ΓΔ: 1033.44 0.37% Τζίρος: 106.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Margaritis Sxoinas

Σχοινάς: Παράδειγμα προς μίμηση τo εθνικό σχέδιο «Ελλάδα 2.0»

«Η χώρα έχει τη δυνατότητα να κάνει τη διαφορά, χρησιμοποιώντας τα κονδύλια του RRF σαν λίπασμα για τις προοπτικές ανάπτυξής της», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

To εθνικό σχέδιο της «Ελλάδα 2.0» έγινε παράδειγμα προς μίμηση για άλλες χώρες, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, στο πλαίσιο του διαδικτυακού συνεδρίου με κεντρικό θέμα «Η Ελλάδα κι ο μηχανισμός ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ: Πώς μπορεί το σχέδιο "Ελλάδα 2.0" να μετατρέψει την κρίση της πανδημίας σε ευκαιρία» που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών-ΙΟΒΕ.

«Είναι μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνάμεις της», τόνισε χαρακτηριστικά. Όπως ανέφερε, το σχέδιο, όταν κατατέθηκε από την ελληνική κυβέρνηση, έγινε δεκτό με ιδιαίτερα θετικά σχόλια, τόσο από την Κομισιόν, όσο και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς ήταν καλά συνδεδεμένο με μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που ήδη είχαν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια, οπότε υπήρχε ο παράγοντας της συνέχειας.

Ακόμη, «ήταν ένα φιλόδοξο σχέδιο και ένα από τα σχέδια, στα οποία ήταν εμφανές ότι η κυβέρνηση έχει την πλήρη ιδιοκτησία όλων αυτών των προτάσεων και αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμο», τόνισε χαρακτηριστικά. «Δεν θα μπορούσε άλλωστε να είναι αλλιώς, καθώς η Ελλάδα προσφέρει μια μοναδική περίπτωση για τη διαδικασία του Ταμείου Ανάκαμψης: η μεγάλη δεξαμενή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η βιοποικιλότητά της, η γεωγραφική της θέση και το εργατικό δυναμικό. Η χώρα έχει τη δυνατότητα να κάνει τη διαφορά, χρησιμοποιώντας τα κονδύλια του RRF σαν λίπασμα για τις προοπτικές ανάπτυξής της».

Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε στη σημασία της εφαρμογής των πολιτικών για την κλιματική αλλαγή και την πράσινη μετάβαση και τόνισε πως χωρίς τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση. Ιδιαίτερα, όπως σημείωσε, για τις περιοχές που εξαρτώνται από το λιγνίτη, έχει σημασία, ότι ένα σημαντικό κομμάτι του προγράμματος της Ελλάδας επικεντρώνεται στην αποκατάσταση και αναβάθμιση των περιοχών αυτών στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην ψηφιακή μετάβαση, όπου, όπως επεσήμανε, η Ελλάδα παρά την εντυπωσιακή πρόοδο που έχει επιτύχει, είναι ακόμη πίσω σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ τόνισε την ιδιαίτερα μεγάλη σημασία που έχει η επιμόρφωση των εργαζομένων στις νέες τεχνολογίες, αλλά και να προχωρήσει ακόμη περισσότερο η ψηφιακή επικοινωνία του πολίτη με το κράτος.

«Για να είμαστε βέβαιοι ότι οι δημόσιες επενδύσεις θα έχουν μακροπρόθεσμό αποτέλεσμα στην οικονομία, χρειαζόμαστε ευρείες μεταρρυθμίσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον και φυσικά να ενισχυθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις που είναι και η μόνη μακροπρόθεσμη λύση στο μεγάλο επενδυτικό κενό που έχει η χώρα», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν. Ερωτηθείς σχετικά με το αποτέλεσμα των πρόσφατων γερμανικών εκλογών, επεσήμανε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι «η Γερμανία θα παραμείνει σημαντικός μοχλός της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και θα συνεχίσει να βρίσκεται στην καρδιά της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης».

Αναφορικά με τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για αλλαγή στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, επεσήμανε: «Χρειαζόμαστε σίγουρα μια νέα αρχή στην οικονομική μας διακυβέρνηση, κάτι που ξεπερνά τα όρια του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης όπως το γνωρίζουμε μέχρι τώρα».

Από την πλευρά του, ο νομπελίστας οικονομολόγος, Χριστόφορος Πισσαρίδης, δήλωσε αισιόδοξος για τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, μιας χώρας που, όπως είπε, έχει φυσικούς πόρους που μένουν αναξιοποίητοι, εξειδικευμένο προσωπικό, φυσική ομορφιά. Ανέφερε όμως, πως απαιτούνται μια σειρά από ευρείες μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς. Οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν στα χρόνια των μνημονίων δεν είχαν την ιδιοκτησία των κυβερνήσεων που την εφάρμοζαν, ανέφερε και πρόσθεσε πως αυτή τη φορά υπάρχει αποφασιστικότητα από την κυβέρνηση να προχωρήσουν. Τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης είναι μια «μοναδική ευκαιρία» για να προχωρήσουν οι αναγκαίες αλλαγές για την ελληνική οικονομία σημείωσε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΟΒΕ: Καθοριστικό το Ταμείο Ανάκαμψης για τον μετασχηματισμό της οικονομίας

Ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Α. Πατέλης δήλωσε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μπορεί να διαχειριστεί το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» και ότι μέχρι το τέλος του προγράμματος το 2026 θα έχει ενισχυθεί η ελληνική οικονομία.
Recovery Fund, Tameio Anakampsis, EU, Evropaiki Enosi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να αλλάξει πλήρως την ελληνική οικονομία

Οι προκλήσεις αλλά και οι ευκαιρίες που δημιουργούνται για την ελληνική οικονομία με το Ταμείο Ανάκαμψης, βρέθηκαν στο επίκεντρο του συνεδρίου που συνδιοργάνωσε το ΙΟΒΕ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Metrita, Xrimata, Cash, Money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχές του 2023 εκταμιεύονται 3,6 δισ. για την Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρόοδο που έχει καταγράψει η Ελλάδα. Στα 11,1 δισ. ευρώ φτάνει η συνολική απορρόφηση των πόρων από την Ελλάδα.
Ellada, Greece, Oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεκόρ 20ετίας στις ξένες επενδύσεις, ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη

Άμεσες ξένες επενδύσεις, καθώς και επενδύσεις του Δημοσίου και από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν προσδώσει ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική στην οικονομία, όπως τονίζει σε ανάλυσή της η Alpha Bank.
Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, «βαρίδι» η καταναλωτική εμπιστοσύνη

Ο δείκτης που καταρτίζει το ΙΟΒΕ υποχώρησε στις 104,3 μονάδες, παραμένοντας, όμως, υψηλότερα από τους αντίστοιχους ευρωζώνης και ΕΕ. Αρνητικές προοπτικές για βιομηχανία και κατανάλωση, θετική η εικόνα στις κατασκευές.