ΓΔ: 1024.75 0.91% Τζίρος: 88.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Δήμας: 12 Κέντρα Ικανοτήτων για την ανάπτυξη της καινοτoμίας των ΜμΕ

«Τα Κέντρα Ικανοτήτων αποσκοπούν στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ προσφοράς και ζήτησης ειδικευμένων υπηρεσιών καινοτομίας και μεταφοράς τεχνολογίας σε μία ή περισσότερες αλυσίδες αξίας», δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης.

Στις δράσεις της κυβέρνησης για να συνδεθεί πιο αποτελεσματικά η έρευνα και η καινοτομία με την επιχειρηματικότητα αναφέρθηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας στον χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια της σημερινής 1ης Συνόδου Προέδρων Διοικητικών Συμβουλίων Πανεπιστημιακών Ερευνητικών Κέντρων και Τεχνολογικών Πάρκων που διοργάνωσε το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Ο υφυπουργός αναφερόμενος στο νέο θεσμικό πλαίσιο για τους τεχνοβλαστούς είπε: «Θεσμοθετούμε ένα ξεκάθαρο και λειτουργικό πλαίσιο για τους τεχνοβλαστούς, στοχεύοντας στη δημιουργία ακόμα περισσότερων εταιρειών από τους ερευνητικούς και επιστημονικούς φορείς (Spin Off). Επιχειρείται, για πρώτη φορά, ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου λειτουργίας των εταιρειών-τεχνοβλαστών που μέχρι σήμερα ήταν κατακερματισμένο, ελλιπές και αναχρονιστικό».

Ουσιαστικά δίνονται απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα, για τα οποία μέχρι σήμερα υπήρχε νομική ασάφεια, όπως:

  • Τι είναι ο τεχνοβλαστός (spin- off)
  • Διαδικασία ίδρυσης.
  • Προθεσμία ίδρυσης της εταιρείας.
  • Πρόβλεψη για την σύσταση Τεχνοβλαστών που προέρχονται από διαφορετικούς ερευνητικούς οργανισμούς.
  • Έδρα της εταιρείας (Ελλάδα ή εξωτερικό).
  • Διευκρινίσεις ως προς τη συμμετοχή, το ρόλο και το χρόνο που αφιερώνουν οι ερευνητές σε έναν τεχνοβλαστό.

Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας

Για τα Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας ο κ. Δήμας σημείωσε: «Έχει ήδη ξεκινήσει η δράση στήριξης, ωρίμανσης και ανάπτυξης Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας, συνολικού ύψους 15 εκατ. ευρώ. Ο στόχος μας είναι να αξιοποιηθούν καλύτερα τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιείται στα ερευνητικά κέντρα και τα πανεπιστήμια της χώρας».

Κέντρα Ικανοτήτων

Τέλος, για τα Κέντρα Ικανοτήτων σημείωσε: «Τα Κέντρα Ικανοτήτων αποτελούν μια εξαιρετικής σημασίας δράση, η οποία αποσκοπεί στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ προσφοράς και ζήτησης ειδικευμένων υπηρεσιών καινοτομίας και μεταφοράς τεχνολογίας σε μία ή περισσότερες αλυσίδες αξίας. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι αξιολογήθηκαν και δημιουργούνται 12 Κέντρα Ικανοτήτων για την ανάπτυξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, κυρίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας. Περιμένουμε πολλά από τους συμπράττοντες σε αυτές τις νέες δομές και πιστεύουμε ότι μαζί με τη δράση των Συστάδων Καινοτομίας, τις Ε&Τ Συνεργασίες Επιχειρήσεων και Ερευνητικών Φορέων και των Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας, γίνεται ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα για να συνδέσουμε πιο αποτελεσματικά την έρευνα και την καινοτομία με την επιχειρηματικότητα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιπλέον μικρομεσαίες επιχειρήσεις εντάσσονται στις δράσεις του ΕΣΠΑ

Υπεγράφη η ένταξη 1.544 επιχειρήσεων στη δράση «Επανεκκίνηση Τουρισμού» και η ένταξη 151 γυμναστηρίων-παιδότοπων στη δράση Επιχορήγηση Υφιστάμενων Επιχειρήσεων Γυμναστηρίων, Παιδότοπων.
Giannis Tsakiris-Yfypoyrgos Anaptyxis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακίρης: Στόχος η αύξηση χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι θα εισρεύσουν σημαντικά κεφάλαια την επόμενη 5ετία στη χώρα και πρόσθεσε: «Ευελπιστούμε στο τέλος του έτους - αρχή του επόμενου, να έχουμε τις πρώτες δράσεις του νέου ΕΣΠΑ».
Politeia Kainotomias, YPAN
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πολιτεία Καινοτομίας στο ΧΡΩΠΕΙ: Έως 28/3 του 2023 οι δεσμευτικές προσφορές

Προκρίθηκε, ως καταλληλότερη για τη στέγαση της Πολιτείας, η επιλογή των παλαιών εγκαταστάσεων της ΧΡΩΠΕΙ επί της οδού Πειραιώς διότι εξασφαλίζει εύκολη πρόσβαση όχι μόνο από το κέντρο του Πειραιά αλλά και από το κέντρο της Αθήνας.
xrimatodotisi-reustotita-daneia-ependyseis-oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινούν στις 9/1 οι αιτήσεις για το καθεστώς «Επιχειρηματικότητα 360°»

Στο εν λόγω καθεστώς μπορούν να υποβληθούν αιτήσεις για επενδυτικά σχέδια που αφορούν στην αφαλάτωση θαλασσινού νερού σε νησιωτικές περιοχές, την ανακύκλωση, τη δημιουργία κινηματογραφικών στούντιο, τη δημιουργία γηπέδων και κολυμβητηρίων.