ΓΔ: 907.66 0.39% Τζίρος: 21.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:11:42 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
euro, metrita, cash, money
Φωτο: Shutterstock

Διεύρυνση πακέτου ελαφρύνσεων το 2022, σχέδιο δωρεάν στέγασης νέων ζευγαριών

Επέκταση αναστολής εισφοράς αλληλεγγύης για το 2022 σε μισθωτούς του δημόσιου και συνταξιούχους. Περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Στόχος η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης το 2023.

Διεύρυνση του πακέτου των ελαφρύνσεων με επέκταση της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2022 στους μισθωτούς του δημόσιου τομέα και τους συνταξιούχους και περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σχεδιάζει η κυβέρνηση καθώς η πιθανή νέα αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας από το 5,9% στη περιοχή του 6,4%-6,5% για φέτος αυξάνει το δημοσιονομικό χώρο για χρηματοδότηση πρόσθετων παρεμβάσεων.

Παράλληλα προωθείται η δωρεάν στέγαση των νέων ζευγαριών με χαμηλά εισοδήματα σε ακίνητα που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) αλλά και άλλων φορέων του δημοσίου. Ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η χαρτογράφηση των ακινήτων που θα μπορούσα να αξιοποιηθούν για τη δωρεάν στέγαση νέων ζευγαριών, ωστόσο, εκτιμάται ότι θα είναι πολύ μεγάλος αριθμός. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στην ΕΤΑΔ υπάρχουν πάνω από 70.000 μικρά ακίνητα που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν επενδυτικά. Το πρόγραμμα θα εξειδικευτεί το επόμενο διάστημα ωστόσο ξεκαθαρίζεται ότι αφορά τη δωρεάν στέγαση και όχι αλλαγή κυριότητας η οποία θα παραμείνει στο δημόσιο. Η πρωτοβουλία εντάσσεται στον ευρύτερο προγραμματισμό της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας και τη στήριξη των νέων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η επιτάχυνση της μεγέθυνσης του ΑΕΠ όπως προβλέπουν και οι διεθνείς οίκοι με την Moody’s Analytics να ανεβάζει το πήχη στο 8,2% για το τρέχον έτος και στο 5,1% το 2022 ανοίγει το δρόμο για νέες παροχές καθώς μία επιπλέον μονάδα ανάπτυξης προσθέτει στην εθνική οικονομία επιπλέον 300 εκ. ευρώ έσοδα ενώ ήδη η ταχύτερη για φέτος ανάπτυξη κατά 2,3 μονάδες σε σχέση με τις προβλέψεις στο Μεσοπρόθεσμο  «απελευθερώνει» δημοσιονομικό χώρο κοντά στο 1 δισ. ευρώ. 

Στο πλαίσιο αυτό προκρίνεται το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης στο δημόσιο και τους συνταξιούχους για όσους έχουν ετήσιο καθαρό εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ. Το μέτρο που εκτιμάται ότι έχει δημοσιονομικό κόστος της τάξης των 800 εκατ. ευρώ αναμένεται να ενσωματωθεί στο τελικό σχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή το Νοέμβριο.

Αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες υπάλληλοι του δημοσίου και συνταξιούχοι θα έχουν αύξηση του ετήσιου εισοδήματος τους από 22 έως και 676 ευρώ.  Για παράδειγμα για εισόδημα 13.000 δηλαδή για καθαρές μηνιαίες αποδοχές 1.083 ευρώ το ετήσιο όφελος θα είναι 22 ευρώ το χρόνο η 1,83 ευρώ το μήνα, για εισόδημα 15.000 ευρώ η 1250 ευρώ το μήνα το όφελος θα είναι 66 ευρώ το χρόνο η 5,5 ευρώ το μήνα, για εισόδημα 18.000 ευρώ η 1.500 ευρώ το μήνα το ετήσιο κέρδος θα είναι 132 ευρώ και το μηνιαίο 11 ευρώ, για εισόδημα 20.000 ευρώ η αποδοχές 1.666 ευρώ το όφελος ανέρχεται σε 176 και 14,6 ευρώ αντίστοιχα, για εισόδημα 25.000 ευρώ το χρόνο η 2.083 ευρώ το μήνα το ετήσιο όφελος θα είναι 426 ευρώ και το μηνιαίο 35,5 ευρώ, για ετήσιο εισόδημα 27.000 ευρώ  η 2.250 ευρώ το μήνα η καθαρή αύξηση διαμορφώνεται σε 526 ευρώ το χρόνο η 43,8 ευρώ το μήνα και για εισόδημα 30.000 ευρώ η καθαρές μηνιαίες αποδοχές 2.500 ευρώ το κέρδος είναι 676 ευρώ το χρόνο η 56,3 ευρώ το μήνα.

Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι σε δεύτερο χρόνο, το 2023, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα μονιμοποιηθεί για όλους τους φορολογούμενους.

Την ίδια ώρα η προοπτική ενίσχυσης της ανάπτυξης βάζει στο κυβερνητικό τραπέζι την σταδιακή πιθανότατα σε δύο φάσεις μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα έτσι ώστε το αργότερο έως το 2024 η συνολική πτώση να έχει φτάσει τις 5 μονάδες όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά η κυβέρνηση. Το μέτρο θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση του καθαρού μηνιαίου μισθού των εργαζομένων και σε ελάφρυνση του φορολογικού βάρους για τις επιχειρήσεις.

Επίσης ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια και την δυναμική της οικονομίας, εξετάζονται και άλλες παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στην προεκλογική ατζέντα όπως η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η μείωση της φορολογίας κυρίως για τα μεσαία εισοδήματα καθώς και των συντελεστών του ΦΠΑ.     

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται τροπολογία: Έως 24 δόσεις για τα χρέη της πανδημίας

Ποιοι οφειλέτες θα ρυθμίσουν ευνοϊκά τα χρέη στην εφορία, πώς μπορεί να φθάσει η διάρκεια εξόφλησης έως και τον Δεκέμβριο του 2022. Τι προβλέπει η ρύθμιση του υπ. Οικονομικών που φθάνει στην Βουλή.
card_payment
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικά κίνητρα και μπόνους για τη χρήση «ηλεκτρονικoύ χρήματος» από το ΥΠΟΙΚ

Μείωση φορολογητέου εισοδήματος και αύξηση ποσών της φορολοταρίας στη «μάχη» για τη μείωση της φοροδιαφυγής. Στο στόχαστρο συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή.
mitsotakis-nd-kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Το πακέτο μέτρων θα αφορά το 2022 και 2023 και θα περιλαμβάνει μειώσεις φόρων, ασφαλιστικών εισφορών, ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία για νέους, παράταση του Γέφυρα Ι. Στόχος η στήριξη των αδύναμων, της μεσαίας τάξης και των νέων.