ΓΔ: 956.28 0.73% Τζίρος: 50.08 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Με «κούρεμα» 58% επιστρέφονται τα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής

Τα εκκαθαριστικά θα αναρτήσει τις επόμενες ημέρες στο taxis η ΑΑΔΕ. Από τα φθηνά δάνεια συνολικού ύψους 8,3 δισ. θα επιστραφούν στο κράτος περίπου 3,5 δισ., δηλαδή θα χαριστούν στις επιχειρήσεις 4,8 δισ. ευρώ.

Ελαφρύτερα εκκαθαριστικά για την επιστροφή των κρατικών δανείων από όλους τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής για 700.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις θα αναρτήσει τις επόμενες ημέρες στο taxis η ΑΑΔΕ μετά την έκδοση της υπουργικής απόφασης για την εξειδίκευση του νέου πλαισίου.

Τα ποσά που θα κληθούν να επιστρέψουν οι δικαιούχοι θα είναι «κουρεμένα» κατά μέσον όρο κατά 58% αφού με τα νέα μέτρα οι διαγραφές φθάνουν ανάλογα με τη πτώση του τζίρου έως 75%. Υπολογίζεται ότι από τα φθηνά δάνεια συνολικού ύψους 8,3 δισ. ευρώ θα επιστραφούν στο κράτος περίπου 3,5 δισ. ευρώ, δηλαδή θα χαριστούν 4,8 δισ. ευρώ δίνοντας μεγάλες ταμειακές ανάσες στην αγορά.

Οι φορολογούμενοι θα δουν στον προσωπικό τους λογαριασμό στην ψηφιακή πύλη myAADE το συνολικό ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής που έλαβαν και το ποσό που θα πρέπει να πληρώσουν το οποίο θα εμφανιστεί ως οφειλή όπως ο φόρος εισοδήματος. Ειδικότερα θα ενημερωθούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την ΑΑΔΕ για την έκδοση του εκκαθαριστικού σημειώματος της επιστρεπτέας προκαταβολής και για να εντοπίσουν  το ποσό της οφειλής θα πρέπει να εισέλθουν στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ myAADE και από την επιλογή «Οφειλές, Πληρωμές & Επιστροφές» και με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxis θα δουν το ποσό που έχει βεβαιωθεί στο ΑΦΜ τους.

Με την ανάρτηση του λογαριασμού όσοι έλαβαν τις ενισχύσεις έχουν δύο επιλογές:

  1. Να εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 με έκπτωση 15%. Για παράδειγμα, επαγγελματίας που πρέπει να επιστρέψει στο κράτος 20.000 ευρώ θα γλιτώσει 3.000 ευρώ και θα καταβάλει 17.000 ευρώ.
  2. Να αποπληρώσουν το δάνειο σε 60 μηνιαίες δόσεις με τη πρώτη δόση να καταβάλλεται έως τις 31 Ιανουαρίου του 2022 με επιτόκιο κάτω από την μονάδα. Στο myAADE θα εμφανίζεται η ανάλυση των δόσεων, δηλαδή το ποσό που θα πρέπει να πληρώνουν κάθε μήνα και την ημερομηνία καταβολής. 

Με βάση το νέο νομοθετικό καθεστώς εφόσον έχει τηρηθεί η ρήτρα διατήρησης εργαζομένων που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο επιστρεπτέας η κλίμακα των ποσών που θα επιστραφούν ανάλογα με το χρόνο έναρξης των εργασιών και το ποσοστό μείωσης του τζίρου διαμορφώνεται ως εξής:  

Α. Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2019 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:

  • το 25% εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 άνω του 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
  • το 33,3% εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 μεταξύ 30% και 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
  • το 50% για τις λοιπές επιχειρήσεις.

Β. Για νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή είχαν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 επιστρέφεται:

  • το 25% εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 (εφόσον είχαν καταγράψει θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019) άνω του 30% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
  • το 33,3% για τις λοιπές επιχειρήσεις.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράθυρο ευκαιρίας μέχρι Μάρτιο για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, έρχονται πρόστιμα

Όσοι επαγγελματίες και επιχειρήσεις δεν διαβιβάζουν τα ηλεκτρονικά τιμολόγια στην πλατφόρμα MyData της ΑΑΔΕ μέχρι το τέλος Μαρτίου κινδυνεύουν με πρόστιμο 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εφορία: Οι 27.500 έλεγχοι του 2022 με τρεις τεχνολογικές καινοτομίες

Με τεχνητή νοημοσύνη θα εντοπίζονται υποθέσεις φοροδιαφυγής, με τάμπλετ θα γίνονται οι επιτόπιοι έλεγχοι σε επιχειρήσεις, ενώ το πληροφοριακό σύστημα Eispraxis θα εντοπίζει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.