ΓΔ: 1004 1.02% Τζίρος: 72.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Τράπεζα της Ελλάδος
Φωτο: Τράπεζα της Ελλάδος

Στα 11,44 δισ. ευρώ το ταμειακό έλλειμμα του προϋπολογισμού στο οκτάμηνο

Τη βαριά δημοσιονομική επιδείνωση του 2021 καταγράφουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, με τις δημόσιες δαπάνες να έχουν αυξηθεί στο 8μηνο εξαιτίας των μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Ξεπέρασε τα 11,44 δισ. ευρώ το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού σε ταμειακή βάση, στο οκτάμηνο του 2021, όπως καταγράφεται από τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Παρά το γεγονός ότι τα δημόσια έσοδα είναι αυξημένα κατά περίπου 2 δισ. ευρώ, εντούτοις οι δαπάνες έχουν αυξηθεί περισσότερο από 4 δισ. ευρώ κυρίως εξαιτίας των αυξημένων μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Μικρή αύξηση παρουσίασε το έλλειμμα στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου, ωστόσο την ίδια περίοδο το πρωτογενές έλλειμμα διευρύνθηκε κατά περίπου 1 δισ. ευρώ. Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 11,440 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 11,194 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 7,7 δισ. ευρώ έναντι 6,4 δισ. ευρώ πέρυσι.

Στο οκτάμηνο τα ταμειακά στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού δείχνουν ότι τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 28,247 δισ. ευρώ, από 26,530 δισ. ευρώ πέρυσι. Όσον αφορά στις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, αυτές διαμορφώθηκαν σε 41,212 δισ. ευρώ, από 37,045 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2020.

Όπως είχε αναφέρει η ΤτΕ στην τελευταία έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική, το πρωτογενές έλλειμμα με όρους ενισχυμένης εποπτείας προβλεπόταν ότι θα μειωθεί φέτος σε 3,9% του ΑΕΠ από 7% του ΑΕΠ το 2020. Ήδη, όμως, η επέκταση των μέτρων στήριξης από τους πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς οδήγησε σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων, και προβλέφθηκε ότι το έλλειμμα φέτος θα διαμορφωνόταν σε 5,3%.

Τα μέτρα στήριξης έχουν κοστίσει ως τώρα περίπου 6,3 δισ. ευρώ, ενω ακόμα δεν έχουν συνυπολογιστεί το πόσο θα στοιχίσουν τα μέτρα στήριξης των πληγέντων από τις πυρκαγίες στην Εύβοια και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τράπεζα της Ελλάδος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤτΕ: Στα 574 εκατ. ευρώ το πρωτογενές έλλειμμα στο οκτάμηνο του 2022

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, η δημοσιονομική εικόνα της χώρας εμφανίζεται σαφώς βελτιωμένη από την περυσινή χρονιά της πανδημίας με το ταμειακό έλλειμμα της χώρας να έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό, φτάνοντας τα 5,58 δισ. ευρώ.