ΓΔ: 796.3 2.19% Τζίρος: 57.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:32:35 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
deals, symfwnies, ependyseis
Φώτο: Shutterstock

Αγοράζουν... Ελλάδα οι ξένοι επενδυτές: Πού θα γίνουν νέα «χτυπήματα»

Ρεκόρ το 2021 σε επιχειρηματικές κινήσεις και εισροή κεφαλαίων, ενισχύονται οι αποτιμήσεις. Σε logistics και κλάδο τροφίμων αναμένεται οι επόμενες σημαντικές συμφωνίες.

Περιζήτητα έχουν γίνει τα ελληνικά asset κάθε είδους κατά τη διάρκεια του 2021, χρονιά που ως φαίνεται θα κλείσει με ρεκόρ πολλών ετών σ’ ό,τι αφορά τις επιχειρηματικές κινήσεις και την εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό, μέσω ιδιωτικοποιήσεων, εξαγορών, εκδόσεων ομολόγων και αυξήσεων κεφαλαίου.

Πέρα από τις κινήσεις που έγιναν στο πρώτο οκτάμηνο του έτους (Vivartia, Wind Ελλάς, Nova, Εθνική Ασφαλιστική, Ιντεάλ, Chipita, Pharmathen κ.α.), μέσα στο φθινόπωρο έχουν γίνει επίσης πολλά deal. H Intrasoft πουλήθηκε έναντι 235 εκατ. ευρώ στους Δανούς της NetCompany, η γερμανική πολυεθνική Delivery Hero εξαγόρασε την αλυσίδα kiosky’s (INKAT), ο βρετανικός κολοσσός JD Sports Fashion Plc εξαγόρασε το 80% της Cosmos Sport, ενώ η BC Partners αυτή την εβδομάδα εξαγόρασε την Pet City.

Όπως σημειώνουν κύκλοι της αγοράς, λαμβάνει χώρα ένας «πυρετός» διεργασιών και διαπραγματεύσεων, που πολλά χρόνια είχαμε να δούμε στην ελληνική αγορά. Καταγράφεται ένα κρεσέντο επενδύσεων που θα ανεβάσει τις τιμές και θα αλλάξει σημαντικά τον επιχειρηματικό χάρτη στη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες επόμενες κινήσεις των funds και των μεγάλων επενδυτικών σχημάτων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, είναι ο κλάδος των logistics όπου δεν αποκλείεται να έχουμε άμεσα «χτύπημα», ενώ νέες κινήσεις επίκεινται στον κλάδο των τροφίμων.

Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, «ψήνονται» δύο ή τρία σημαντικά deal με εξαγορά μικρομεσαίων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον ιλιγγιωδώς αναπτυσσόμενο κλάδο των έτοιμων σαλατών, συσκευασμένων λαχανικών και φρούτων, ενώ πληροφορίες αναφέρουν και ενδιαφέρον για εξαγορά εταιρείας Catering, από τις γνωστές του κλάδου.

Οι επενδυτές βλέπουν αλλαγή «πίστας» για την οικονομία

Η χώρα έχει βγει από μια υπερ-δεκαετή οικονομική κρίση που την κράτησε καθηλωμένη και ουσιαστικά αποκομμένη από τα διεθνή κεφάλαια, ενώ ο ερχομός της πανδημίας καθυστέρησε την «επιστροφή». Πλέον όμως, όπως φάνηκε και από την πορεία του τουρισμού, η ανάκαμψη είναι ισχυρή και τα διεθνή χαρτοφυλάκια προσβλέπουν στην επόμενη ημέρα, διακρίνοντας πεδίο δόξης λαμπρό για τη χώρα, που συνεπικουρία του Ταμείου Ανάκαμψης, ετοιμάζεται να αλλάξει «πίστα» τα επόμενα χρόνια.

Μπορεί το ελληνικό χρηματιστήριο για λόγους που έχουν εξηγηθεί κατ' επανάληψη να βρίσκεται σε ιδιότυπη «καραντίνα», ουσιαστικά αποκομμένο και ερήμην των εξελίξεων στην οικονομία και τις επιχειρήσεις, όμως η εικόνα που παρουσιάζει σύσσωμη η επιχειρηματική κοινότητα μαρτυρά έντονη επενδυτική κινητικότητα.

Η αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ καλύφθηκε μόλις μέσα σε μια ώρα, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στα εγχώρια χρονικά ενώ οι προσφορές ξεπέρασαν τα 4 δισ. ευρώ.Το 49% του ΔΕΔΔΗΕ μεταβιβάστηκε έναντι 2,1 δισ. ευρώ, όταν προ τεσσάρων ετών η ΤΡΑΙΝΟΣΕ πουλήθηκε στην ιταλική Ferrovie Dello Stato Italiane έναντι μόλις 45 εκατ. ευρώ.

Το διαφορετικό momentum στο οποίο βρίσκεται η ελληνική οικονομία φαίνεται και από το ότι μόλις προ λίγων μηνών, η Quest Συμμετοχών συμφώνησε να πουλήσει μόνο μια (σχετικά μικρή) θυγατρική της, την Cardlink έναντι 87 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία της οποίας είχε επενδύσει προ 7ετίας μόλις 6,3 εκατ. ευρώ. Αυτό και μόνο, λέει πολλά για την αναβάθμιση των αποτιμήσεων αλλά και των μεγάλων προσδοκιών που υπάρχουν.

Η Ελλάδα μέσα στα επόμενα χρόνια καλείται να «τρέξει» με σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης και να κερδίσει τα χαμένα χρόνια της υπερδεκαετούς δημοσιονομικής και οικονομικής κρίσης. Οι εξελίξεις στον επιχειρηματικό χάρτη μαρτυρούν ότι υπάρχει ένας οργασμός και ένα ισχυρό momentum καθοριστικών αλλαγών που δύναται να οριοθετήσουν την «οικονομική» Ελλάδα των επόμενων δεκαετιών.

Τα ελληνικά assets έχουν έρθει ξανά στο προσκήνιο και είναι ελκυστικά, ενώ διεθνώς, η παγκόσμια επενδυτική «βιομηχανία» έλκει διαρκώς περισσότερα κεφάλαια συγκριτικά με άλλους τομείς επενδύσεων.

Μολονότι η κρίση του κορονοϊού και όλες οι διαδικασίες πέριξ αυτού (κρούσματα, μέτρα, κατά τόπους lockdown, ανακοινώσεις κ.λπ.) έχει φέρει μια… υπερπληροφόρηση που «σκεπάζει» οτιδήποτε άλλο, παραμερίζοντας και τις θετικές οικονομικές εξελίξεις, η αλήθεια είναι ότι το 2021 είναι ένα έτος μεγάλων εξελίξεων σε οικονομικό – επιχειρηματικό επίπεδο. Η ειδησεογραφία των πρώτων δέκα μηνών του 2021, αλλά και αυτή που θα ακολουθήσει το αμέσως επόμενο διάστημα, επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για αλλαγή επιπέδου τα επόμενα χρόνια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καταιγίδα» επιχειρηματικών deals για την επόμενη ημέρα της πανδημίας

Για το νέο τοπίο που θα διαμορφωθεί μετά την έξοδο της οικονομίας από την πανδημία προετοιμάζονται οι επιχειρήσεις. Ποιες ήταν οι σημαντικότερες συμφωνίες που έκλεισαν τους τελευταίους μήνες.
ΑΓΟΡΕΣ

Τα blue chips που... νικούν τον Γ. Δείκτη και ωθούν υψηλότερα το ΧΑ

Αποδόσεις που ξεπερνούν το 20% από την αρχή της χρονιάς για τις μετοχές Εθνικής, Τέρνα Ενεργειακή και ΕΛΠΕ. Ποιες είναι οι 15 μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης που ξεπερνούν την απόδοση του Γ. Δείκτη.
Athina, Athens, Akinita, Real Estate
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εταιρείες ακινήτων: Χορός εκατομμυρίων με εκδόσεις μετοχών και ομολόγων

Η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων και οι νέες προοπτικές επενδύσεων, κυρίως στα logistics, μετατρέπουν τις εταιρείες επενδύσεων ακίνητης περιουσίας σε «μαγνήτες» προσέλκυσης νέων κεφαλαίων. Ποιες και πόσα άντλησαν το 2021.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Δένουν» στην Ελλάδα οι εφοπλιστές με πλήθος σημαντικών πρωτοβουλιών

Τα δύο πρώτα ναυτιλιακά ομόλογα και άλλα τρία που ακολουθούν, η αναβίωση των ναυπηγείων, η δημιουργία εμβληματικών κτηρίων - γραφείων και η αναβάθμιση των σχολών εμπορικού ναυτικού φέρνουν πιο κοντά την ελληνική ναυτιλία στην Ελλάδα.