ΓΔ: 1440.8 -0.55% Τζίρος: 6.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:58:40 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
pissaridis
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Χρ. Πισσαρίδης: Βελτίωση της παραγωγικότητας το κλειδί για την οικονομία

Η Ελλάδα οφείλει να κερδίσει ορισμένες χρόνιες παθογένειες, τόνισε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, κ. Σχοινάς, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι αυτό θα επιτευχθεί.

Η Ελλάδα οφείλει να εκμεταλλευθεί τις μεγάλες δυνατότητες που διαθέτει προκειμένου να χρησιμοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με τον κ. Χριστόφορο Πισσσαρίδη, καθηγητή Οικονομικών και βραβευμένο με Νόμπελ Οικονομίας. 

Ο κ. Πισσαρίδης μαζί με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, κ. Μαργαρίτη Σχοινά, συμμετείχαν σε πάνελ του διήμερου συνεδρίου που διοργανώνουν από κοινού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών - ΙΟΒΕ με τίτλο: «Ελλάδα & Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας: Πώς το Σχέδιο “Ελλάδα 2.0” μπορεί να μετατρέψει την κρίση πανδημίας σε ευκαιρία;». 

Ο κ. Πισσαρίδης υποστήριξε ότι είναι αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία αλλά και για την ορθή εφαρμογή του «Ελλάδα 2.0» καθώς θεωρεί ότι η κυβέρνησης έχει την «ιδιοκτησία» όλων των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται σε αυτόν, κάτι που αποτελεί τη βασική προϋποθεση προκειμένου και το σχέδιο αυτό να επιτύχει. Επανέλαβε, όμως, ότι το βασικό πρόβλημα για τη χώρα μας αποτελεί το κενό παραγωγικότητας σε σύγκριση τόσο με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης όσο και διεθνώς αλλά και η βελτίωση της ποιότητας του παραγώμενου προϊόντος. 

Ένα ακόμη στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η ελληνική οικονομία είναι η ενίσχυση των επενδύσεων, η οποία μπορεί να επέλθει και με καλύτερη φορολογική πολιτική, αλλά και διαμόρφωση ενός πιο φιλικού περιβάλλοντος για το επιχειρείν. Η αύξηση των επενδύσεων θα οδηγήσει σε ένα ανοδικό σπιράλ το σύνολο της οικονομίας, με αύξηση των διαθέσιμων θέσεων εργασίας αλλά και των εισοδημάτων, συμπλήρωσε ακόμη ο κ. Πισσαρίδης. 

Αναφερόμενος στο Σχέδιο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ο κ. Πισσαρίδης τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή του, καθώς οι εποχές έχουν αλλάξει και η πανδημία δημιούργησε νέα δεδομένα. Τάχθηκε υπέρ της ύπαρξης ορίων τόσο για το έλλειμμα όσο και για το χρέος των κρατών - μελών της ευρωζώνης, αλλά και κανόνων με βασικό χαρακτηριστικό να «υπάρχουν μηχανισμοί ώστε οι κανόνες αυτοί να μην μπορούν να παραβιαστούν».

Από την πλευρά του ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι το σχέδιο της Ελλάδας έγινε δεκτό με ιδιαίτερα θετικό τρόπο από την Κομισιόν καθώς περιλαμβάνει μία μεγάλη σειρά μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα φιλόδοξους στόχους και έδειξε ότι η κυβέρνηση έχει την επιθυμία να εφαρμόσει όλες τις προτάσεις που κατέθεσε. 

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι η χώρα μας αποτελεί «case study» για το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς διαθέτει όλα τα στοιχεία ώστε εάν εκμεταλλευθεί σωστά τα κεφάλαια η οικονομία της θα αλλάξει ριζικά. Αναφερόμενος συνολικά στο Ταμείο Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι εάν δεν υπήρχε «η Ευρώπη δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί την κλιματική αλλαγή» και παράλληλα να προχωρήσει στην απαραίτητη «πράσινη μετάβαση». Το ίδιο ισχύει φυσικά και για την ελληνική περίπτωση. Ένα δεύτερο στοιχείο που έχει μεγάλη σημασία είναι η ψηφιακή αναβάθμιση της οικονομίας, σε όλα τα επίπεδα από την εκπαίδευση των εργαζομένων έως την ψηφιοποίηση του κράτους και των επιχειρήσεων. 

Βασικό πρόβλημα για την ελληνική οικονομία είναι η ύπαρξη ασυμμετρίας στην εκπαίδευση και την αποτελεσματικότητα του εργατικού δυναμικού, η οποία θα πρέπει να εξαλειφθεί προκειμένου να σημειωθεί και αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας. Σε ό,τι αφορά τις δημόσιες επενδύσεις ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι «θα πρέπει να κλείσει το χάσμα των επενδύσεων, αλλά και να προχωρήσουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Να εγκαταλείψουμε τις ελληνικές παθογένειες  όπως έχει σημειώσει και στην Έκθεσή του ο κ. Πισσαρίδης». Μεταξύ αυτών ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε την αργή απονομή της δικαιοσύνης, αλλά και την ανάγκη να υπάρξει περαιτέρω βελτίωση του περιβάλλοντος για τη δραστηριοποίηση των επιχειρήσεων. 

Σε ερώτηση αναφορικά με το ποια θα πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα της Ευρώπης μετά το τέλος της πανδημίας, τόνισε ότι «οφείλουμε να δώσουμε απαντήσεις σε ορισμένα πολύ βασικά θέματα. Έχουμε φθάσει στην εποχή που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα μαθήματα που πήραμε από την πανδημία», προκειμένου να κτιστεί η Ευρώπη του μέλλοντος. Παράλληλα επεσήμανε ότι το μεγάλο στοίχημα για την ΕΕ του μέλλοντος δεν είναι άλλο από την επίτευξη της πράσινης μετάβασης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Recovery Fund, Tameio Anakampsis, EU, Evropaiki Enosi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να αλλάξει πλήρως την ελληνική οικονομία

Οι προκλήσεις αλλά και οι ευκαιρίες που δημιουργούνται για την ελληνική οικονομία με το Ταμείο Ανάκαμψης, βρέθηκαν στο επίκεντρο του συνεδρίου που συνδιοργάνωσε το ΙΟΒΕ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΟΒΕ: Καθοριστικό το Ταμείο Ανάκαμψης για τον μετασχηματισμό της οικονομίας

Ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Α. Πατέλης δήλωσε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μπορεί να διαχειριστεί το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» και ότι μέχρι το τέλος του προγράμματος το 2026 θα έχει ενισχυθεί η ελληνική οικονομία.