ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Αντιμέτωπες με το φάσμα των «πράσινων» stress tests οι τράπεζες

Η ΕΚΤ αναμένεται τον Οκτώβριο να ανακοινώσει τους ακριβείς όρους βάσει των οποίων θα γίνει η εξέταση των τραπεζών, ενώ προειδοποιεί ότι οι περισσότερες εξ αυτών είναι «φτωχά προετοιμασμένες» έναντι της κλιματικής αλλαγής.


Μέχρι πρότινος ο βασικός «πονοκέφαλος» για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της ευρωζώνης ήταν να αποδείξουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ότι διαθέτουν τα απαραίτητα κεφάλαια προκειμένου να αντιμετωπίσουν κινδύνους που μπορεί να προέλθουν από μία νέα οικονομική κρίση. 

Πλέον, όμως, καλούνται να πείσουν την ΕΚΤ ότι διαθέτουν και τις κατάλληλες άμυνες έναντι της εντεινόμενης κλιματικής αλλαγής, ενώ εκτιμάται ότι ετοιμάζεται να υποβάλει τις τράπεζες οι οποίες βρίσκονται υπό την εποπτεία της σε «πράσινα stress tests», με στόχο να δει εάν είναι κατάλληλα προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες, σε όλα τα επίπεδα, της κλιματικής αλλαγής. 

Ήδη από τον Ιούλιο η ΕΚΤ είχε φροντίσει να καταστήσει σαφείς τις προθέσεις της, υποστηρίζοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος των τραπεζών δεν είναι και τόσο καλά προετοιμασμένο και υπογραμμίζοντας ότι το επόμενο διάστημα στους στόχους της περιλαμβάνονται και τα ακόλουθα:

  • Η ΕΚΤ θα αναπτύξει νέους πειραματικούς δείκτες, που αφορούν τα συναφή πράσινα χρηματοδοτικά μέσα και το αποτύπωμα άνθρακα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς και τον βαθμό έκθεσής τους σε φυσικούς κινδύνους σχετιζόμενους με την κλιματική αλλαγή. Θα ακολουθήσει σταδιακή βελτίωση αυτών των δεικτών, από το 2022 και μετά, επίσης σύμφωνα με την πρόοδο ως προς τις πολιτικές και τις πρωτοβουλίες της ΕΕ στον τομέα της δημοσιοποίησης στοιχείων και της υποβολής εκθέσεων για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
  • Η ΕΚΤ θα αρχίσει να διενεργεί ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress tests) σχετιζόμενων με το κλίμα όσον αφορά τον ισολογισμό του ευρωσυστήματος το 2022 προκειμένου να αξιολογήσει τον βαθμό έκθεσης του ευρωσυστήματος σε κινδύνους που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, στηριζόμενη στη μεθοδολογία της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων σχετιζόμενων με το κλίμα που διενέργησε η ΕΚΤ για το σύνολο της οικονομίας. 
  • Επιπλέον, η ΕΚΤ θα αξιολογήσει κατά πόσον οι οργανισμοί αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας που γίνονται δεκτοί από το πλαίσιο του ευρωσυστήματος για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας δημοσιοποιούν τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες για να κατανοήσει το πώς ενσωματώνουν τους σχετιζόμενους με την κλιματική αλλαγή κινδύνους στις αξιολογήσεις τους. Επίσης, η ΕΚΤ θα εξετάσει την ανάπτυξη ελάχιστων προτύπων για την ενσωμάτωση των σχετιζόμενων με την κλιματική αλλαγή κινδύνων στις εσωτερικές αξιολογήσεις της.

Παράλληλα σε συνέντευξή της την Τρίτη, με τον ιδρυτή του World Economic Forum (WEF), Κλάους Σουάμπ, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ ήταν κάτι παραπάνω από ξεκάθαρη για τις προθέσεις της τράπεζας. 

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι της άποψης ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα σημαντικό συστατικό προκειμένου να αποφασιστεί η νομισματική πολιτική. Γιατί αυτ; Γιατί προφανώς, η κλιματική αλλαγή έχει αντίκτυπο στη σταθερότητα των τιμών. Θα σας δώσω ένα πολύ απλό παράδειγμα που συμβαίνει στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Για να προφυλαχθούν από πολλές από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που θα υποστούν, οι οικονομικοί παράγοντες θα πρέπει να λάβουν πολύ υψηλότερη ασφαλιστική κάλυψη. Τα ασφάλιστρα θα αυξηθούν και έτσι οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους διαφορετικά. Και αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα από τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Αν κοιτάξω τις ξηρασίες, αν κοιτάξω τη γεωργία, αν κοιτάξω το αυξανόμενο επίπεδο των θαλασσών και ούτω καθεξής, θα έχει αντίκτυπο στη γεωργική παραγωγή, θα έχει αντίκτυπο στον τόπο κατοικίας των ανθρώπων, έχουν αντίκτυπο όχι μόνο στον τρόπο που ζούμε, αλλά στο κόστος ζωής, και αυτό σαφώς πρέπει να ενσωματωθεί στην ανάλυση που πραγματοποιούμε», τόνισε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΕΚΤ. 

Προχώρησε, δε, ένα βήμα πιο μπροστά και εξήγησε ότι η κλιματική αλλαγή έχει επίπτωση στην αποτίμηση όλων των assets και στον κίνδυνο που αυτά μπορούν να «κουβαλούν», συμπεριλαμβανομένων για παράδειγμα των εταιρικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους και οι κεντρικές τράπεζες. 

Όπως, δε, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg οι ακριβείς όροι στους οποίους θα στηριχθούν τα «πράσινα stress tests», θα ανακοινωθούν το πιθανότερο τον επόμενο μήνα, με την ΕΚΤ να ζητά από τις τράπεζες να της δείξουν πώς θα εξελιχθούν τα χαρτοφυλάκιά τους σε διάστημα 10, 20 και 30 ετών. 

«Εκτός από τις υψηλού επιπέδου δηλώσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, οι τράπεζες δεν φαίνεται να έχουν ενσωματώσει πλήρως τη διαχείριση των κινδύνων ESG σε όλες τις πτυχές της επιχειρηματικής τους στρατηγικής και των επιχειρηματικών διαδικασιών τους, ιδιαίτερα στις τιμές», εκτιμά από την πλευρά του ο Μονσούρ Χουσείν, στέλεχος του οίκου αξιολόγησης Fitch. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φόβοι για πλήγμα από την ΕΚΤ στα κέρδη των τραπεζών της ευρωζώνης

Προτάσεις ακόμη και για δεκαπλασιασμό του ποσοστού υποχρεωτικών αποθεματικών που τηρούνται άτοκα. Στο χειρότερο σενάριο, η επίπτωση στα κέρδη θα ξεπερνούσε τα 66 δισ. «Όχι» λέει ο Γ. Στουρνάρας.
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΕΚΤ, Ευρωσύστημα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Ξεκινά stress tests για τις «αντοχές» των τραπεζών στην κλιματική αλλαγή

Από τον Μάρτιο του 2022 οι τράπεζες θα αρχίσουν να υποβάλλουν προς αξιολόγηση στην ΕΚΤ υποδείγματα ασκήσεων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων σε σχέση με τους κλιματικούς κινδύνους.
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΕΚΤ, Ευρωσύστημα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τράπεζες έχουν «μείνει πίσω» στην αξιολόγηση της κλιματικής αλλαγής

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκ των 112 τραπεζών που εποπτεύει το 50% δεν έχει, ακόμη, σχεδιάσει συγκεκριμένες δράσεις για να ενσωματώσουν τους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους στις επιχειρηματικές στρατηγικές τους.