ΓΔ: 942.46 -1.58% Τζίρος: 100.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΣΕΒ

Αναγκαία η στήριξη της βιομηχανίας λόγω της ενεργειακής κρίσης

Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δ. Παπαλεξόπουλος, η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους δεν θα πρέπει να αποτελέσει άλλοθι προκειμένου να καθυστερήσει η «πράσινη μετάβαση».

Την στήριξη της ελληνικής παραγωγής για να παραμείνει ανταγωνιστική και να αντιμετωπίσει το τεράστιο ενεργειακό κόστος, ζητά από την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, σημειώνοντας ότι το ενεργειακό κόστος ήταν πάντοτε αγκάθι για τις ελληνικές επιχειρήσεις, το οποίο πλέον έχει πάρει μια ακραία έκφανση.

Η δήλωση αυτή του κ. Παπαλεξόπουλου έγινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που δόθηκε σήμερα από τον ΣΕΒ ενόψει του επενδυτικού συνεδρίου που διοργανώνει ο Σύνδεσμος την Τετάρτη (1/12) με τίτλο «Επανεφευρίσκοντας την Ελλάδα μέσω των επενδύσεων στην καινοτομία».

Στη διάρκεια της συνέντευξης παρουσιάστηκε από τον κ. Κυριάκο Σαμπατακάκη, επικεφαλής της Accenture, μελέτη που εκπονήθηκε από την εταιρεία για λογαριασμό του ΣΕΒ με αντικείμενο την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα στον τομέα της καινοτομίας, ενώ ο κ. Μάρκος Βερέμης, μέλος του ΔΣ του ΣΕΒ και πρόεδρος της Επιτροπής καινοτομίας του συνδέσμου παρουσίασε τις πρωτοβουλίες του ΣΕΒ για την ενίσχυση της καινοτομίας.

Ο κ. Παπαλεξόπουλος σχολιάζοντας την τρέχουσα οικονομική κατάσταση, σημείωσε ότι η εξέλιξη της πανδημίας αλλά και η έξαρση του πληθωρισμού ως αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης και της ανόδου των τιμών των προϊόντων, χρειάζεται να αντιμετωπιστούν με υπομονή, χωρίς να βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα αλλά και παράλληλα χωρίς να ανακόψουμε την προσπάθεια μετάβασης της ελληνικής οικονομίας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε. Ίσως η αναταραχή είναι μια ευκαιρία να επιταχύνουμε την επίλυση των προβλημάτων». Ειδικά με το θέμα του ενεργειακού κόστους, χαρακτήρισε θετική την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να στηρίξει τους καταναλωτές, τονίζοντας ωστόσο ότι χρειάζεται στήριξη η ελληνική παραγωγή για να έχει ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας και να μην χάσει την ανταγωνιστικότητά της στο εξωτερικό.

Πρόσθεσε δε ότι η ενεργειακή κρίση δεν πρέπει να αποτελέσει άλλοθι για να σταματήσει η πράσινη μετάβαση και για να φτιάξουμε μια ανταγωνιστική αγορά ενέργειας. Εξάλλου αναφερόμενος στο θέμα των νεοφυών επιχειρήσεων, εξέφρασε την αισιοδοξία του, καθώς είπε ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, δραστηριοποιούνται καινοτόμες επιχειρήσεις με κεφαλαιοποίηση 5-6 δισ. ευρώ που παρέχουν 6.000 θέσεις εργασίας, ενώ υπάρχουν προοπτικές το οικοσύστημα αυτό να τριπλασιαστεί και οι καινοτόμες επιχειρήσεις να φτάσουν σε κεφαλαιοποίηση 15 δισ. ευρώ και να παρέχουν 20.000 θέσεις εργασίας.

Τέλος, ο κ. Παπαλεξόπουλος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την αργή αλλά ουσιαστική μεταστροφή της αντίληψης της ελληνικής οικονομίας σε ό,τι αφορά την επιχειρηματικότητα, σημειώνοντας ότι υπάρχει ένα θετικό momentum. «Βρισκόμαστε σε καλή πορεία αλλά μπορούμε και πρέπει να επιταχύνουμε».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

RawMat2021
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

RawMat2021: Τα θέματα που συζητήθηκαν και ο απολογισμός του Συνεδρίου

436 επιστήμονες για πέντε ημέρες συζήτησαν τις προκλήσεις και τα θέματα της κυκλικής οικονομίας, της πράσινης ανάπτυξης, της ψηφιακής βιομηχανίας, τις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζονται στον τομέα πρώτων υλών και ενέργειας και πρότειναν λύσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΕΒ: Αισιόδοξες οι επιχειρήσεις για μικρές επιπτώσεις της πανδημίας

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η MRB για τον ΣΕΒ, οι επιχειρήσεις εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν υπάρξει. Ποιοι είναι οι παράγοντες που προκαλούν προβληματισμό.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σαββάκης: Τι θα γινόταν αν η συνεισφορά της βιομηχανίας στο ΑΕΠ έφτανε στο 12% από 8%;

«Βάσει των εκτιμήσεων του ΣΒΕ, αν ο στόχος αυτός για αύξηση από το 8% στο 12% του ΑΕΠ επιτευχθεί, οι άμεσες θέσεις εργασίας στη βιομηχανία και τη μεταποίηση θα αυξηθούν κατά τουλάχιστον 10%.» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΒΕ.
Ypourgeio Perivallontos kai Energeias, Skrekas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Σκρέκας: 100 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Ο υπουργός ζήτησε να αξιοποιήσει η ΕΕ τα 1,2 δισ. επιπρόσθετα δικαιώματα του Αποθεματικού Σταθεροποίησης της Αγοράς του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών, που μπορούν να αποφέρουν μέχρι 100 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.