ΓΔ: 1469.32 0.36% Τζίρος: 97.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 DATA
euro, metrita, cash, money
Φωτο: Shutterstock

Διεύρυνση πακέτου ελαφρύνσεων το 2022, σχέδιο δωρεάν στέγασης νέων ζευγαριών

Επέκταση αναστολής εισφοράς αλληλεγγύης για το 2022 σε μισθωτούς του δημόσιου και συνταξιούχους. Περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Στόχος η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης το 2023.

Διεύρυνση του πακέτου των ελαφρύνσεων με επέκταση της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2022 στους μισθωτούς του δημόσιου τομέα και τους συνταξιούχους και περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σχεδιάζει η κυβέρνηση καθώς η πιθανή νέα αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας από το 5,9% στη περιοχή του 6,4%-6,5% για φέτος αυξάνει το δημοσιονομικό χώρο για χρηματοδότηση πρόσθετων παρεμβάσεων.

Παράλληλα προωθείται η δωρεάν στέγαση των νέων ζευγαριών με χαμηλά εισοδήματα σε ακίνητα που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) αλλά και άλλων φορέων του δημοσίου. Ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η χαρτογράφηση των ακινήτων που θα μπορούσα να αξιοποιηθούν για τη δωρεάν στέγαση νέων ζευγαριών, ωστόσο, εκτιμάται ότι θα είναι πολύ μεγάλος αριθμός. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στην ΕΤΑΔ υπάρχουν πάνω από 70.000 μικρά ακίνητα που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν επενδυτικά. Το πρόγραμμα θα εξειδικευτεί το επόμενο διάστημα ωστόσο ξεκαθαρίζεται ότι αφορά τη δωρεάν στέγαση και όχι αλλαγή κυριότητας η οποία θα παραμείνει στο δημόσιο. Η πρωτοβουλία εντάσσεται στον ευρύτερο προγραμματισμό της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας και τη στήριξη των νέων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η επιτάχυνση της μεγέθυνσης του ΑΕΠ όπως προβλέπουν και οι διεθνείς οίκοι με την Moody’s Analytics να ανεβάζει το πήχη στο 8,2% για το τρέχον έτος και στο 5,1% το 2022 ανοίγει το δρόμο για νέες παροχές καθώς μία επιπλέον μονάδα ανάπτυξης προσθέτει στην εθνική οικονομία επιπλέον 300 εκ. ευρώ έσοδα ενώ ήδη η ταχύτερη για φέτος ανάπτυξη κατά 2,3 μονάδες σε σχέση με τις προβλέψεις στο Μεσοπρόθεσμο  «απελευθερώνει» δημοσιονομικό χώρο κοντά στο 1 δισ. ευρώ. 

Στο πλαίσιο αυτό προκρίνεται το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης στο δημόσιο και τους συνταξιούχους για όσους έχουν ετήσιο καθαρό εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ. Το μέτρο που εκτιμάται ότι έχει δημοσιονομικό κόστος της τάξης των 800 εκατ. ευρώ αναμένεται να ενσωματωθεί στο τελικό σχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή το Νοέμβριο.

Αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες υπάλληλοι του δημοσίου και συνταξιούχοι θα έχουν αύξηση του ετήσιου εισοδήματος τους από 22 έως και 676 ευρώ.  Για παράδειγμα για εισόδημα 13.000 δηλαδή για καθαρές μηνιαίες αποδοχές 1.083 ευρώ το ετήσιο όφελος θα είναι 22 ευρώ το χρόνο η 1,83 ευρώ το μήνα, για εισόδημα 15.000 ευρώ η 1250 ευρώ το μήνα το όφελος θα είναι 66 ευρώ το χρόνο η 5,5 ευρώ το μήνα, για εισόδημα 18.000 ευρώ η 1.500 ευρώ το μήνα το ετήσιο κέρδος θα είναι 132 ευρώ και το μηνιαίο 11 ευρώ, για εισόδημα 20.000 ευρώ η αποδοχές 1.666 ευρώ το όφελος ανέρχεται σε 176 και 14,6 ευρώ αντίστοιχα, για εισόδημα 25.000 ευρώ το χρόνο η 2.083 ευρώ το μήνα το ετήσιο όφελος θα είναι 426 ευρώ και το μηνιαίο 35,5 ευρώ, για ετήσιο εισόδημα 27.000 ευρώ  η 2.250 ευρώ το μήνα η καθαρή αύξηση διαμορφώνεται σε 526 ευρώ το χρόνο η 43,8 ευρώ το μήνα και για εισόδημα 30.000 ευρώ η καθαρές μηνιαίες αποδοχές 2.500 ευρώ το κέρδος είναι 676 ευρώ το χρόνο η 56,3 ευρώ το μήνα.

Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι σε δεύτερο χρόνο, το 2023, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα μονιμοποιηθεί για όλους τους φορολογούμενους.

Την ίδια ώρα η προοπτική ενίσχυσης της ανάπτυξης βάζει στο κυβερνητικό τραπέζι την σταδιακή πιθανότατα σε δύο φάσεις μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα έτσι ώστε το αργότερο έως το 2024 η συνολική πτώση να έχει φτάσει τις 5 μονάδες όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά η κυβέρνηση. Το μέτρο θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση του καθαρού μηνιαίου μισθού των εργαζομένων και σε ελάφρυνση του φορολογικού βάρους για τις επιχειρήσεις.

Επίσης ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια και την δυναμική της οικονομίας, εξετάζονται και άλλες παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στην προεκλογική ατζέντα όπως η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η μείωση της φορολογίας κυρίως για τα μεσαία εισοδήματα καθώς και των συντελεστών του ΦΠΑ.     

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Foroi, Forologia, Diloseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι Έλληνες εργάζονται σχεδόν έξι μήνες μόνο για την πληρωμή των φόρων

Φόροι και εισφορές «τρώνε» τα εισοδήματα μέχρι και τις 21 Ιουνίου 2023, που είναι η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας. Παρά τη μεγάλη φορολογική επιβάρυνση, οι υπηρεσίες του κράτους δεν ικανοποιούν τους πολίτες.
Kiriakos Mitsotakis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα τέσσερα μέτρα του Κ. Μητσοτάκη για την ενέργεια και την ακρίβεια

Μεγάλη αύξηση των επιδοτήσεων στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, σημαντική αναπροσαρμογή στο επίδομα θέρμανσης, νέα «επιταγή ακρίβειας» στους ασθενέστερους. Τι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός για φόρους και εισφορές.
money, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εργαζόμαστε 181 ημέρες τον χρόνο μόνο για φόρους και εισφορές

Η Ελλάδα καταγράφει τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης ανάμεσα σε 28 ευρωπαϊκές χώρες που εξετάζονται μέσα σε μία δεκαετία. Από το 2010 στο 2020 στην Ελλάδα προστέθηκαν 25 επιπλέον ημέρες εργασίας για το κράτος.
war_ukraine_economy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φρένο στην ανάπτυξη, άλμα πληθωρισμού φέρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Έως και δύο μονάδες μπορεί να κόψουν ο πόλεμος και οι κυρώσεις από το ΑΕΠ του 2022, ενώ ανεβάζουν κατά 1 - 2% τον πληθωρισμό. Πιέσεις στον προϋπολογισμό από την ανάγκη για πρόσθετα μέτρα στήριξης.
Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατάσταση πολιορκίας από πληθωρισμό, νέοι κανόνες ΕΚΤ για τον δανεισμό

Έρχονται νέα μέτρα στήριξης που θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό, πίεση στην ανάπτυξη από τη συγκράτηση της κατανάλωσης. Πιο δύσκολος ο δανεισμός του Δημοσίου χωρίς τις συνεχείς αγορές από την ΕΚΤ. Πότε θα παρεμβαίνει για να στηρίζει την Ελλάδα.