ΓΔ: 1022.82 -0.19% Τζίρος: 145.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Φραγκογιάννης: Εκσυγχρονίζουμε τις υπηρεσίες οικονομικής διπλωματίας

Ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στα οφέλη της τεχνικής βοήθειας που θα λάβει η χώρα μας από τον ολλανδικό οργανισμό RVO. Η σημερινή εκδήλωση, όπως επεσήμανε, σηματοδοτεί την έναρξη αυτής της συνεργασίας.

Στην προσπάθεια που γίνεται για τον εκσυχρονισμό των υπηρεσιών της οικονομικής διπλωματίας και τον εξοπλισμό του ΥΠΕΞ με τα κατάλληλα εργαλεία για το Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, κατά την παρουσίαση της τεχνικής βοήθειας που θα λάβει η χώρα μας από τον ολλανδικό οργανισμό RVO, με τίτλο "Restructuring and reforming economic diplomacy in Greece".

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σήμερα στο αμφιθέατρο «Γ. Κρανιδιώτης» του ΥΠΕΞ, με την συμμετοχή και του γενικού γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και προέδρου της Enterprise Greece, Γιάννη Σμυρλή, παρουσία της πρέσβεως της Ολλανδίας στην Ελλάδα, εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της RVO.

Ο κ. Φραγκογιάννης στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε, τόνισε την ανάγκη εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών, μετά την νομοθετική ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης που περιλαμβάνει τη μεταφορά του Enterprise Greece και του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, στο υπουργείο Εξωτερικών. "Ταξίδεψα με τον πρωθυπουργό στην Ολλανδία πριν την εμφάνιση της πανδημίας, και αναζητήσαμε μια γέφυρα για την παροχή τεχνικής βοήθειας και για αξιοποίηση των βέλτιστων πρακτικών από ολλανδικής πλευράς, έτσι ώστε να μπορέσουμε να στηρίξουμε τις ελληνικές εταιρείες στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν πρόσβαση στο διεθνές περιβάλλον" ανέφερε ο κ. Φραγκογιάννης.

Η σημερινή εκδήλωση, όπως επεσήμανε, σηματοδοτεί την έναρξη αυτής της συνεργασίας, που βασικό στόχο έχει να εξοπλίσει το υπουργείο Εξωτερικών με τα κατάλληλα εργαλεία που θα δώσουν ώθηση στο Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την προηγούμενη εβδομάδα. Ένα σχέδιο που στοχεύει: 1) στην αύξηση των εξαγωγών, 2) στην αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων και των προωθητικών δράσεων εξωστρέφειας και τέλος 3) στην βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού.  

Από την πλευρά του, ο κ. Σμυρλής ευχαρίστησε τη γενική διεύθυνση Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χρηματοδότηση του έργου, όπως και τον ολλανδικό οργανισμό RVO, και στη συνέχεια παρουσίασε συνοπτικά τον επανασχεδιασμό της οικονομικής διπλωματίας, στο πλαίσιο της ευρείας μεταρρυθμιστικής πολιτικής της κυβέρνησης. 

Ειδικότερα, ο κ. Σμυρλής αναφέρθηκε στη σύσταση της «Ενιαίας Πύλης Εξωστρέφειας», στο δίκτυο των πρεσβειών και των Γραφείων ΟΕΥ, στην Enterprise Greece (EG), στον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ) και στη Διεθνή Αναπτυξιακή Συνεργασία. Επιπλέον, έδωσε έμφαση στην ολοκλήρωση του πρώτου Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας 2021.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ependyseis, epixeiriseis, kerdi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενδιαφέρον από Σ. Αραβία για επενδύσεις σε ενέργεια και τεχνολογία

Ο ΓΓ του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Σμυρλής σημείωσε πως στο κλάδο της ενέργειας υπάρχει συνεργασία όσον αφορά τους Έλληνες πλοιοκτήτες και τη μεταφορά ενέργειας από τη Σαουδική Αραβία εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φραγκογιάννης: Ανάπτυξη με το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας

«Το Σχέδιο είναι εθνικό» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας πως η εξωστρέφεια αφορά όλους και τα θετικά αποτελέσματα της άσκησής της αποτυπώνονται στη βελτίωση της ζωής όλων των Ελλήνων.
xrimatodotisi-reustotita-daneia-ependyseis-oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 413 εκατ. ευρώ οι γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα το 2021

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννης τόνισε πως την τελευταία 5ετία έχουν υλοποιηθεί σημαντικές επενδύσεις από γερμανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα στους τομείς του τουρισμού, των ΑΠΕ, των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.
ependyseis, epixeiriseis, kerdi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο σημαντικός ρόλος της ελληνικής διασποράς στην ανάπτυξη της οικονομίας

Ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στον Άλμπερτ Μπουλά επισήμανε πως είχε καταλυτικό ρόλο στην απόφαση της Pfizer για την δημιουργία hub στη Θεσσαλονίκη. Οι ελπίδες για να αντιστραφεί το ελληνικό brain drain.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φραγκογιάννης: Η Ελλάδα της Εξωστρέφειας βαδίζει μπροστά, κοιτάζει ψηλά

Ο κ. Φραγκογιάννης χαρακτήρισε "γενναία" την απόφαση του πρωθυπουργού με τη μεταρρυθμιστική υποστήριξη του υπ. Εξωτερικών, για την αναβάθμιση και τον εκσυχρονισμό της εξωστρέφειας, με ένα νέο Οργανισμό που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.