ΓΔ: 942.46 -1.58% Τζίρος: 100.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
Φωτο: Shutterstock

Άλμα τιμών: Αντιμέτωποι με την ακριβότερη τιμή ρεύματος στην ιστορία

Στα 198 ευρώ η μέση τιμή χονδρικής στο ρεύμα για τον Οκτώβριο, αυξημένη κατά +319% από την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Φόβοι για «εκτόξευση» των λογαριασμών ρεύματος.

Τα τιμολόγια των προμηθευτών ρεύματος τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο δεν ήταν παρά ένας προάγγελος του τι έρχεται. Τα 470 εκατομμύρια ευρώ για την επιδότηση όλων των λογαριασμών ρεύματος ως τα τέλη του έτους δεν αποτελούν ικανά «σινικά τείχη» απέναντι στο δεύτερο κύμα ακρίβειας. Τα σενάρια τρόμου που έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα η αγορά επιβεβαιώνονται. Εξάλλου, παρά τις υποσχέσεις Πούτιν, το φυσικό αέριο παραμένει σε τριπλάσια επίπεδα από πέρυσι.

Τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά. Η μέση τιμή χονδρικής στο ρεύμα για τον Οκτώβριο έκλεισε στα 198,3 ευρώ, δηλαδή... 319% από την περυσινή. Όσοι εξακολουθούν να έχουν κυμαινόμενα τιμολόγια και δεν έχουν «κλειδώσει» σταθερές τιμές, θα πληρώσουν τη κιλοβατώρα τον Οκτώβριο 30 λεπτά. Στην ακριβότερη τιμή ρεύματος της σύγχρονης ιστορίας. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο λογαριασμός για μια μέση κατανάλωση 400 κιλοβατωρών το μήνα μπορεί να εκτοξευτεί στα 120 ευρώ. Και αν τελικά οι αγορές δεν πεισθούν από τις υποσχέσεις Πούτιν και κρατηθεί η σημερινή ανοδική τάση, ας προετοιμαστούμε για τετραμηνιαίους εκκαθαριστικούς το Δεκέμβριο στα 400 και 500 ευρώ!

Οι υπολογισμοί αφορούν τις μεσαίες καταναλώσεις των 1.600 κιλοβατωρών μαζί με την κρατική επιδότηση. Για ακόμη μεγαλύτερες καταναλώσεις 2.000 κιλοβατωρών, ο λογαριασμός ξεπερνά τα 600 ευρώ.

Οι αιτίες των ανατιμήσεων είναι εξωγενείς, ωστόσο το γεγονός ότι περνούν χωρίς αντίσταση στην εγχώρια αγορά δείχνει και το πόσο ανώριμη αυτή είναι. Αρκεί μια ματιά στην πορεία των τιμών χονδρικής από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης μέχρι σήμερα (https://www.energylive.cloud/) για να διαπιστώσει κανείς ότι η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στο ακριβό ρεύμα.

Οι παθογένειες πίσω από το ακριβό ρεύμα

Φτωχές διασυνδέσεις, απουσία διμερών συμβολαίων, ελλιπές ενεργειακό μείγμα, υψηλή έκθεση στις χρηματιστηριακές τιμές, οι βασικές αιτίες. Απόρροια, οι καταναλωτές, οικιακοί και βιομηχανικοί, να είναι έρμαια κατά 100% από τις χρηματιστηριακές τιμές, κατάσταση αδιανόητη στις προηγμένες ευρωπαϊκές αγορές.Στη Γερμανία για παραδειγμα μόνο το 10% της προμήθειας ρεύματος που καταλήγει στον καταναλωτή περνά μέσα από το χρηματιστήριο.

Το υπόλοιπο 90% αφορά διμερή συμβόλαια. Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διαπραγματεύεται μόνο το 10%-15% της ηλεκτρικής ενέργειας που απολαμβάνουν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές. Το υπόλοιπο 85%-90% αφορά προσυμφωνημένες πωλήσεις σε σταθερές τιμές εκτός χρηματιστηρίου. Επιπλέον, τόσο οι μεγάλοι, όσο κυρίως οι μικροί προμηθευτές αντισταθμίζουν από πριν την ενέργεια που πωλούν, ώστε να είναι μόνο ως ένα βαθμό εκτεθειμένοι στις διακυμάνσεις των αγορών.

Αντίθετα στην Ελλάδα, οι τιμές του ρεύματος αντανακλούν πλήρως το ράλι των τιμών στην spot αγορά. Δεν αποτυπώνουν το πραγματικό κόστος του ενεργειακού μείγματος, που αποτελείται από φθηνές ΑΠΕ σε ποσοστό 30%-35%, ακριβό φυσικό αέριο σε ποσοστό 30%, λιγνίτη (10%), υδροηλεκτρικά (10%) και εισαγωγές. Στην Ελλάδα έχουμε ανεπάρκεια ισχύος με αναξιόπιστες λιγνιτικές μονάδες, παλαιά ορυχεία και περιορισμένες διασυνδέσεις, συνθήκες που καθιστούν βέβαιη τη διάθεση της παραγόμενης ενέργειας από τις μονάδες φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο σε πολύ καλές τιμές. Οι παραγωγοί επομένως αποφεύγουν να καταφύγουν σε διμερή συμβόλαια.

Οι αγορές κρατούν μικρό καλάθι

Τις παθογένειες αυτές ανέδειξε περίτρανα η ομηρία από τον Πούτιν, κατάσταση η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, παρά τις υποσχέσεις του τελευταίου για αύξηση της ροής φυσικού αερίου προς τις ευρωπαϊκές αγορές. Ειδικοί αναλυτές υποστήριζαν μέχρι πρότινος ότι η Ρωσία διακρατεί επίτηδες μεγάλες ποσότητες αερίου από την Ευρώπη, προκειμένου να επιτύχει την ταχεία έγκριση λειτουργίας του Nord Stream 2 και ότι οποιαδήποτε απόφαση για μεγαλύτερη ροή αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη θα είναι «πολιτική» και δεμένη με την έγκριση του νέου αγωγού.

Oι εξελίξεις των τελευταίων ημερών δείχνουν να επιβεβαιώνουν αυτές τις εκτιμήσεις. Μπορεί οι τιμές του φυσικού αερίου TTF να έπεσαν, ωστόσο η πτώση ούτε διήρκησε ούτε ήταν τόσο θεαματική όσο θα περίμενε κανείς. Η Ευρώπη βιάστηκε να ανοίξει σαμπάνιες. Όσο, για τις αγορές, μαζί με τις υποσχέσεις Πούτιν συγκράτησαν και τις δηλώσεις του περί νέων μακροπρόθεσμων συμβάσεων με την Ευρώπη. Ποιους όρους και τι τιμές θα περιλαμβάνουν αυτά τα νέα συμβόλαια; Όσο το ερώτημα θα παραμένει αναπάντητο, οι τιμές στο φυσικό αέριο και στο ηλεκτρικό ρεύμα θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θλιβερό ρεκόρ Ευρώπης για την Ελλάδα με αύξηση 22% στο ρεύμα τον Δεκέμβριο

Τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις στη λιανική καταγράφει διεθνής έρευνα που παρακολουθείται από την Κομισιόν, ενώ η τιμή στην Ελλάδα, σταθμισμένη με βάση το εισόδημα των καταναλωτών, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρώπη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βουτιά» έως 86% στις τιμές ρεύματος, νέα πτώση 10% το φυσικό αέριο

Ήπιες καιρικές συνθήκες, λειτουργία πυρηνικών σταθμών, φορτία LNG από τις ΗΠΑ ανακουφίζουν τις αγορές της Ευρώπης. Επιδότηση με μαθηματικό τύπο στο 70% - 80% των καταναλωτών θα ανακοινώσει η κυβέρνηση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεκόρ τιμών για το ρεύμα στην Ευρώπη, νέα βάρη στους Έλληνες καταναλωτές

Σε επίπεδα άνω των 400 ευρώ ανά μεγαβατώρα εκτινάχθηκαν οι τιμές χονδρικής στη Β. Ευρώπη, εξαιρετικά υψηλές οι τιμές για το φυσικό αέριο το α' τρίμηνο του 2022. Μεγάλες επιβαρύνσεις από Ιανουάριο στην Ελλάδα με την κατάργηση των οριζόντιων επιδοτήσεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όριο εισοδήματος για επιδότηση ρεύματος, διπλάσια έκπτωση στο φυσικό αέριο

Τέλος από την αρχή του 2022 στην οριζόντια επιδότηση λογαριασμών ρεύματος. Θα δίνεται μόνο στους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου με εισοδηματικό όριο 27.000 ευρώ. Από 15% σε 30% αυξάνεται η έκπτωση στους λογαριασμούς φυσικού αερίου.
Revma, Reuma, Timologia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΕΧΒ: Η ενεργειακή κρίση απειλεί την ελληνική χημική βιομηχανία

Σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών τονίζει ότι οι εξαγωγές τους απειλούνται, την ίδια στιγμή που η χημική βιομηχανία κατατάσσεται στους κλάδους με τις μεγαλύτερες εξαγωγές.
Revma, Reuma, Timologia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα ύψη η τιμή του ρεύματος και το '22: Προειδοποίηση από τις εταιρείες

Πάνω από τα 100 ευρώ/μεγαβατώρα εκτιμούν οι κορυφαίες εταιρείες της Ευρώπης ότι θα διατηρηθεί η χονδρική τιμή. Τι λένε σε επιστολή προς τους ηγέτες της Ε.Ε. Οι προτάσεις Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.