ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Φεύγουν 5.200 από το Δημόσιο, τέλος στο «πάρτι» με έκτακτους υπαλλήλους

Πάνω από 10% η φετινή αύξηση έκτακτων υπαλλήλων, ενώ ο αριθμός τους διογκώθηκε κατά 27% από το 2015. Συμφωνία κυβέρνησης - ευρωπαϊκών θεσμών για άμεση απομάκρυνση 5.200 υπαλλήλων.

Εκτός ελέγχου έχουν βρεθεί οι προσλήψεις έκτακτων υπαλλήλων στο Δημόσιο και η κυβέρνηση ανέλαβε τη δέσμευση έναντι των ευρωπαϊκών θεσμών ότι θα απομακρύνει 5.200 υπαλλήλους, για να παραμείνει συνεπείς στα όρια που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές.

Όπως αναφέρεται στην 4η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας, ο αριθμός των έκτακτων υπαλλήλων του Δημοσίου έφθασε τους 71.643 στο τέλος Σεπτεμβρίου 2019, αυξημένος περίπου κατά 10%, σε σχέση με τα τέλη του 2018. Σε σχέση με τα τέλη του 2015, η αύξηση των έκτακτων στο δημόσιο είναι «εκρηκτική»: φθάνει σε ποσοστό 27%.

Η μεγάλη φετινή αύξηση του έκτακτου προσωπικού, που πιθανόν να συνδέεται με πελατειακές εξυπηρετήσεις ενόψει των διπλών εκλογών, οδηγεί τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να «χτυπήσουν καμπάκι» για  το «ξεχείλωμα» της απασχόλησης στο Δημόσιο, υπογραμμίζοντας ότι, «ενώ οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού προχωρούν με συμμόρφωση στο σχέδιο για το 2019, ο αριθμός των έκτακτων υπαλλήλων συνέχισε να αυξάνεται έντονα».

Ειδικότερα, τηρήθηκε το όριο προσλήψεων μόνιμων υπαλλήλων και μάλιστα μπορεί να μη χρησιμοποιηθεί στο σύνολό του ο χώρος που υπήρχε για προσλήψεις, καθώς εφαρμόσθηκαν οι πρόσθετοι περιορισμοί σε μόνιμες προσλήψεις πριν και μετά τις εκλογικές αναμετρήσεις. Όμως, ο αριθμός των έκτακτων υπαλλήλων συνέχισε να αυξάνεται σε σχέση με το 2018.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έγιναν από την ελληνική κυβέρνηση, για να τεθεί εντός των συμφωνημένων ορίων ο αριθμός των έκτακτων υπαλλήλων θα πρέπει να μειωθούν πολύ περισσότερο από όσο είχε εκτιμηθεί πριν τη σύνταξη της προηγούμενης έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας. Θα πρέπει, ειδικότερα, να κοπούν 5.200 άτομα από το έκτακτο προσωπικό του Δημοσίου, ενώ προηγουμένως είχε εκτιμηθεί ότι έπρεπε να περιορισθούν οι θέσεις κατά 1.500.

Σημειώνεται ότι η νέα κυβέρνηση έλαβε ήδη μέτρα για να ανακτήσει τον έλεγχο στις προσλήψεις έκτακτων υπαλλήλων. Με νομοθετική ρύθμιση, έκλεισαν τα «παράθυρα» για προσλήψεις έκτακτου προσωπικού, αφού όλες οι προσλήψεις θα πρέπει να παιρνούν από τον έλεγχο των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εκφράζουν ικανοποίηση για αυτά τα μέτρα, εκτιμώντας ότι θα αποδειχθούν αποτελεσματικά στον έλεγχο των προσλήψεων έκτακτων υπαλλήλων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται πιο κοντά το... όνειρο για πληρωμές των επιχειρήσεων σε 30 ημέρες

Η αυστηρή πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν 30 ημερών σε όλες τις πληρωμές από δημόσιους φορείς και επιχειρήσεις. Η «μάχη» με τα λόμπι στις Βρυξέλλες. Ακόμη και οι 120 ημέρες θεωρούνται κανονικός χρόνος πληρωμής στην Ελλάδα.
European Union-Eyropaiki Enosi-EE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη δημοσιονομική... ελίτ της Ευρώπης κατατάσσει η Κομισιόν την Ελλάδα

Μία από τις επτά χώρες που τηρούν τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι η Ελλάδα, ενώ τις παραβιάζει ακόμη και η Γερμανία. Τι διαπιστώνει η Κομισιόν στον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.
digital_euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψηφιακό ευρώ: Ποιο προνόμιο περνά από τα κράτη στους... κοινούς θνητούς

Για πρώτη φορά στην ιστορία κάθε ιδιώτης θα μπορεί να κρατά χρήματα στην κεντρική τράπεζα, δικαίωμα που έχουν μόνο τα κράτη και οι τράπεζες. Πώς θα αλλάξουν οι συναλλαγές μας: Οι 25 απαντήσεις από την ΕΚΤ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες αυξήσεις στο Δημόσιο εντός τετραετίας εάν βρεθεί δημοσιονομικός χώρος

Η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να εξετάσει νέες αυξήσεις μισθών εντός τετραετίας, αλλά μόνο εάν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, τονίζει ο Θ. Πετραλιάς. Ποιες συστάσεις έχει δώσει η Κομισιόν.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το μυστήριο με τον τζίρο των 48 δισ. από... φτωχούς επαγγελματίες

Έντονη πίεση Βρυξελλών για μέτρα. Οι αυτοαπασχολούμενοι είχαν τζίρο άνω των 48 δισ., αλλά δήλωσαν εισοδήματα μόνο 4,2 δισ. Οι δύο στους τρεις εμφανίζονται «φτωχοί» με λιγότερα από 10.000 ευρώ. Τι προτείνει η ΤτΕ, ειδική μελέτη ΙΟΒΕ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα δάνεια των 90,5 δισ., οι servicers και γιατί ανησυχεί η Κομισιόν

Αργή η είσπραξη των «κόκκινων» δανείων από τους servicers λόγω συνεχών εμπλοκών στους πλειστηριασμούς. Τα κενά καλύπτονται με πωλήσεις χαρτοφυλακίων. Μόνο 900 εκατ. οι εισπράξεις το 2022 από πλειστηριασμούς.