ΓΔ: 1033.02 -0.04% Τζίρος: 89.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Fysiko Aerio, Natural Gas
Φωτο: Shutterstock

Παροχή επιδόματος και για το φυσικό αέριο προβλέπει τροπολογία του ΥΠΟΙΚ

Σε τροπολογία που κατέθεσε το υπ. Οικονομικών, δημιουργείται το «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης», μέσω του οποίου θα γίνονται οι επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και για τα τιμολόγια φυσικού αερίου.

Δημιουργία ειδικού λογαριασμού με την ονομασία «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης» προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή, με τον εν λόγω λογαριασμό να χρησιμοποιείται προκειμένου να επιδοτηθούν οι λογαριασμοί ρεύματος χαμηλής τάσης, ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα να επιδοτηθουν και τα τιμολόγια φυσικού αερίου. 

Η τροπολογία στο άρθρο 8 επιτρέπει πέρα από την έκπτωση των τριών λεπτών ανά κιλοβατώρα στην ηλεκτρική ενέργεια, να καταβάλλεται και επιδότηση για την κατανάλωση φυσικού αερίου προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατακόρυφη αύξηση στην τιμή του συγκεκριμένου καυσίμου. Το ύψος της επιδότησης του φυσικού αερίου, θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση. Δικαιούχοι της επιδότησης θα είναι οι οικιακοί καταναλωτές φυσικού αερίου, λαμβανομένων υπόψη οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ανατιμήσεις που περιμένουν τους καταναλωτές φυσικού αερίου οφείλονται στην έκρηξη των τιμών του φυσικού αερίου διεθνώς. Τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, γεγονός που προκαλεί στρεβλώσεις στις τιμές, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία δεν αυξάνει την τροφοδοσία όσο χρειάζεται για να αναπληρωθούν τα αποθέματα για να εξυπηρετήσει σκοπιμότητες της πολιτικής της (επιτάχυνση της έγκρισης λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 2, παράκαμψη της Ουκρανίας).

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα του προθεσμιακού συμβολαίου φυσικού αερίου στο Dutch TTF, την αγορά αναφοράς (benchmark) για την Ευρώπη, το οποίο έφθασε στο ιστορικό υψηλό των 79 ευρώ/MWh στα μέσα της εβδομάδας και έχει εκτοξευθεί κατά 250% από τον Ιανουάριο (διάγραμμα). Ανάλογη εικόνα καταγράφεται στα αντίστοιχα συμβόλαια που διαπραγματεύονται στις αγορές Γαλλίας και Γερμανίας όπου οι τιμές έχουν διπλασιαστεί. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

staikouras, oikonomia, ypoyrgeio oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες παρεμβάσεις υπέρ των πολιτών από Σταϊκούρα

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι μέχρι αύριο θα έχουν καταβληθεί 700 εκατ. μέσω της έκτακτης ενίσχυσης των 250 ευρώ, ενώ θα πιστωθεί και το επίδομα θέρμανσης. Στην τελική ευθεία μπαίνει το market pass.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Παρατείνεται ένα τρίμηνο η επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης

Η ενίσχυση στην αντλία θα υποχωρήσει στα 15 λεπτά το λίτρο και οφείλεται στην μεγάλη πτώση της τιμής του πετρελαίου, ενώ τα ακριβή ποσά τα οποία που θα ισχύσουν από την Πρωτοχρονιά θα οριστούν με υπουργική απόφαση.
Apostolos Vesyropoulos-Voyli
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βεσυρόπουλος: Η κυβέρνηση μείωσε τους φορολογικούς συντελεστές όπως υποσχέθηκε

Ο υφυπουργός Οικονομικών τόνισε ότι από την αρχή της διακυβέρνησης της χώρας προχωράμε σε διαρκείς μειώσεις φόρων, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η φορολογική πολιτική μπορεί να έχει και αναπτυξιακή διάσταση.