ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Επανένταξη σε ρύθμιση 100 - 120 δόσεων: Ευκαιρία ως τις 30 Σεπτεμβρίου

Όσοι επιθυμούν την αναβίωση παλαιών ρυθμίσεων που χάθηκαν λόγω της πανδημίας πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση και να πληρώσουν τις δύο πρώτες δόσεις ως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Στις παλαιές ρυθμίσεις των 100 ή 120 δόσεων για εξόφληση χρεών στην εφορία μπορούν να επανενταχθούν οι οφειλέτες που επλήγησαν από την πανδημία και έχασαν τις ρυθμίσεις από 1η Μαρτίου 2020 έως και  31 Ιουλίου 2021, εφόσον υποβάλουν αίτηση και καταβάλουν τη δόση του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021.

Σημειώνεται ότι οι δόσεις που δεν πληρώθηκαν θα προστεθούν στο τέλος του προγράμματος της ρύθμισης ή των ρυθμίσεων.

Τη δυνατότητα επανένταξης έχουν:

 1. Φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες, νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που επλήγησαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 και έχουν πληττόμενο κύριο ΚΑΔ δραστηριότητας.
 2. Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που η σύμβαση εργασίας τους ανεστάλη για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1ης.3.2020 έως 31.7.2021, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19.
 3. Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού με μονομερή δήλωση για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1ης.3.2020 έως 31.7.2021.
 4. Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που εντάχθηκαν στον μηχανισμό ενίσχυσης «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα από 1ης.3.2020 έως 31.7.2021.
 5. Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που έλαβαν μειωμένο μίσθωμα για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα από 1ης.3.2020 έως 31.7.2021 και έχουν αποζημιωθεί κατόπιν ελέγχου των δηλώσεων «COVID-19».
 6. Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ οποιοδήποτε διάστημα από 1ης.3.2020 έως 31.7.2021.

Πότε χάνεται η ρύθμιση

Οι οφειλέτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ρύθμιση των 100 δόσεων χάνεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Αν δεν  καταβάλλουν τρεις συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσουν την καταβολή των τριών τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.
 • Αν δεν υποβάλλουν  τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ, καθ' όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών τους και μέχρι την εξόφλησή της, εντός τριών μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους.
 • Αν δεν εξοφλήσουν ή τακτοποιήσουν τις νέες οφειλές εντός της προθεσμίας καταβολής τους.

Αντίστοιχα, τη ρύθμιση των 120 δόσεων χάνουν οι οφειλέτες οι οποίοι:

 • Δεν καταβάλουν δύο  συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσουν την καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων της ρύθμισης.
 • Δεν υποβάλλουν τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ, καθ' όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών τους και μέχρι την εξόφλησή της, εντός τριών μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους.
 • Δεν εξοφλούν ή τακτοποιούν τις νέες οφειλές εντός διμήνου από τη λήξη προθεσμίας καταβολής τους.
 • Υποπέσουν σε φορολογικές παραβάσεις καθ' υποτροπή.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα επιστραφούν φόροι 547 εκατ. σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα

Αυτόματα η επιστροφή ΦΠΑ από το 2022 χάρη στα ηλεκτρονικά βιβλία. Μαζικοί συμψηφισμοί για να επιταχυνθούν οι επιστροφές φόρου σε φυσικά πρόσωπα. «Κίτρινη κάρτα» από τους Θεσμούς για τις καθυστερήσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιχείρηση αλλαγής ατζέντας από την κυβέρνηση με μειώσεις φόρων - εισφορών

Τα σενάρια για μόνιμες μειώσεις σε ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, εισφορά αλληλεγγύης και ασφαλιστικές εισφορές. Σε διαβουλεύσεις με τους θεσμούς το οικονομικό επιτελείο για τις δρομολογούμενες παρεμβάσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παράθυρο» για νέες φοροελαφρύνσεις το 2022 από το Υπουργείο Οικονομικών

Εξετάζεται κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και μείωση ασφαλιστικών εισφορών. Προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος και θα δοθεί το «πράσινο» φως από τους θεσμούς.
Ενοίκιο, Στεγαστικό δάνειο, ακίνητο, σπίτι, real estate
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς γλιτώνουν οι ιδιοκτήτες τον φόρο για τα ανείσπρακτα ενοίκια

Ειδικά για το φορολογικό έτος 2020 τα εισοδήματα από ενοίκια που δεν έχουν εισπραχθεί δεν συνυπολογίζονται στο εισόδημα εάν κοινοποιηθεί στον μισθωτή εξώδικη καταγγελία της μίσθωσης ως τις 10 Σεπτεμβρίου.