ΓΔ: 860.06 1.04% Τζίρος: 80.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Egnatia.eu

«Απογειώνονται» οι ιδιωτικοποιήσεις, εκτίναξη εσόδων στα 2,2 δισ. ευρώ

Οι δύο μεγάλες συναλλαγές για την Εγνατία Οδό και τη ΔΕΠΑ Υποδομών θα ανεβάσουν τα έσοδα στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο της περιόδου 2020 - 2025. Έξι στρατηγικές συμβάσεις ανατίθενται για ωρίμανση στο ΤΑΙΠΕΔ.

Στα ύψη θα εκτιναχθούν το 2022 τα έσοδα του κράτους από τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς ωριμάζουν μεγάλες συναλλαγές που έκλεισαν μέσα στο τρέχον έτος και το πρόγραμμα ξεφεύγει από τη στασιμότητα του 2020, όταν η πανδημία «πάγωσε» τις συναλλαγές. Παράλληλα, το ΤΑΙΠΕΔ θα «τρέξει» την ωρίμανση έξι συμβάσεων στρατηγικής σημασίας, ενώ το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) εκκινεί τον επόμενο χρόνο ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα για την αγορά του real estate, την αξιολόγηση κρατικών ακινήτων σε σύμπραξη με ιδιώτες.

Όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις θα εκτιναχθούν το 2022 στα 2,2 δισ. ευρώ, από 624,6 εκατ. το 2021 και μόλις 41 εκατ. το 2020, όταν η πανδημία «πάγωσε» εντελώς το πρόγραμμα.

Μάλιστα, η είσπραξη του 2022 θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη έως και το 2025, μετά τα 2,384 δισ. που εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν το 2024. Όπως φαίνεται στον πίνακα, δύο είναι οι μεγάλες συναλλαγές που θα «απογειώσουν» τα έσοδα το 2022 και οι οποίες σχεδόν ολοκληρώθηκαν μέσα στο 2021: η είσπραξη τιμήματος 1,496 δισ. ευρώ για την Εγνατία Οδό (φωτογραφία) και 476 εκατ. ευρώ για τη ΔΕΠΑ Υποδομών. Παράλληλα, μετά τα πρώτα 300 εκατ. ευρώ που εισπράχθηκαν για το Ελληνικό από τη Lamda Development το 2021, τον επόμενο χρόνο θα εισπραχθούν άλλα 167 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα ακολουθήσουν άλλα δύο καλά χρόνια για τις εισπράξεις από ιδιωτικοποιήσεις, που θα ανέλθουν το 2023 και 2024 στα 3,6 δισ. ευρώ συνολικά, ενώ το 2025 θα πέσουν στα 187 εκατ. ευρώ.

Το πλάνο αποκρατικοποιήσεων (ποσά σε εκατ. ευρώ)

taiped_sxedio

 

Οι ιδιωτικοποιήσεις του 2021

Στον απολογισμό του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων για το 2021, αναφέρονται μεγάλες συναλλαγές που έφθασαν στο τελικό στάδιο με την είσπραξη εσόδων, ή βρίσκονται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση. Ειδικότερα,

 • Εισπράχθηκαν 300 εκατ. ευρώ, ως η πρώτη δόση του τιμήματος των 915 εκατ. ευρώ για την πώληση του 100% των μετοχών της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ,
 • ανακηρύχθηκε ο προτιμητέος επενδυτής (ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, EGIS), ο οποίος προσέφερε τίμημα ύψους 1.496 εκατ. ευρώ για την Εγνατία Οδό,
 • ανακηρύχθηκε ο προτιμητέος επενδυτής (ITALGAS) για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, ο οποίος προσέφερε τίμημα ύψους 476 εκατ. ευρώ,
 • ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός e-Auction IX όπου αναδείχθηκαν πλειοδότες για τέσσερα ακίνητα,
 • υπεγράφη η σύμβαση πώλησης για το Βόρειο Αφάντου Ρόδου έναντι τιμήματος 26,9 εκατ. ευρώ,
 • αποδόθηκε στο Ταμείο το εκπλειστηρίασμα που του αναλογούσε, συνολικού ύψους 279,2 εκατ.  ευρώ, από τη διαγωνιστική διαδικασία για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες MHz, 2GHz, 3400-3800 MHz και 26 GHz, για την ανάπτυξη δικτύων 5ης γενιάς.

Επίσης, είναι σε εξέλιξη εντός του 2021 οι εξής διαγωνισμοί:

•    Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης,
•    Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης,
•    Οργανισμός Λιμένος Καβάλας,
•    Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας,
•    Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου,
•    Μαρίνα Καλαμαριάς,
•    Υπόγεια αποθήκη Φυσικού Αερίου Ν. Καβάλας,
•    e-Auction IX,
•    Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ΑΕ 30% των μετοχών,
•    ΔΕΠΑ εμπορίας.

Τέλος, βρίσκεται σε προπαρασκευή και η ωρίμανση των παρακάτω:

•    της Αττικής Οδού,
•    περιφερειακών λιμένων και μαρίνων (Ο.Λ. Βόλου, μαρίνα Πύλου, μαρίνα Λευκίμμης-Κέρκυρας, μαρίνα Megayghts-Κέρκυρας),
•    λοιπών ακινήτων που εμπεριέχονται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, όπως είναι τα τουριστικά ακίνητα με ιαματικές πηγές: Λουτρόπολης Καμμένων Βούρλων, Camping Καμένων Βούρλων, Θερμοπύλες, η ακτή και Camping Αγίας Τριάδας, η ακτή και Camping Ποσειδίου Κασσάνδρας.

Το χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ

Ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων έχει μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ από τη σύστασή του, την 1η Ιουλίου 2011 και μετά, όπως τονίζεται στην εισηγητική έκθεση. Τα περιουσιακά στοιχεία που περιήλθαν στο ΤΑΙΠΕΔ έως σήμερα κατηγοριοποιούνται ως εξής:

 • υποδομές, στις οποίες εντάσσονται μαρίνες, λιμάνια, αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομοι,
 • ενέργεια, στην οποία εντάσσονται περιουσιακά στοιχεία των κλάδων διανομής-αποθήκευσης αερίου, διύλισης πετρελαίου (ΕΛΠΕ) και παραγωγής ηλεκτρισμού (ΔΕΗ), Δημόσια Επιχείρη-ση Αερίου (ΔΕΠΑ), Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου (ΥΑΦΑ) Ν. Καβάλας,
 • μετοχές εταιριών, όπως των ΟΛΠ και ΟΛΘ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ΕΕΣΣΤΥ, των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, τραπεζών κ.λπ.,
 • λοιπά περιουσιακά στοιχεία, στα οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, οι άδειες εκμετάλλευ-σης των κρατικών λαχείων και χρήσης ραδιοσυχνοτήτων κ.λπ.,
 • επιλεγμένα ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου (συνολικά 91 ακίνητα ή clusters ακινήτων, εκ των οποίων ήδη έχουν αξιοποιηθεί τα 48, ενώ βρίσκονται σε ώριμη φάση προς αξιοποίηση άλλα 20).

Η ωρίμανση έργων στρατηγικής σημασίας

Στη νέα μονάδα ωρίμανσης έργων στρατηγικής σημασίας (PPF), τα οποία έχουν ενταχθεί στο «Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας», στην επικείμενη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, αναμένεται να ανατεθούν στη μονάδα τα ακόλουθα δημόσια έργα:

 • Υπουργείο Υγείας - Πρωτ/θμια Υγεία. Μεταρρύθμιση πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας.
 • Υπουργείο Υγείας - Δευτ/θμια Υγεία. Υγειονομική υποδομή - Ανακαίνιση Νοσοκομείων ΕΣΥ.
 • Υπουργείο Δικαιοσύνης. Πρωτοδικείο Αθηνών.
 • Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Δημιουργία-Επέκταση-Αναβάθμιση των ερευνητικών κέντρων εποπτείας ΓΓΕΚ.
 • Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Συντήρηση και ενεργειακή επέκταση ΟΑΚΑ.
 • Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αθηναϊκή Ριβιέρα, Σχέδιο Προστασίας Δασών.

Έσοδα 7,6 δισ. ευρώ από το 2011

Κατά τη λειτουργία του Ταμείου από το 2011 έως και το 2021:

 • υλοποιήθηκαν 52 έργα με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών συνολικής αξίας σχεδόν 11,3 δισ. ευρώ,
 • εισπράχθηκαν έσοδα (σε ταμειακή βάση) από ολοκληρωμένες συναλλαγές συνολικής αξίας 7,6 δισ. ευρώ. Σημειώνεται πως η διαφορά των 3,7 δισ. ευρώ έγκειται αφενός, σε προγραμματισμένη κατανομή δόσεων για έργα, στα οποία το οικονομικό κλείσιμο έχει ήδη γίνει και αφετέρου σε έργα, για τα οποία υπάρχει δεσμευτική προσφορά και το οικονομικό κλείσιμο αναμένεται σε επόμενο χρόνο. Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι πέραν του συνολικού τιμήματος που καταβάλλεται για ένα περιουσιακό στοιχείο, οι επενδυτές, ανάλογα με το είδος της συναλλαγής και εφόσον το επιτρέπει η φύση του περιουσιακού στοιχείου, δεσμεύονται σε ένα ελάχιστο ύψος επενδυτικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων.
 • Τα συνολικά έσοδα για το έτος 2022, τα οποία αναμένεται να πραγματοποιηθούν από το ΤΑΙ-ΠΕΔ ανέρχονται σε 2,2 δισ. ευρώ.

Έντονη κινητικότητα από το Υπερταμείο

Το Υπερταμείο (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας - ΕΕΣΥΠ), που αποτελεί τη μητρική εταιρεία του ΤΑΙΠΕΔ και διαχειρίζεται συμμετοχές και περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου που αξιοποιούνται εκτός του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, θα έχει το 2022 την πρώτη χρονιά της πλήρους εφαρμογής του Στρατηγικού Σχεδίου του, όπως σημειώνεται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού.

Ενδεικτικά, προστίθεται στην έκθεση, μερικά από τα σημαντικά γεγονότα που αναμένεται να λάβουν χώρα εντός του 2022 περιλαμβάνουν:

 • Την επιστροφή της εταιρείας ΕΛΤΑ σε κερδοφορία, ενώ παράλληλα είναι σε πλήρη εξέλιξη ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εταιρείας, που θα επιτρέψει την αναβάθμιση της εμπειρίας καταναλωτή και την παροχή νέων υπηρεσιών.
 • Την εκκίνηση του πλάνου αξιολόγησης των ακινήτων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ, που θα πραγματοποιηθεί μέσα από συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα και εταιρείες real estate.
 •  Την εκκίνηση ενός ολοκληρωμένου Προγράμματος Προσβασιμότητας για Άτομα με Αναπηρίες στις Συγκοινωνίες Αθηνών (Όμιλος ΟΑΣΑ). Στο πρόγραμμα προβλέπεται βιωματική εκπαίδευση για την εξυπηρέτηση ΑμΕΑ σε 400 εργαζόμενους του Ομίλου Αστικών Συγκοινωνιών. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί νέα ψηφιακή εφαρμογή (online booking) για τη δωρεάν μετάβαση ανθρώπων με αμαξίδιο στον προορισμό τους με μίνι βαν, ενώ ο σταθμός στο Μοναστηράκι θα αναβαθμιστεί, ώστε να αποτελέσει «καλή πρακτική» σε ό,τι αφορά στις δυνατότητες πρόσβασης σε άτομα με αναπηρία. Παράλληλα, θα δρομολογηθεί το πλάνο του Ομίλου για τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση.

Το μετοχολόγιο της ΕΕΣΥΠ (στοιχεία 30/6/2021)

metoxes_EESYP

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η αρχή του τέλους για την πολιτική μεγάλων παροχών και ελαφρύνσεων

«Προσγειώνει» τις προσδοκίες των πολιτών για νέα «ευχάριστα» μέτρα ο Χρ. Σταϊκούρας, καθώς ο πληθωρισμός, η πανδημία, η άνοδος επιτοκίων και οι πιέσεις από τις Βρυξέλλες δημιουργούν επικίνδυνο μείγμα για την οικονομία.
ESM, Eurozone
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Προσγειώνει» τις προσδοκίες το σχέδιο του ESM για έλλειμμα, χρέος, επιτήρηση

Η δέσμη ιδεών που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας δείχνουν ότι χαλάρωση μεν θα υπάρξει, αλλά οι αυστηροί κανόνες για το χρέος θα διατηρηθούν. Υπό αυστηρή εποπτεία οι υπερχρεωμένες χώρες.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προϋπολογισμός: Πίσω στο 2019 η οικονομία, «φουσκωμένο» το έλλειμμα

Κατά 1,7% υψηλότερα από το 2019 θα διαμορφωθεί το ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο, ενώ το πρωτογενές έλλειμμα θα είναι αρκετά υψηλότερο από τους προηγούμενους στόχους. Οι κίνδυνοι για την οικονομία και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν αναβάθμισε την Ελλάδα η Fitch - Τι «βλέπει» για ανάπτυξη, έλλειμμα

Στο 4,3% αυξάνεται η πρόβλεψη για την ανάπτυξη φέτος, αλλά αυξημένη στο 9,5% του ΑΕΠ είναι και η πρόβλεψη του οίκου για το έλλειμμα. Σημαντικότερος κίνδυνος η ενδεχόμενη αρνητική επίδραση της πανδημίας στον τουρισμό.
ΙΟΒΕ, Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, Νίκος Βέττας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεαματική αναθεώρηση προβλέψεων του ΙΟΒΕ για την ανάπτυξη το 2021

Πάνω από 5% ανεβάζει το ΙΟΒΕ την πρόβλεψη για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης, ενώ προβλέπει ρυθμό πάνω από 3% κατά μέσο όρο την επόμενη πενταετία. «Αστερίσκοι» για πανδημία και δημοσιονομικούς κινδύνους.