ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Akinita, Real Estate
Πηγή: Shutterstock

Ράλι στις τιμές ακινήτων τροφοδοτεί η συσσώρευση μετρητών λόγω πανδημίας

Βάσει στοιχείων της εταιρείας Knight Frank η μέση άνοδος στις τιμές ακινήτων σε 55 χώρες έφθασε στο 9,2%, με την αντίστοιχη ενίσχυση για την Ελλάδα να ξεπερνά το 3%.

Η συσσώρευση κεφαλαίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τις καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων, φαίνεται ότι βρίσκει… διέξοδο στην αγορά ακινήτων, οι τιμές της οποίας συνεχίζουν να κινούνται «εκρηκτικά» σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στην εγχώρια αγορά. 

Στοιχεία της εταιρείας Knight Frank δείχνουν ότι στο β’ τρίμηνο του 2021 η μέση αύξηση, στις 55 χώρες που εξετάζει μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, για τις τιμές ακινήτων έφθασε στο 9,2% σε ετήσια βάση. Στην ελληνική αγορά η αύξηση ήταν 3,1%, με τη χώρα μας να κατατάσσεται στην 43η θέση μεταξύ των εξεταζόμενων κρατών. 

Πρωταθλήτρια αποδεικνύεται η Τουρκία, με την αύξηση να φθάνει στο καθ’ όλα εντυπωσιακό 29,2%, αλλά με σαφείς τάσεις χαλάρωσης της αγοράς, ενώ την πρώτη πεντάδα απαρτίζουν Ν. Ζηλανδία (25,9%), ΗΠΑ (18,6%), Σλοβακία (18,6%) και Σουηδία (17,2%). Εν συνόλω σε 18 αγορές καταγράφηκε διψήφιο ποσοστό αύξησης, ενώ μόλις σε δύο πτώση τιμών, στις Ινδία και Ισπανία, με το ισοζύγιο να είναι το χαμηλότερο από το 2008 που η Knight Frank ξεκίνησε να συντάσσει τη συγκεκριμένη έρευνα. 

Πάντως σημειώνονται αρκετές διαφοροποιήσεις μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών, με τον ρυθμό αύξηση των τιμών στις αναπτυγμένες οικονομίες να φθάνει κατά μέσο όρο στο 12% τον Ιούνιο του 2021 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, δηλαδή να είναι διπλάσιος σε σύγκριση με αυτόν στις αναπτυσσόμενες. 

Το μεγάλο ερωτηματικό, σύμφωνα με τους αναλυτές της Knight Frank είναι κατά πόσο οι τάσεις αυτές θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα ή εάν θα επέλθει μία, θεωρούμενη ως φυσιολογική, διόρθωση. Ενδείξεις χαλάρωσης αποτελεί η πτώση στις αιτήσεις για λήψη νέων στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, με το ποσοστό των πολιτών που θεωρούν ότι η τρέχουσα περίοδος είναι κατάλληλη για να αγοράσουν σπίτι να φθάνει μόλις στο 28%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 10ετίας. 

Σημείο – κλειδί αποτελεί, και γι’ αυτήν την αγορά, η επιτοκιακή πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών, σύσφιξη της οποίας θα καταστήσει λιγότερο ελκυστική τη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια. Σε μεσοπρόθεσμο διάστημα θεωρείται σίγουρο ότι θα καταγραφεί μία διακοπή της αυξητικής πορείας των τιμών σε αγορές όπως αυτή των ΗΠΑ, αλλά υπάρχουν και αγορές, όπως για παράδειγμα αυτές Νοτιο-Ανατολικής Ασίας, Ν. Ζηλανδίας και Αυστραλίας οι οποίες «αντέχουν» παρά το γεγονός ότι οι εκεί κεντρικές τράπεζες έχουν προαναγγείλει ή προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων. 

Οι 10 αγορές ακινήτων με τη μεγαλύτερη άνοδο τιμών στο β' τρίμηνο 2021 

 

Η εικόνα της ελληνικής αγοράς

Τα στοιχεία της Knight Frank επιβεβαιώνει και πρόσφατη ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, έστω και εάν στην έρευνα της ΤτΕ, σύμφωνα με στοιχεία που έχει λάβει από τις τράπεζες, αναφορά γίνεται μόνο για τις τιμές διαμερισμάτων. Σύμφωνα με την ΤτΕ οι τιμές διαμερισμάτων στο β’ τρίμηνο του 2021 ενισχύθηκαν κατά μέσο όρο 4,6% σε ετήσια βάση, ενώ στο α’ τρίμηνο η αύξηση ήταν 3,5%, με το σύνολο του προηγούμενου έτους να διαμορφώνεται στο 4,4%. 

Οριακή είναι η διαφορά της ενίσχυσης των τιμών μεταξύ νέων («ηλικίας» έως 5 ετών) και παλαιών διαμερισμάτων, καθώς στην πρώτη περίπτωση έφθασε στο 4,7% και στη δεύτερη το 4,6%. Επιπρόσθετα οι αστικές περιοχές είναι αυτές που «βλέπουν» την μεγαλύτερη άνοδο, που έφθασε στο 4,7%, με αυτές στην Αθήνα να έχουν ενισχυθεί 6,4%, στη Θεσσαλονίκη κατά 3,2% και για τις υπόλοιπες αστικές περιοχές στο 2,6%. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ράλι 58% στις τιμές των κατοικιών με κρεσέντο επενδύσεων από ξένους

Η αγορά κατοικιών επούλωσε τις πληγές της κρίσης και απέχει μόλις 7% από τις υψηλές τιμές του 2007. Πλησίασαν τα 3 δισ. οι ξένες επενδύσεις από την αρχή του 2022 έως το γ' τρίμηνο 2023. Πιθανή μια διόρθωση, τονίζει η ΤτΕ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κούρσα ανόδου στα εμπορικά ακίνητα ενώ υποχωρούν οι τιμές στην Ευρώπη

Σε ανοδική τροχιά παρέμειναν το α' εξάμηνο του 2023 οι τιμές γραφείων και καταστημάτων, ενώ στην ευρωζώνη η πτώση ξεπερνά το 10% από το β' εξάμηνο του 2022. Παρά την άνοδο, οι τιμές παραμένουν σε απόσταση από το 2010.