ΓΔ: 917.64 -0.23% Τζίρος: 46.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Το γυναικείο επιχειρείν στο επίκεντρο διεθνούς φόρουμ από τον ΣΕΓΕ

«Δεν είναι το ζήτημα να επαναλάβουμε τα προβλήματα της γυναικείας επιχειρηματικότητας, αλλά να προσφέρουμε λύσεις», τονίζει στο Business Daily η πρόεδρος του ΣΕΓΕ, Λίνα Τσαλταμπάση.

Σε μία κρίσιμη περίοδο για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και τη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, λόγω της υγειονομικής κρίσης και των επιπτώσεών της στο γυναικείο επιχειρείν, ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος (ΣΕΓΕ) διοργανώνει ένα σημαντικό Διεθνές Φόρουμ με στόχο, όχι απλώς να θέσει στο δημόσιο διάλογο ξανά όλα τα παραπάνω ζητήματα, αλλά κυρίως να συζητηθούν λύσεις.

Όπως σημειώνει η πρόεδρος του ΣΕΓΕ, Λίνα Τσαλταμπάση, μιλώντας στο Business Daily, είναι δεδομένο πως η πανδημία ανέκοψε μία θετική δυναμική για την γυναικεία επιχειρηματικότητα, όπως είχε εκφραστεί το 2019, επαναφέροντας και δυσχεραίνοντας χρόνια ζητήματα, όπως σημαντικά ποσοστά ανεργίας ανάμεσα στις γυναίκες, ανισότητα στις υποχρεώσεις που αφορούν στην καθημερινότητα της ελληνικής οικογένειας, ανισότητα στην αγορά εργασίας και υποχρηματοδότηση γυναικείων επιχειρήσεων. Το ζήτημα όμως, λέει, για τον ΣΕΓΕ δεν είναι να επαναλάβει τα ζητήματα αυτά που είναι, λίγο – πολύ, γνωστά, αλλά να προσφέρει λύσεις.

Τρεις σημαντικές προκλήσεις που εντοπίζει η κ. Τσαλταμπάση είναι η έλλειψη ή η λανθασμένη παροχή εκπαίδευσης για την κοινωνική επιχειρηματικότητα, τομέα ιδιαίτερα ελκυστικό προς τις γυναίκες επιχειρηματίες, η σύνδεση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και η έλλειψη χρηματοδότησης προς τις γυναίκες επιχειρηματίες.

Παρουσιάζοντας ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και με τη συμμετοχή ομιλητών και συμμετεχόντων από 20 χώρες, η «Εβδομάδα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας Female Entrepreneurial Week», που διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος-Σ.Ε.Γ.Ε. και πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Porto Palace, στη Θεσσαλονίκη, επιχειρεί να δώσει απαντήσεις και λύσεις σε πολλά από αυτά τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην αγορά εργασίας σήμερα.

Σήμερα και αύριο, το Φόρουμ εστιάζει σε εκπαιδεύσεις στην Πράσινη και Κυκλική Οικονομία, ενώ παράλληλα στο επίκεντρο θα βρεθούν τα Δίκτυα Συνεργασιών μεταξύ Γυναικείων Φορέων ανά την Ευρώπη.

Ήδη με μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκαν οι δύο πρώτες μέρες των εργασιών του Διεθνούς Φόρουμ. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των διοργανωτών μέχρι στιγμής έχουν περάσει πάνω από 150 άτομα, ενώ σήμερα αναμένεται η κορύφωση της προσέλευσης καθώς ήδη το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα της ημέρας είναι μεγάλο. Μάλιστα, σήμερα το σύνολο των συμμετεχόντων των προηγούμενων δύο ημερών υπολογίζεται ότι θα ξεπεραστεί. Οι συμμετέχουσες είναι κυρίως από την Βόρειο Ελλάδα, αλλά έχουν έρθει ειδικά για να παρακολουθήσουν τις εργασίες το Συνεδρίου συμμετέχουσες από όλη την Ελλάδα.

Η θεματολογία της πρώτης ημέρας ήταν αφιερωμένη στην Αγροδιατροφή, την Έξυπνη Γεωργία και την Καλλιέργεια με βάση την ανάλυση των Επαγγελματικών Δεξιοτήτων που χρειάζεται ο Επιχειρηματίας Αγρότης, όπως αυτές παρουσιάζονται τόσο στο project Nextfood, του οποίου εταίρος είναι η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και στο διαδραστικό σεμινάριο «The Business of Food» που διοργάνωσε η Wise Greece σε συνεργασία με το Σύνδεσμο.

Στην εισήγησή του, ο πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης, τόνισε την αναγκαιότητα επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στον τομέα της αγροδιατροφής και την υποστήριξη των ελληνικών ποιοτικών προϊόντων. Επίσης, μέσω της παρουσίασης της κας Δέσποινας Ιωαννίδου από τον Γυναικείο Συνεταιρισμό “Άγιος Αντώνιος Θεσσαλονίκης”, αναλύθηκε ο ρόλος της γυναίκας στον αγροδιατροφικό τομέα και πώς μπορούν να αναπτυχθούν οι κατάλληλες δεξιότητες για τον Αγροτοεπιχειρηματία του μέλλοντος.

Στην έναρξη του Φόρουμ πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του WeTour του προγράμματος “Black Sea Basin”, το οποίο αφορά την ενδυνάμωση γυναικών, οι οποίες είτε δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά σε τουριστικές επιχειρήσεις, είτε έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να εισέλθουν στον κλάδο του Τουρισμού στο πλαίσιο της περιοχής εφαρμογής του προγράμματος. Ο γενικός στόχος του έργου είναι η δημιουργία διασυνοριακού δικτύου επιχειρήσεων στην περιοχή της λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας για την προώθηση της επιχειρηματικότητας των γυναικών, τη δια βίου συνεργασία, την κατάρτιση και τη δικτύωση. Επίσης, το έργο στοχεύει στην ενίσχυση, υποστήριξη και ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας μέσω του τουρισμού, παρέχοντας νέες οικονομικές και κοινωνικές ευκαιρίες στις γυναίκες της ίδιας περιοχής. 

Οι εργασίες του Φόρουμ τη Δευτέρα ολοκληρώθηκαν με το πολύ πετυχημένο διαδραστικό σεμινάριο “Τhe Business of Food” της Wise Greece, μιας πολυβραβευμένης μη κερδοσκοπικής κίνησης, όπου μέσα από τις ομιλίες της κας Ελπίδας Κόκκοτα (Μexoxo), της κας Μελίνας Ταπραντζή (Wise Greece), της κας Λίνας Τσαλταμπάση (ΣΕΓΕ), του κου Δημήτρη Δημητριάδη (the future cats) και των κυριών Άσπας Ταμιωλάκη/Nικολέτα Σιμοπούλου (Deli Cargo Dressings) παρουσιάστηκε ο Οδηγός Start Up Επιχειρηματικότητας στο χώρο της Αγροδιατροφής και Παραγωγής Τροφίμων και τα βήματα υλοποίησης μίας επιχείρησης. 

Χθες διοργανώθηκε το «Focus Group» με μέλη του ΣΕΓΕ από τον κλάδο του Τουρισμού και εκπροσώπους του Τουρισμού από Γυναικείους Φορείς από Τουρκία, Βουλγαρία, Γεωργία και Αρμενία, προκειμένου να αναπτυχθεί κοινό τουριστικό προϊόν για το σύνολο της περιοχής. Τέλος, ολοκληρώθηκε η διήμερη έναρξη του Έργου Game of Business στο πλαίσιο του Interreg Ελλάδα-Βουλγαρία, για συνεργασία Γυναικών Επιχειρηματιών μεταξύ των δύο χωρών. Τέθηκαν οι βάσεις και έγιναν οι πρώτες επαφές για την περαιτέρω κοινή επιχειρηματική ανάπτυξη των γυναικείων επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών. Στην εκκίνηση του Έργου συμμετείχαν η Ευρωβουλευτής ΕΛΚ κ. Μαρία Σπυράκη, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης κ. Βούλα Πατουλίδου και η προϊστάμενη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εδαφικής Συνεργασίας, κ. Αγγελική Μπουζιάνη, σηματοδοτώντας τη στρατηγική σπουδαιότητα του έργου.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διοργάνωση καθώς και το αναλυτικό πρόγραμμα της «Εβδομάδας Γυναικείας Επιχειρηματικότητας»  βρίσκονται αναρτημένες στη σελίδα του Συνεδρίου.

Η παρακολούθηση του Φόρουμ είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν την εγγραφή τους δωρεάν και εγκαίρως μέσα από τον παρακάτω σύνδεσμοhttps://www.eventbrite.com/e/female-entrepreneurial-week-restart-economy-edition-registration-196504790117.

Το Φόρουμ πραγματοποιείται στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, με ταυτόχρονη διερμηνεία, λόγω της συμμετοχής ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Panoysis, Panoyshw, doValue Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλαγή σκυτάλης στην Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων, νέο ΔΣ

Αποχωρεί από τη θέση του προέδρου ο Αναστάσιος Πανούσης και αναλαμβάνει καθήκοντα ο διευθύνων σύμβουλος της CEPAL, Θεόδωρος Αθανασόπουλος. Πραγματοποιήθηκε χθες η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Servicers.
FTX, BITCOIN, CRYPTO
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρυπτονομίσματα-FTX: Χρέος «μαμούθ» στους 50 μεγαλύτερους πιστωτές

Οι οντότητες που συνδέονται με την FTX οφείλουν στον μεγαλύτερο μη εξασφαλισμένο πιστωτή τους περισσότερα από 226 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με έναν επεξεργασμένο κατάλογο των 50 κορυφαίων πιστωτών που κατατέθηκε αργά το Σάββατο.
ioannidis karakostas skywalker job festival
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δυναμικές ελληνικές εταιρείες συμμετέχουν στο jobfestival στη Θεσσαλονίκη

Η συγκεκριμένη διοργάνωση που πραγματοποιείται τις ίδιες μέρες και ώρες και στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα και αυτό δείχνει ότι η ελληνική αγορά εργασίας αποκτά ξανά δυναμική, ανατρέποντας σταδιακά το braindrain.