ΓΔ: 905.53 -0.29% Τζίρος: 69.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
POS
Πηγή: Shutterstock.

«Πρέσιγκ» με POS και κίνητρα για αποδείξεις σε επαγγέλματα υψηλής φοροδιαφυγής

Κίνητρα για την συλλογή αποδείξεων από επαγγέλματα που εμφανίζουν υψηλή φοροδιαφυγή, όπως δικηγόροι, νοσηλευτικός κλάδος και τεχνίτες αλλά και υποχρεωτική χρήση POS προωθεί κυβέρνηση.

Υποχρεωτικά POS παντού και φόρο-κίνητρα για αποδείξεις από επαγγέλματα που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή φέρνει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το επόμενο διάστημα.

Πρόκειται για μέτρα που εντάσσονται στο σχεδιασμό για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με στόχο τη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και κλοπής

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση σταδιακά από την 1η Ιανουαρίου του 2022 θα καταστεί υποχρεωτική η χρήση συσκευών POS από όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να διαθέτουν μηχανήματα POS θέατρα, κινηματογράφοι, ταξί, περίπτερα και άλλοι επιχειρηματικοί κλάδοι που σήμερα εξαιρούνται. Σημειώνεται ότι με βάση το ισχύον καθεστώς στη σχετική λίστα με τους υπόχρεους περιλαμβάνονται  περισσότερες από 110 επαγγελματικές δραστηριότητες.

Παράλληλα οι ταμειακές μηχανές θα συνδεθούν με τα POS έτσι ώστε να εκδίδεται η απόδειξη λιανικής πώλησης ταυτόχρονα με την απόδειξη του POS καθώς πολλές επιχειρήσεις στις συναλλαγές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες δεν εκδίδουν την απόδειξη λιανικής πώλησης. Με τη σύνδεση η εφορία  θα γνωρίζει πότε εκδόθηκε η απόδειξη αλλά και τον τρόπο πληρωμής (με κάρτα ή με μετρητά).

Όπως επισημαίνουν αρμόδια στελέχη η έναρξη των ηλεκτρονικών βιβλίων (my data)  και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxis που κάνουν πρεμιέρα σήμερα.

ανοίγουν πλέον το δρόμο για την επέκταση των POS σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και τα κίνητρα στους φορολογούμενους για να ζητούν αποδείξεις κυρίως από κλάδους που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής. Ειδικότερα από το φορολογητέο εισόδημα κάθε φυσικού προσώπου

θα εκπίπτει το 30% των εξόδων που πραγματοποιεί κάθε χρόνο μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών για παροχή υπηρεσιών από 18 κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών όπου το επίπεδο των ηλεκτρονικών πληρωμών είναι χαμηλό και συνεπώς το ενδεχόμενο απόκρυψης εισοδήματος ισχυρό. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αρχικός κατάλογος με τις κατηγορίες επαγγελμάτων για τις οποίες θα ισχύσει το μπόνους θα διευρυνθεί με την ένταξη και άλλων επαγγελματικών κλάδων που θεωρούνται ύποπτοι για φοροδιαφυγή και ήδη στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ξεκινήσει τη σχετική επεξεργασία και ανάλυση των στοιχείων που διαθέτουν οι φορολογικές αρχές.

Με τα σημερινά δεδομένα την έκπτωση θα λαμβάνουν οι φορολογούμενοι που διαθέτουν ηλεκτρονικές αποδείξεις από:

 • Δικηγόρους
 • Αρχιτέκτονες
 • Ιδιωτικούς ερευνητές
 • Εργολάβους κηδειών και καύσης νεκρών.
 • Εργολάβους κλιματισμού, θέρμανσης και υδραυλικών.
 • Νοσηλευτές, νοσηλεύτριες-αποκλειστικές.
 • Ξυλουργούς
 • Συνεργεία καθαρισμού και συντήρησης κτιρίων.
 • Επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας παιδιών.
 • Γραφεία ενοικίασης πολυτελών αυτοκινήτων
 • Ταξιτζήδες.
 • Αλουμινάδες
 • Μοδίστρες, ράφτες, επιδιορθωτές ρούχων και άλλων υφασμάτων.
 • Επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής κλπ.
 • Ψυκτικούς, επισκευαστές αιρκοντίσιον, ψυγείων και άλλων εγκαταστάσεων ψύξης.
 • Επαγγελματίες που παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες.
 • Φωτογράφους
 • Εργολάβους σκυροδέματος.

Το σχέδιο προβλέπει ακόμα ότι οι αποδείξεις από γιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς, κτηνιάτρους  θα μετράνε διπλά στη κάλυψη του ορίου του 30% του εισοδήματος με ηλεκτρονικές αποδείξεις αλλά το μέτρο δεν θα ισχύει για δαπάνες αγοράς φαρμάκων και νοσήλια.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

XRIMATA, MONEY, METRITA, EURO
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχίζουν κατασχέσεις μισθών - ακινήτων για τα χρέη προς τους δήμους

Με κατασχέσεις μισθών και ακινήτων μέσω της ΑΑΔΕ θα αρχίσουν να εισπράττονται και τα ληξιπρόθεσμα χρέη στους δήμους που ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ. Το νέο σχέδιο παρουσίασε ο Θ. Σκυλακάκης.
katatheseis, Apotamieysi, Xrima
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επείγοντα μέτρα για ρεύμα και θέρμανση: Πόσο αυξάνονται οι επιδοτήσεις

Με την τιμή του ρεύματος πάνω από τα 200 ευρώ, η κυβέρνηση σχεδιάζει αύξηση 40% - 50% στο επίδομα για όλους τους καταναλωτές. Έως 30% η αύξηση στα εισοδηματικά όρια για το επίδομα θέρμανσης.
budget
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχεδιασμός για εισοδηματική ενίσχυση σε ασθενείς κοινωνικές ομάδες

Συμπληρωματικές παρεμβάσεις, όπως μια έκτακτη ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο με βάση τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργήσει η επιτάχυνση της ανάπτυξης.