ΓΔ: 858.93 -4.45% Τζίρος: 118.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Syntaxeis, Syntaxiouxoi
Φωτο: Shutterstock

Σημαντική αποκλιμάκωση των εκκρεμών συντάξεων ΤΣΑΥ, ΤΑΝ και ΤΣΜΕΔΕ

Ο υπουργός Εργασίας επισκέφθηκε το κτίριο της διοίκησης του ΕΦΚΑ και ενημερώθηκε για τη σημαντική αποκλιμάκωση, σε ποσοστό άνω του 85%, που παρατηρείται στις εκκρεμείς συντάξεις υγειονομικών, νομικών και μηχανικών.

Τη σημαντική αποκλιμάκωση στις εκκρεμείς συντάξεις στο τ. ΤΣΑΥ, στο τ. ΤΑΝ και σε αρκετό βαθμό και στο τ. ΤΣΜΕΔΕ, παρουσίασαν στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, η γενική διευθύντρια Συντάξεων και οι αρμόδιοι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ, παρουσία του διοικητή, Παναγιώτη Δουφεξή.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ, ο υπουργός Εργασίας επισκέφθηκε το κτίριο της διοίκησης του φορέα και, μεταξύ άλλων, ενημερώθηκε για τη σημαντική αποκλιμάκωση, σε ποσοστό άνω του 85%, που παρατηρείται στις εκκρεμείς συντάξεις των τριών τ. Ταμείων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πρόκειται για τρία από τα πλέον προβληματικά τ. Ταμεία, με συσσώρευση χιλιάδων συνταξιοδοτικών αιτήσεων, υγειονομικών, νομικών και μηχανικών, που η εκκαθάρισή τους καθυστερούσε για χρόνια (κάποιες από αυτές από το 2016).

Αναλυτικά, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση:

«Στο τ. ΤΣΑΥ παρατηρείται η μεγαλύτερη πρόοδος, καθώς το 2019 εκδίδονταν 70 συντάξεις το μήνα, ενώ τώρα εκδίδονται 700. Μέσα σε ενάμιση χρόνο, εκκαθαρίστηκαν πάνω από το 95% των 3.000 εκκρεμών συντάξεων για το διάστημα 2016-2020. Πλέον, οι συντάξεις των υγειονομικών εκδίδονται κατά μέσο όρο σε 7 μήνες, ενώ το 2019 απαιτούνταν 2-3 χρόνια. Στόχος είναι, μέχρι τις αρχές του 2022, ο μέσος χρόνος έκδοσης να μην ξεπερνά τους τρεις μήνες και οι συντάξεις να εκδίδονται, προτού θεωρηθούν ληξιπρόθεσμες. Προς τη κατεύθυνση αυτή, σημαντική είναι και η συμβολή του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, όπου με στελέχη του συνδράμει στην οριστική εξάλειψη των εκκρεμοτήτων.

Σημαντική είναι και η πρόοδος στο τ. ΤΑΝ. Το 2019 οι εκκρεμείς συντάξεις ανέρχονταν σε 2.500, ενώ σήμερα δεν ξεπερνούν τις 700 (μείωση εκκρεμοτήτων 72%). Οι ρυθμοί απονομής ανά μήνα έχουν πλέον διπλασιαστεί σε σχέση με το 2019, καθώς τότε εκδίδονταν 80-100 αποφάσεις το μήνα, ενώ σήμερα ξεπερνούν τις 200. Το ποσοστό των συντάξεων που εκκαθαρίστηκαν για τα έτη 2016-2020 ξεπερνά το 90%.

Τέλος, το επόμενο διάστημα, το βάρος πρόκειται να πέσει στο τ. ΤΣΜΕΔΕ, καθώς ναι μεν η πρόοδος είναι εμφανής, απαιτείται, ωστόσο, περισσότερη προσπάθεια για συνολική αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων. Oι ρυθμοί απονομής σε σχέση με το 2019 έχουν τριπλασιαστεί, μειώνοντας αντιστοίχως και το στοκ των εκκρεμών στις 3.400. Ενώ το 2019 εκδίδονταν 98 συντάξεις το μήνα, σήμερα ο μέσος όρος αποφάσεων είναι 250. Το ποσοστό εκκαθάρισης των συντάξεων για τα έτη 2016-2020 ξεπερνά το 80%. Ο μέσος χρόνος αναμονής για την έκδοση των συντάξεων το 2019 ήταν 2,5 έτη, ενώ σήμερα έχει πέσει στους 12 μήνες και στόχος είναι να φτάσει στους έξι μήνες στις αρχές του έτους και στους τρεις μήνες μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Όπως τόνισαν οι ίδιοι οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ, η πρόοδος στα συγκεκριμένα τ. Ταμεία οφείλεται στην καλύτερη εσωτερική οργάνωση των υπηρεσιών, στη συγκέντρωση των υπαλλήλων τόσο της ασφάλισης όσο και των συντάξεων σε έναν ενιαίο χώρο στο κτίριο της Αχαρνών, στην υιοθέτηση από τους διευθυντές συγκεκριμένων ποσοτικών στόχων ανά μήνα, καθώς και στη λειτουργία του "Πράσινου Κτιρίου" στη Λ. Κηφισίας, που αυτοματοποίησε διαδικασίες ειδικά για τις συντάξεις διαδοχικής ασφάλισης».

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Επισκέφθηκα σήμερα το κτίριο διοίκησης του ΕΦΚΑ και συναντήθηκα με τον διοικητή, τη γενική διευθύντρια Συντάξεων και με υπαλλήλους, για να διαπιστώσω και από κοντά τη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί τους τελευταίους μήνες στους ρυθμούς απονομής των συντάξεων, κυρίως στο τ. ΤΣΑΥ και στο τ. ΤΑΝ και σε αρκετό βαθμό στο τ. ΤΣΜΕΔΕ. Ειδικά, στο τ. ΤΣΑΥ και το τ. ΤΑΝ έχει εκκαθαριστεί η πλειονότητα των εκκρεμοτήτων περασμένων ετών και οι ρυθμοί απονομής έχουν τριπλασιαστεί σε σχέση με δύο χρόνια πριν. Στο τ. ΤΣΜΕΔΕ ναι μεν υπάρχει πρόοδος, απαιτείται, ωστόσο, περισσότερη προσπάθεια τους επόμενους μήνες. Η μάχη για την οριστική απομείωση του στοκ των εκκρεμών συντάξεων συνεχίζεται με σύστημα και αποφασιστικότητα. Και αφού τα καταφέρνουμε στα τρία πιο προβληματικά τ. Ταμεία, μπορούμε να τα καταφέρουμε και στον υπόλοιπο ΕΦΚΑ. Μπράβο στους υπαλλήλους που εργάστηκαν για το θετικό αυτό αποτέλεσμα και ευχαριστίες στα στελέχη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών που συνέδραμαν στη προσπάθεια που γίνεται στο τ. ΤΣΑΥ».

Από την πλευρά του, ο διοικητής του ΕΦΚΑ, Παναγιώτης Δουφεξής, σημείωσε: «Συνεργαζόμαστε καθημερινά με τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ, για να λύνουμε τα προβλήματα στο θέμα των εκκρεμών συντάξεων. Η σημαντική επιτάχυνση του ρυθμού απονομής σε τ. ΤΣΑΥ, τ. ΤΑΝ και τ. ΤΣΜΕΔΕ, αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημιουργία Πύργου Ελέγχου στον ΕΦΚΑ για ταχύτερη έκδοση συντάξεων

Πρόκειται για το νέο ψηφιακό σύστημα του οργανισμού μέσω του οποίου θα γίνεται τόσο η παρακολούθηση των εκκρεμών συντάξεων όσο και ο αριθμός εκείνων που εκδίδονται σε καθημερινή βάση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι αποζημιώσεις σε δικηγόρους-λογιστές για ταχύτερη απονομή συντάξεων

Υπενθυμίζεται πως έχουν υποβληθεί πάνω από 3.600 αιτήσεις δικηγόρων και λογιστών, ενώ για τους 1.200 από αυτούς ολοκληρώνεται μέσα στις επόμενες ημέρες η εκπαίδευση και η πιστοποίησή τους, προκειμένου να ενταχθούν στη διαδικασία απονομής συντάξεων εντός του Οκτωβρίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με καθυστέρηση ενός μήνα η καταβολή αναδρομικών του ιδιωτικού τομέα

Η πληρωμή των αναδρομικών στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2016, λόγω καθυστέρησης στην επεξεργασία των στοιχείων από την ανάδοχο εταιρία , θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιουλίου.
Tsakloglou, Ypoyrgeio Ergasias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακλόγλου: Μειώθηκαν οι εκκρεμείς συντάξεις, επιτυχείς οι προσπάθειες

Ο υφυπουργός Εργασίας χαρακτήρισε ως σημαντική τη συμβολή των πιστοποιημένων επαγγελματιών για την αποσυμφόρηση των εκκρεμών συντάξεων, λέγοντας ότι, σήμερα πιάνουν δουλειά οι 179 που πιστοποιήθηκαν.
Syntaxeis, Syntaxiouxoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από 15/11 αναλαμβάνουν δικηγόροι και λογιστές έκδοση συντάξεων

Σύμφωνα με ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ αφορά 179 άτομα, ενώ θα μπορούν να αναλάβουν νέες συνταξιοδοτικές υποθέσεις του τ. ΙΚΑ, τ. ΟΓΑ και τ. ΟΑΕΕ, που αντιστοιχούν στο 75% του συνολικού αριθμού αιτήσεων κάθε μήνα.