοδα της τελευταίας υποβληθείσας δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Ποια δεδομένα διαβιβάζονται

Τα δεδομένα που διαβιβάζονται, ανά εκδοθέν στοιχείο λιανικής πώλησης, κατ’ ελάχιστον είναι τα εξής:

α) Α.Φ.Μ. του εκδότη
β) Είδος Παραστατικού λιανικής πώλησης
γ) Αύξων αριθμός του στοιχείου λιανικής πώλησης
δ) Ημερομηνία και ώρα έκδοσης
ε) Συντελεστής ΦΠΑ
στ) Συνολική αξία παραστατικού.

Κίνητρα για τα ηλεκτρονικά βιβλία

Η αυτοματοποίηση των διαδικασιών θα δώσει τη δυνατότητα στις ελεγκτικές αρχές να έχουν πλήρη στοιχεία για το οικονομικό προφίλ της κάθε επιχείρησης ενώ θα επιταχύνει τις επιστροφές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ, όπως έχει γράψει το BusinessDaily.

Σημειώνεται ότι έχουν θεσμοθετηθεί κίνητρα όπως:

  • μείωση στα 3 έτη από 5 για τον εκδότη του τιμολογίου και στα 4 για τον λήπτη ο χρόνος παραγραφής του δικαιώματος της φορολογικής διοίκησης να εκδώσει πράξη προσδιορισμού φόρου.
  • περιορισμό σε 45 ημέρες από 90 του χρονικού διαστήματος που η φορολογική διοίκηση εξετάζει τα αιτήματα επιστροφής φόρου για τα έτη που εφαρμόζεται ηλεκτρονική τιμολόγηση.
  • αυξημένη κατά 100% απόσβεση της αρχικής δαπάνης για τεχνικό εξοπλισμό και λογισμικό που απαιτείται για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, κατά το έτος πραγματοποίησής της, ως αντιστάθμισμα του κόστους χρήσης της ηλεκτρονικής τιμολόγησης. 
  • υπερέκπτωση κατά 100% της αξίας των δαπανών για τη λήψη υπηρεσιών παρόχου.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ραβασάκια από την εφορία σε όσους δεν υπέβαλαν δήλωση από το 2015

Οι φορολογικές θα υπολογίσουν τους φόρους που αναλογούν με βάση όλα τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους, ενώ οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν εκπρόθεσμα τις δηλώσεις τους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Η μείωση φόρου εισοδήματος ισχύει και για τους δύο γονείς

Όπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο της ΑΑΔΕ από τη στιγμή που και η ανατροφή των παιδιών είναι από κοινού, ανεξάρτητα εάν έχει λυθεί ο γάμος ή το σύμφωνο συμβίωσης, θα πρέπει και οι δύο γονείς να έχουν μείωση φόρου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι είναι οι εναλλακτικοί τρόποι πληρωμής οφειλών στην εφορία

Οι φορολογούμενοι μπορούν πλέον να εξοφλούν μέσω του Taxisnet και χωρίς να χρειάζεται η μετάβασή τους σε υποκατάστημα τράπεζας, οφειλές προς το Δημόσιο, ρυθμισμένες ή μη, με τη χρήση των καρτών τους.