ΓΔ: 942.46 -1.58% Τζίρος: 100.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ananeosimes piges energeias-ape-energeia-fotovoltaika-aiolika
Φώτο: Shutterstock

Στα 63,39 εκατ. το πλεόνασμα για χρηματοδότηση των Ανανεώσιμων Πηγών

Όπως αναφέρει ο Διαχειριτής Ανανεώσιμων Πηγών και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ), ο οποίος εκτιμά ότι για το σύνολο του 2021θα ενταχθούν νέες μονάδες ισχύος 1.454 MW.

Πλεόνασμα ύψους 63,39 εκατ. ευρώ αναμένεται να παρουσιάσει το 2021 ο λογαριασμός χρηματοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ). Ωστόσο η εκτίμηση για το πλεόνασμα είναι σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, οπότε ξεπερνούσε τα 337 εκατ. ευρώ.

«Εξακολουθεί να παραμένει θετική η εικόνα του Ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ, παρά τη μείωση των δικαιωμάτων ρύπων. Συγκεκριμένα, με την εφαρμογή του Market Stability Reserve από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που μείωσε τα δημοπρατούμενα δικαιώματα από 23,6 εκατομμύρια περιορίσθηκαν στα 19 εκατ. Παρά τη μείωση μένει η αισιόδοξη εικόνα, η οποία όμως είναι σαφώς χαμηλότερη από την εκτίμηση του προηγούμενου Δελτίου. Το ισοζύγιο είναι θετικό αλλά δεν χρειάζεται υπεραισιοδοξία», σημειώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ Γιάννης Γιαρέντης. «Βέβαια», προσθέτει, «η συνεχιζόμενη αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ, εξισορροπεί τη θετική επίδραση της αγοράς και την ανοδική πορεία των ρύπων».

Σύμφωνα με την ανάλυση του ΔΑΠΕΕΠ, οι ΑΠΕ ρίχνουν τις τιμές της χονδρεμπορικης αγοράς. «Έγινε εμφανές ότι όταν υπήρξε μειωμένη παραγωγή ΑΠΕ, ειδικά των Αιολικών, λόγω άπνοιας, σε συνδυασμό με μεγαλύτερη ζήτηση από την κατανάλωση, οι τιμές εκτοξευθήκαν. Επιβεβαίωση του κομβικού και σημαντικού ρόλου που παίζουν οι ΑΠΕ, οι οποίες όταν συνδυαστούν με αποθήκευση θα λύσουν τα μεγάλα προβλήματα εξισορρόπησης των τιμών», σημειώνει ο κ. Γιαρέντης.

Σύμφωνα με το δελτίο του ΔΑΠΕΕΠ, τον Μάιο 2021 συνδέθηκαν 96,41 νέα MW ΑΠΕ, ενώ το σύνολο του έτους εκτιμάται ότι θα ενταχθούν νέες μονάδες ισχύος 1.454 MW (640 MW Αιολικά, 787 MW Φωτοβολταϊκά, 10 MW μικρά υδροηλεκτρικά, 15 MW Βιομάζα και 2 MW συμπαραγωγή ηλεκτρισμού-θερμότητας).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

apothikeusi, ape, energeia, ΑΠΕ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινο» από Κομισιόν για επενδύσεις 1,4 δισ. για ΑΠΕ σε νησιά

Το σχέδιο που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τους λεγόμενους υβριδικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας, οι οποίοι παράγουν και αποθηκεύουν ηλεκτρική ενέργεια με βάση την ηλιακή και την αιολική ενέργεια
kostas-skrekas-energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δραστική επιτάχυνση αδειών ΑΠΕ από τα πέντε χρόνια σε 14 μήνες

Μέτρα για την επιτάχυνση της αδειοδότησης των ΑΠΕ, θέσπιση πλαισίου για την αποθήκευση ενέργειας, κίνητρα για την κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων και τον νέο κλιματικό νόμο παρουσίασε ο υπ. Περιβάλλοντος στο υπουργικό συμβούλιο.
Skrekas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκρέκας: Νομοθετικές πρωτοβουλίες για ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας

Μιλώντας με μέλη της Επιτροπής Ενέργειας του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε ότι στις προτεραιότητές του είναι η αξιοποίηση του βιομεθανίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα επόμενα βήματα για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου

Διαβούλευση μεταξύ των Διαχειριστών των Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Ελλάδας και Αιγύπτου για την επιλογή της καταλληλότερης επιλογής για τη διασύνδεση των δύο χωρών με υποβρύχιο καλώδιο.