ΓΔ: 1022.82 -0.19% Τζίρος: 145.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

ΥΠΟΙΚ: Προβληματισμός για τις φορολογικές δηλώσεις, πιέσεις για νέα παράταση

Λογιστές και φοροτεχνικοί ζητούν νέα παράταση επικαλούμενοι φόρτο υποχρεώσεων αλλά αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών απορρίπτουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο επισημαίνοντας ότι έχει εξαντληθεί κάθε χρονικό περιθώριο.

«Κενό» 900.000 φορολογικών δηλώσεων μία εβδομάδα πριν τη λήξη της προθεσμίας δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ γεγονός που προκαλεί προβληματισμό στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και «ανοίγει παράθυρο» ολιγοήμερης σιωπηρής παράτασης.

Αν και την ερχόμενη Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου εκπνέει η προθεσμία, οι δηλώσεις που έχουν υποβληθεί στο Taxis ανέρχονται σε 5.530.650 σε σύνολο  6.444.479 το 2020. Συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια ο ρυθμός υποβολής είναι χαμηλός καθώς κυμαίνεται λίγο πάνω από τις 75.600 δηλώσεις την ημέρα.

Λογιστές και φοροτεχνικοί ζητούν νέα παράταση επικαλούμενοι φόρτο υποχρεώσεων αλλά αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών απορρίπτουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο επισημαίνοντας ότι έχει εξαντληθεί κάθε χρονικό περιθώριο λόγω της έκδοσης των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ  εντός του Σεπτεμβρίου και στέλνουν μήνυμα στους φορολογούμενους να σπεύσουν με τις δηλώσεις. Ωστόσο συζητούν τη περίπτωση οι πύλες του Taxis να παραμείνουν ανοιχτές και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Ο Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών σε επιστολή του προς τους φορείς της αγοράς και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι «ο χρόνος δεν επαρκεί και δυστυχώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος επιβολής προστίμων εκπρόθεσμων υποβολών» ζητώντας παράταση μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου. Σημειώνει ακόμα ότι «ο αριθμός των φορολογικών. δηλώσεων που εκκρεμεί προς υποβολή είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που δείχνει ο στατιστικός πίνακας, διότι στο σύνολο των υποβληθεισών δηλώσεων που απεικονίζονται στατιστικά συμπεριλαμβάνεται και ένας σημαντικός αριθμός δηλώσεων, οι οποίες είναι τροποποιητικές των αρχικών και είχαν υποβληθεί πριν από τις 07/07/2021, ημερομηνία κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η πλήρωση των στοιχείων της πλατφόρμας».

Για όσους υποβάλουν τώρα την φορολογική τους δήλωση  δεν ισχύει η έκπτωση του 3% για την εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος ενώ θα πρέπει μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου να καταβάλλουν μαζί δύο δόσεις, του Ιουλίου και του Αυγούστου 2021 και στις 30 Σεπτεμβρίου μία ακόμη δόση. Σημειώνεται ότι η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος θα καταβληθεί στα τέλη Φεβρουαρίου. Βέβαια οι φορολογούμενοι έχουν την εναλλακτική λύση με την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης μέσω ειδικής εφαρμογής του συστήματος Τaxisnet  να εντάξουν την οφειλή ακόμα και πριν καταστεί ληξιπρόθεσμη στη πάγια ρύθμιση και να την εξοφλήσουν σε 12 δόσεις με επιτόκιο γύρω στο 4,5% η σε 24 δόσεις κε επιτόκιο πάνω από 6%. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αποτυπώσει την συνολική εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση  και να αναγράψει τον IBAΝ μέσω του οποίου θα πραγματοποιεί τις πληρωμές των μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης.

Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 5.530.650 δηλώσεις Ε1 και έχουν εκδοθεί 7.602.757 εκκαθαριστικά σημειώματα ξεχωριστά για τον/την σύζυγο ενώ ο λογαριασμός της εφορίας διαμορφώνεται εξής:

  • Τρία στα δέκα εκκαθαριστικά ή το 32,20% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 2.448.103 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 2,1 δις. ευρώ και το μέσο κατά κεφαλήν φόρο να ανέρχεται στα 880,5 ευρώ.
  •  Για έναν στους έξι φορολογούμενους ή το 16,57% των δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί και αντιστοιχεί σε 1.259.453 φυσικά πρόσωπα το εκκαθαριστικό είναι πιστωτικό με επιστροφή φόρου κατά μέσον όρο 257 ευρώ. Το συνολικό ύψος των επιστροφών ανέρχεται σε 32. 3,8 εκατ. ευρώ.   
  • Το 51,63% των φορολογουμένων ούτε πληρώνει ούτε έχει επιστροφή φόρου. Σε σύνολο 7.602.757 εκκαθαριστικών σημειωμάτων τα 2.695.736 είναι μηδενικά, γεγονός που οφείλεται στο πλήγμα που υπέστησαν τα εισοδήματα από την πανδημία καθώς και στην εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας με τους μειωμένους συντελεστές, την αναστολή των τεκμηρίων διαβίωσης κ.α
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτόματες οι επιστροφές φόρων, ποιες περιπτώσεις θα ελέγχονται

Χωρίς την υποβολή αίτησης θα γίνονται οι επιστροφές φόρων. Θα προηγείται κεντρική αξιολόγηση με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου και θα διαχωρίζονται οι περιπτώσεις όπου θα διενεργείται έλεγχος πριν την πίστωση του ποσού.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελειώνει ο χρόνος για δηλώσεις από τρεις κατηγορίες φορολογούμενων

Όσοι έλαβαν αναδρομικά από μισθούς και συντάξεις, όσοι θέλουν να καλύψουν τεκμήρια με δωρεές και όσοι έλαβαν κληρονομιά μέσα στο 2021 έχουν περιθώριο ως το τέλος Δεκεμβρίου για να διευθετήσουν τις υποθέσεις τους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος χρόνου για τέσσερις υποχρεώσεις των φορολογούμενων στην εφορία

Εκπνέει η προθεσμία σήμερα για την τρίτη δόση φόρου εισοδήματος, την αναβίωση 100 - 120 δόσεων, τις δηλώσεις COVID των ιδιοκτητών ακινήτων και την υποβολή δικαιολογητικών για την επιδότηση δαπανών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς δεν θα σας... δαγκώσουν τα τεκμήρια: Ποιες αλλαγές ισχύουν φέτος

Ποια είναι τα εισοδήματα που προέρχονται από κυβερνητικά μέτρα στήριξης και μπορούν να αξιοποιηθούν για την κάλυψη των τεκμηρίων διαβίωσης. Ποιες είναι οι 17 κατηγορίες εισοδημάτων που καλύπτουν τεκμήρια.
forologia-foroi-logistes-forologikos elegxos-efories
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η εντεκάδα των αλλαγών στο φετινό έντυπο της φορολογικής δήλωσης

Οι μεταβολές για αποδείξεις, τεκμήρια, τα ενοίκια, κρατικές ενισχύσεις, δαπάνες για ανακαινίσεις κατοικιών, νεοφυείς επιχειρήσεις, φορολογική κατοικία, δωρεές, μετοχές και ηλεκτρικά οχήματα.