ΓΔ: 878.34 -0.10% Τζίρος: 47.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Φεύγουν 5.200 από το Δημόσιο, τέλος στο «πάρτι» με έκτακτους υπαλλήλους

Πάνω από 10% η φετινή αύξηση έκτακτων υπαλλήλων, ενώ ο αριθμός τους διογκώθηκε κατά 27% από το 2015. Συμφωνία κυβέρνησης - ευρωπαϊκών θεσμών για άμεση απομάκρυνση 5.200 υπαλλήλων.

Εκτός ελέγχου έχουν βρεθεί οι προσλήψεις έκτακτων υπαλλήλων στο Δημόσιο και η κυβέρνηση ανέλαβε τη δέσμευση έναντι των ευρωπαϊκών θεσμών ότι θα απομακρύνει 5.200 υπαλλήλους, για να παραμείνει συνεπείς στα όρια που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές.

Όπως αναφέρεται στην 4η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας, ο αριθμός των έκτακτων υπαλλήλων του Δημοσίου έφθασε τους 71.643 στο τέλος Σεπτεμβρίου 2019, αυξημένος περίπου κατά 10%, σε σχέση με τα τέλη του 2018. Σε σχέση με τα τέλη του 2015, η αύξηση των έκτακτων στο δημόσιο είναι «εκρηκτική»: φθάνει σε ποσοστό 27%.

Η μεγάλη φετινή αύξηση του έκτακτου προσωπικού, που πιθανόν να συνδέεται με πελατειακές εξυπηρετήσεις ενόψει των διπλών εκλογών, οδηγεί τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να «χτυπήσουν καμπάκι» για  το «ξεχείλωμα» της απασχόλησης στο Δημόσιο, υπογραμμίζοντας ότι, «ενώ οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού προχωρούν με συμμόρφωση στο σχέδιο για το 2019, ο αριθμός των έκτακτων υπαλλήλων συνέχισε να αυξάνεται έντονα».

Ειδικότερα, τηρήθηκε το όριο προσλήψεων μόνιμων υπαλλήλων και μάλιστα μπορεί να μη χρησιμοποιηθεί στο σύνολό του ο χώρος που υπήρχε για προσλήψεις, καθώς εφαρμόσθηκαν οι πρόσθετοι περιορισμοί σε μόνιμες προσλήψεις πριν και μετά τις εκλογικές αναμετρήσεις. Όμως, ο αριθμός των έκτακτων υπαλλήλων συνέχισε να αυξάνεται σε σχέση με το 2018.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έγιναν από την ελληνική κυβέρνηση, για να τεθεί εντός των συμφωνημένων ορίων ο αριθμός των έκτακτων υπαλλήλων θα πρέπει να μειωθούν πολύ περισσότερο από όσο είχε εκτιμηθεί πριν τη σύνταξη της προηγούμενης έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας. Θα πρέπει, ειδικότερα, να κοπούν 5.200 άτομα από το έκτακτο προσωπικό του Δημοσίου, ενώ προηγουμένως είχε εκτιμηθεί ότι έπρεπε να περιορισθούν οι θέσεις κατά 1.500.

Σημειώνεται ότι η νέα κυβέρνηση έλαβε ήδη μέτρα για να ανακτήσει τον έλεγχο στις προσλήψεις έκτακτων υπαλλήλων. Με νομοθετική ρύθμιση, έκλεισαν τα «παράθυρα» για προσλήψεις έκτακτου προσωπικού, αφού όλες οι προσλήψεις θα πρέπει να παιρνούν από τον έλεγχο των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εκφράζουν ικανοποίηση για αυτά τα μέτρα, εκτιμώντας ότι θα αποδειχθούν αποτελεσματικά στον έλεγχο των προσλήψεων έκτακτων υπαλλήλων.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φουσκώνει» πάλι το ελληνικό Δημόσιο: Αύξηση 25% σε έκτακτο προσωπικό

Χιλιάδες προσλήψεις προσωρινών υπαλλήλων και αιρετών μετά τη λήξη των μνημονίων καταγράφει η έκθεση ενισχυμένης επιτήρησης της Κομισιόν, ενώ έχει διογκωθεί κατά 6% και η μισθολογική δαπάνη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Νάρκη» στο χρέος οι κρατικές εγγυήσεις για «Ηρακλή» και νέο φορέα κατοικιών

Η Κομισιόν προειδοποιεί ότι οι κρατικές εγγυήσεις για τις τιτλοποιήσεις του σχεδίου «Ηρακλής» και για τον νέο φορέα που θα επαναμισθώνει κατοικίες σε ευάλωτους δανειολήπτες μπορεί να «φουσκώσουν» το χρέος.
autokinita, autos, cars
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Στοπ» από Βρυξέλλες στα «χαράτσια» στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ

Παράνομο το περιβαλλοντικό τέλος έως 3.000 ευρώ και η απαγόρευση εισαγωγής παλαιότερων μεταχειρισμένων από την Ευρώπη, καλείται η κυβέρνηση να τα αποσύρει. Μεγάλες στρεβλώσεις στην αγορά έχουν προκαλέσει τα μέτρα.
trapezes-banks
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τσεκάπ» των Θεσμών στις τράπεζες: Τι λένε για NPE, κέρδη, πτωχευτικό

Ήπιες οι επιδράσεις της κρίσης, λίγα τα νέα «κόκκινα» δάνεια. Προβληματίζουν η «αναιμική» κερδοφορία, η αυξημένη διασύνδεση με το κράτος και οι καθυστερήσεις με τον πτωχευτικό και τις υποθέσεις του ν. Κατσέλη. Τι αναφέρει η 11η έκθεση εποπτείας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τρεις μεγάλες αλλαγές που έρχονται για τα καταναλωτικά δάνεια

Πρόταση οδηγίας από την Κομισιόν προβλέπει αυστηρότερους κανόνες πιστοληπτικής αξιολόγησης, μέτρα ανοχής στις καθυστερήσεις που φθάνουν ως το «κούρεμα» και επιβολή πλαφόν στα επιτόκια δανεισμού.
unemployment
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανεργία: Το «θαύμα» του 2020 και γιατί δεν θα μειωθεί το 2021

Πώς η Ελλάδα εμφάνισε μείωση ανεργίας ενώ αυξανόταν στην Ευρώπη. Γιατί το ΙΟΒΕ προβλέπει στασιμότητα φέτος, παρά την αναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομίας. Τι συμβαίνει με τους Έλληνες που δεν ψάχνουν για δουλειά.