ΓΔ: 1033.44 0.37% Τζίρος: 106.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Akinita, Real Estate
Πηγή: Shutterstock

Ράλι στις τιμές ακινήτων τροφοδοτεί η συσσώρευση μετρητών λόγω πανδημίας

Βάσει στοιχείων της εταιρείας Knight Frank η μέση άνοδος στις τιμές ακινήτων σε 55 χώρες έφθασε στο 9,2%, με την αντίστοιχη ενίσχυση για την Ελλάδα να ξεπερνά το 3%.

Η συσσώρευση κεφαλαίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τις καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων, φαίνεται ότι βρίσκει… διέξοδο στην αγορά ακινήτων, οι τιμές της οποίας συνεχίζουν να κινούνται «εκρηκτικά» σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στην εγχώρια αγορά. 

Στοιχεία της εταιρείας Knight Frank δείχνουν ότι στο β’ τρίμηνο του 2021 η μέση αύξηση, στις 55 χώρες που εξετάζει μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, για τις τιμές ακινήτων έφθασε στο 9,2% σε ετήσια βάση. Στην ελληνική αγορά η αύξηση ήταν 3,1%, με τη χώρα μας να κατατάσσεται στην 43η θέση μεταξύ των εξεταζόμενων κρατών. 

Πρωταθλήτρια αποδεικνύεται η Τουρκία, με την αύξηση να φθάνει στο καθ’ όλα εντυπωσιακό 29,2%, αλλά με σαφείς τάσεις χαλάρωσης της αγοράς, ενώ την πρώτη πεντάδα απαρτίζουν Ν. Ζηλανδία (25,9%), ΗΠΑ (18,6%), Σλοβακία (18,6%) και Σουηδία (17,2%). Εν συνόλω σε 18 αγορές καταγράφηκε διψήφιο ποσοστό αύξησης, ενώ μόλις σε δύο πτώση τιμών, στις Ινδία και Ισπανία, με το ισοζύγιο να είναι το χαμηλότερο από το 2008 που η Knight Frank ξεκίνησε να συντάσσει τη συγκεκριμένη έρευνα. 

Πάντως σημειώνονται αρκετές διαφοροποιήσεις μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών, με τον ρυθμό αύξηση των τιμών στις αναπτυγμένες οικονομίες να φθάνει κατά μέσο όρο στο 12% τον Ιούνιο του 2021 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, δηλαδή να είναι διπλάσιος σε σύγκριση με αυτόν στις αναπτυσσόμενες. 

Το μεγάλο ερωτηματικό, σύμφωνα με τους αναλυτές της Knight Frank είναι κατά πόσο οι τάσεις αυτές θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα ή εάν θα επέλθει μία, θεωρούμενη ως φυσιολογική, διόρθωση. Ενδείξεις χαλάρωσης αποτελεί η πτώση στις αιτήσεις για λήψη νέων στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, με το ποσοστό των πολιτών που θεωρούν ότι η τρέχουσα περίοδος είναι κατάλληλη για να αγοράσουν σπίτι να φθάνει μόλις στο 28%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 10ετίας. 

Σημείο – κλειδί αποτελεί, και γι’ αυτήν την αγορά, η επιτοκιακή πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών, σύσφιξη της οποίας θα καταστήσει λιγότερο ελκυστική τη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια. Σε μεσοπρόθεσμο διάστημα θεωρείται σίγουρο ότι θα καταγραφεί μία διακοπή της αυξητικής πορείας των τιμών σε αγορές όπως αυτή των ΗΠΑ, αλλά υπάρχουν και αγορές, όπως για παράδειγμα αυτές Νοτιο-Ανατολικής Ασίας, Ν. Ζηλανδίας και Αυστραλίας οι οποίες «αντέχουν» παρά το γεγονός ότι οι εκεί κεντρικές τράπεζες έχουν προαναγγείλει ή προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων. 

Οι 10 αγορές ακινήτων με τη μεγαλύτερη άνοδο τιμών στο β' τρίμηνο 2021 

 

Η εικόνα της ελληνικής αγοράς

Τα στοιχεία της Knight Frank επιβεβαιώνει και πρόσφατη ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, έστω και εάν στην έρευνα της ΤτΕ, σύμφωνα με στοιχεία που έχει λάβει από τις τράπεζες, αναφορά γίνεται μόνο για τις τιμές διαμερισμάτων. Σύμφωνα με την ΤτΕ οι τιμές διαμερισμάτων στο β’ τρίμηνο του 2021 ενισχύθηκαν κατά μέσο όρο 4,6% σε ετήσια βάση, ενώ στο α’ τρίμηνο η αύξηση ήταν 3,5%, με το σύνολο του προηγούμενου έτους να διαμορφώνεται στο 4,4%. 

Οριακή είναι η διαφορά της ενίσχυσης των τιμών μεταξύ νέων («ηλικίας» έως 5 ετών) και παλαιών διαμερισμάτων, καθώς στην πρώτη περίπτωση έφθασε στο 4,7% και στη δεύτερη το 4,6%. Επιπρόσθετα οι αστικές περιοχές είναι αυτές που «βλέπουν» την μεγαλύτερη άνοδο, που έφθασε στο 4,7%, με αυτές στην Αθήνα να έχουν ενισχυθεί 6,4%, στη Θεσσαλονίκη κατά 3,2% και για τις υπόλοιπες αστικές περιοχές στο 2,6%. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αβεβαιότητα στην αγορά ακινήτων «βλέπει» η ΤτΕ μετά το ράλι των τιμών

Στάση αναμονής αναμένεται να τηρήσουν οι επενδυτές, λόγω πολέμου, πληθωρισμού και αυξημένων επιτοκίων. Άρχισε ήδη σημαντική κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας. Υψηλές αυξήσεις τιμών φέτος για κατοικίες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεκόρ ξένων επενδύσεων στα ακίνητα, διψήφια αύξηση τιμών στις κατοικίες

Το πρώτο εξάμηνο ήταν το καλύτερο στην ιστορία των ξένων επενδύσεων σε ελληνικά ακίνητα, με εισροές 788 εκατ. ευρώ, τονίζει η Alpha Bank. Στήριξη από κυβερνητικά μέτρα το 2023, πίεση από τα αυξημένα επιτόκια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρνητικό ρεκόρ στην ιδιοκατοίκηση, ράλι στα ενοίκια κατοικιών

Στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, όσο και ήταν και το 2017 εν μέσω κρίσης, έπεσε το ποσοστό ιδιοκατοίκησης το 2021. «Χάθηκαν» πάνω από 80.000 τα ιδιόκτητα σπίτια μέσα σε δύο χρόνια. Εξαιρετικά υψηλές οι τιμές για ενοικίαση.
Ακίνητα, Real Estate
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Απογειώνουν» τα ακίνητα οι ξένοι επενδυτές, πού στρέφεται το ενδιαφέρον

Ρεκόρ ξένων επενδύσεων στην αγορά ακινήτων αναμένεται φέτος, ενώ οι τιμές κατοικιών σε τουριστικές περιοχές έχουν εκτιναχθεί 40% υψηλότερα από το 2019. Αθήνα, Κυκλάδες και Χαλκιδική προσελκύουν το ισχυρότερο ενδιαφέρον.