ΓΔ: 879.23 0.27% Τζίρος: 48.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Δ. Σκάλκος: Η χρηματοδότηση της ελληνικής Πράσινης Συμφωνίας

Το Ελληνικό Green Deal είναι το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που αποτελεί τον λεπτομερειακό οδικό χάρτη για την επίτευξη συγκριμένων κλιματικών στόχων, μεσοπρόθεσμα έως το 2030 και με ορίζοντα το 2050.

Την αισιοδοξία του ότι η χώρα μπορεί να πραγματώσει τους στόχους της ανοίγοντας έναν μακρύ κύκλο βιώσιμης/πράσινης ανάπτυξης για όλους τους Έλληνες πολίτες εξέφρασε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος σε άρθρο του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ». Το άρθρο έχει ως εξής:

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα πεδίο οικονομικής δραστηριότητας στο οποίο θα κριθεί η δυνατότητα των επόμενων γενεών να ζήσουν σε βιώσιμες και ευημερούσες περιοχές, αλλά και μεσοπρόθεσμα η δυνατότητα των ευρωπαϊκών οικονομιών να ανακάμψουν μετά την περιπέτεια της πανδημίας. Διόλου τυχαία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσφατα υιοθέτησε ένα πακέτο φιλόδοξων προτάσεων προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 55% έως το 2030. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία αποτελεί τη νέα αναπτυξιακή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια βιώσιμη, καθαρή και ασφαλή οικονομία. Καθορίζει με ποιον τρόπο η Ευρώπη θα γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος μέχρι το 2050. Το Ελληνικό Green Deal, η ελληνική Πράσινη Συμφωνία, είναι το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που αποτελεί τον λεπτομερειακό οδικό χάρτη για την επίτευξη συγκριμένων κλιματικών στόχων, μεσοπρόθεσμα έως το 2030 και με ορίζοντα το 2050.

Το νέο Εταιρικό Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) 2021-2027 κατανέμει πόρους ύψους 21,5 δισ. ευρώ. Από αυτούς αθροιστικά το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ταμείο Συνοχής πρόκειται να συνεισφέρουν περίπου 5,5 δισ. ευρώ για «πράσινες» δράσεις. Οι δράσεις αυτές αφορούν στο περιβάλλον (κυκλική οικονομία, διαχείριση αποβλήτων και υδατικών πόρων), την ενέργεια (χρήση ΑΠΕ), την βιοποικιλότητα (δίκτυο NATURA), την πολιτική προστασία (έργων πρόληψης και διαχείρισης κινδύνων), τις βιώσιμες μεταφορές (σιδηρόδρομος, ηλεκτροκίνηση), τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (Βιομηχανία 4.0). Στους παραπάνω πόρους προστίθενται και οι πόροι του νέου Ευρωπαϊκού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης (1,63 δισ. ευρώ) για την απεξάρτηση από το λιγνίτη.

Ακόμη το Σχέδιο Ελλάδα 2.0 δεσμεύει το 37,5% των πόρων του (περίπου 6,2 δισ. ευρώ) στον πυλώνα της «πράσινης μετάβασης» με πρόσθετη κινητοποίηση πόρων μέσω δανεισμού. Επιπλέον, πόροι της πρωτοβουλίας «Συνδέοντας την Ευρώπη» πρόκειται να διατεθούν σε «πράσινες» δράσεις («καθαρά» καύσιμα, e-mobility, κλπ.) καθώς και πόροι της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που θα υποστηρίξουν τον «πράσινο» μετασχηματισμό του γεωργικού τομέα.

Στις παραπάνω πηγές χρηματοδότησης προστίθενται το νέο εργαλείο REACT-EU για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, καθώς το 25% του συνολικού προϋπολογισμού (0,4 δισ. ευρώ) θα κατευθυνθεί σε κλιματικές δράσεις. Και τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε τους συγκριτικά πολύ λιγότερους, όχι όμως και αμελητέους, εθνικούς πόρους του νέου Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ) για δράσεις/έργα που σχετίζονται με την πράσινη ανάπτυξη. Έχοντας, λοιπόν, στην διάθεσή μας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πράσινης μετάβασης για την ελληνική οικονομία και ικανούς πόρους για την υλοποίησή του, μπορούμε να είμαστε βάσιμα αισιόδοξοι πως θα καταφέρουμε να πραγματώσουμε τους στόχους μας ανοίγοντας έναν μακρύ κύκλο βιώσιμης/πράσινης ανάπτυξης για όλους τους Έλληνες πολίτες.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

kostas-skrekas-energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δραστική επιτάχυνση αδειών ΑΠΕ από τα πέντε χρόνια σε 14 μήνες

Μέτρα για την επιτάχυνση της αδειοδότησης των ΑΠΕ, θέσπιση πλαισίου για την αποθήκευση ενέργειας, κίνητρα για την κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων και τον νέο κλιματικό νόμο παρουσίασε ο υπ. Περιβάλλοντος στο υπουργικό συμβούλιο.
Mylonas, Ethniki Trapeza, ETE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Π. Μυλωνάς: 50 δισ. οι επενδύσεις για την ενεργειακή προσαρμογή της Ελλάδας

Οι τομείς στους οποίους θα κατευθυνθούν αυτά τα κεφάλαια, είναι τα πεδία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, διανομής, απόδοσης και αποθήκευσης της ηλεκτρικής ενέργειας, επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεργασία Ελλάδας - ΕΤΕπ για το κλίμα και τη Δίκαιη Μετάβαση

Πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για την υλοποίηση έργων στην Ελλάδα που σχετίζονται με τις δράσεις για το κλίμα και τη Δίκαιη Μετάβαση σύμφωνα με τις κατευθυντήριες αρχές που ορίζονται στο ΕΣΠΑ 2021 – 2027.
viomixania-energeia-dei
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελλάδα-Γερμανία: Στόχος η ενέργεια και η οικονομία μηδενικών ρύπων

Το ομόσπονδο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας θα συμβάλει στην κοινή προσπάθεια των δύο χωρών, ενώ ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Μαραγκός τόνισε πως για την Ελλάδα, η Γερμανία λογίζεται παραδοσιακά στρατηγικός επενδυτικός εταίρος.
delhi forum
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Σκυλακάκης: «Ένεση» 60 δισ. από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ανέφερε πως με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θα μπορέσει να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας.