ΓΔ: 913.36 -0.16% Τζίρος: 73.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Κώστας Σκρέκας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Υπερδιπλάσια επιδότηση λογαριασμών ρεύματος για δύο μήνες

Το συνολικό κονδύλι ενισχύσεων εκτιμάται ότι θα φθάσει στα 620 εκατ. ευρώ, με αύξηση της επιδότησης, του κοινωνικού τιμολογίου και άλλα μέτρα στήριξης. Τι θα ισχύσει για τις βιομηχανίες.

Στην παροχή νέων μέτρων ενίσχυσης των πολιτών εξαιτίας της έκρηξης του ενεργειακού κόστους που «περνά» και στους λογαριασμούς ρεύματος, προχωρά η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας. 

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις εκ μέρους του υπ. Ενέργειας, τα νέα μέτρα αφορούν:

  • Από 9 ευρώ η επιδότηση αυξάνεται στα 18 ευρώ και τώρα υπερδιπλασιάζεται στα 39 ευρώ ανά μήνα για τις 300 πρώτες κιλοβατώρες για Νοέμβριο και Δεκέμβριο.
  • Στο κοινωνικό τιμολόγιο αυξάνει στα 45 ευρώ ανά μήνα για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες. 
  • Για τους καταναλωτές φυσικού αερίου, πέρα από την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης (στα 170 εκατ ευρώ από 80 εκατ.) και την έκπτωση 15 % για την οικιακή κατανάλωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, θα εφαρμοστεί αναστολή των τελών χρήσης δικτύου για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Για ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 2 μεγαβατώρες το μήνα, η μείωση θα είναι 20 - 40 ευρώ το μήνα. Τα τέλη θα επιβληθούν από το 2022, όταν αποκλιμακωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου.
  • Για τις επιχειρήσεις (βιομηχανία χαμηλής και μέσης τάσης, λοιπές χρήσεις μέσης τάσης) αναστέλλονται για 5 μήνες (από Νοέμβριο μέχρι και Μάρτιο 2022) οι χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. Έτσι διευκολύνεται η ρευστότητα των επιχειρήσεων με ποσό ύψους 63 εκατ. ευρώ. Τα τέλη θα καταβληθούν όταν αποκλιμακωθούν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο και μετά από αξιολόγηση των αναγκών του λογαριασμού ΥΚΩ (οι οποίες περιορίζονται όσο προχωρούν οι διασυνδέσεις των νησιών).

Παράλληλα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ξεκαθάρισε ότι η χρηματοδότηση της επιδότησης θα προέλθει από τα αυξημένα έσοδα των πλειστηριασμών δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων καθώς και από το πλεόνασμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ, το οποίο όσο παραμένουν ψηλά οι τιμές στο ενεργειακό χρηματιστήριο, τόσο ενισχύεται. Δηλαδή, η νέα αύξηση της επιδότησης δεν θα επιφέρει επιπλέον βάρη στον προϋπολογισμό.

Πέφτει το φυσικό αέριο, αλλά οι τιμές δεν αποκλιμακώνονται

Στο μεταξύ, αναπτερώνονται οι ελπίδες για σταδιακή εκτόνωση της ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης, μετά την ανακοίνωση της ρωσικής Gazprom ότι άρχισε να εφαρμόζει τον σχεδιασμό της για την αναπλήρωση των αποθεμάτων στις ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου, εκτόνωση που δε θα δούμε σύντομα όμως στην Ελλάδα. 

Το κλίμα στην ολλανδική αγορά φυσικού αερίου, που είναι και η αγορά αναφοράς για την Ευρώπη, μεταβλήθηκε χθες, σε σχέση με τη Δευτέρα, όπου οι ανησυχίες για την ενδεχόμενη μη εκπλήρωση των ρωσικών δεσμεύσεων για αύξηση των παροχών αερίου στην Ευρώπη είχαν προκαλέσει για λίγο ακόμη και άνοδο της τιμής κατά 9%.

Παρότι ακόμη δεν έχουν πεισθεί απόλυτα οι συντελεστές της αγοράς ότι ο ανεφοδιασμός από τη Ρωσία θα προχωρήσει ομαλά, η άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου έχει σταματήσει χθες υποχώρησε περίπου κατά 11,6% στα 69,9 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Όπως τόνισαν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας στη ΡΑΕ, μετά από αίτημα της Αρχής να δώσουν εξηγήσεις σχετικά με τη διαμόρφωση των τιμών στη χονδρική αγορά, όπου οι τιμές παραμένουν σε επίπεδα άνω των 200 ευρώ παρά την πτώση της τιμής του φυσικού αερίου, στην Ελλάδα δεν υπάρχει η δυνατότητα προμήθειας μέσω αγοράς spot, ώστε να περάσουν γρήγορα οι μειώσεις των διεθνών τιμών. Αντίθετα, η αγορά του φυσικού αερίου με συμβάσεις που γίνοντια κάθε μήνα στις τιμές του προηγούμενου μήνα. Άρα, σήμερα στην Ελλάδα βλέπουμε στο ρεύμα τις τιμές με βάση τις τιμές για το αέριο που ίσχυαν τον Οκτώβριο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kostas Skrekas, Kivernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκρέκας: Επτά προτάσεις για να πετύχει η ενεργειακή μετάβαση στην ΕΕ

Η εισήγηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο άτυπο Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών Περιβάλλοντος. Η αναφορά στις πρόσφατες δράσεις της κυβέρνησης για την ενέργεια και το κλίμα.
Kostas Skrekas, Kivernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Σκρέκας: Θα συνεχιστεί η στήριξη των επιχειρήσεων με στοχευμένα μέτρα

Σε συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΕΕΑ Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενημερώθηκε και για τις προτάσεις του Επιμελητηρίου για το ποια μέτρα στήριξης είναι απαραίτητα.
Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΒΑΠ: Επτά προτάσεις για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής Πειραιώς (ΣΒΑΠ), κ. Δ. Μαθιός, τόνισε σε συνάντηση με τον υπ. Περιβάλλοντος κ. Κ. Σκρέκα, ότι αρκετές επιχειρήσεις αναγκάζονται να «παγώσουν» τη λειτουργία τους.
Kostas Skrekas, Kivernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στήριξη στα νοικοκυριά από την ενεργειακή κρίση όσο χρειαστεί

Ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε σε συνέντευξή του ότι κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει, παρά την πρόσφατη υποχώρηση, πότε θα υπάρξει ουσιαστική αποκλιμάκωση στην τιμή του φυσικού αερίου.
Φράγμα, Λίμνη Πλαστήρα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει ο δρόμος για το μεγάλο υδροηλεκτρικό έργο στη Μεσοχώρα Τρικάλων

Το ΥΗΕ Μεσοχώρας αποτελείται από τρεις μονάδες συνολικής ισχύος 161,6 MW και θα εξασφαλίσει την παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας 362 GWh ετησίως, θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 300.000 τόνους κάθε χρόνο.