ΓΔ: 913.36 -0.16% Τζίρος: 73.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
staikouras, oikonomikon, proypologismos
Φώτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Σταϊκούρας: Στροφή σε «ενάρετο κύκλο ανάπτυξης» μετά την πανδημία

Σημαντική θα είναι η στήριξη της εξαγωγικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων μέσω και των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάπτυξης, υπογράμμισε ο υπ. Οικονομικών.

Τη στροφή της οικονομίας σε έναν «ενάρετο» κύκλο ανάπτυξης πρόταξε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, σε ομιλία του σε εκδήλωση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων. 

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε εκτενώς στα μέχρι τώρα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη επιχειρήσεων αλλά και νοικοκυριών, ενώ τόνισε ότι οι ελληνικές εξαγωγές κατόρθωσαν να «βγάλουν άμυνα» και να επιστρέψουν σε θετική πορεία παρά το πλήγμα που δέχθηκαν από την πανδημία. 

Σε ό,τι αφορά τον στόχο του οικονομικού επιτελείου ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι «μετά από, σχεδόν, δύο χρόνια σκληρής μάχης με την πανδημία και τις πολυεπίπεδες επιπτώσεις της στην κοινωνία και την οικονομία, η χώρα μας βρίσκεται στο κρίσιμο στάδιο της μετάβασης σε έναν «ενάρετο κύκλο» ανάπτυξης». 

Σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση για το διάστημα 2020 – 2021 έχει λάβει μέτρα στήριξης ύψους 43 δισ. ευρώ, ενώ «σημαντικά ποσά έχουν κατευθυνθεί κατά την ίδια περίοδο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής και ενεργειακής κρίσης. Καταφέραμε, έτσι, να στηρίξουμε γενναία και αποτελεσματικά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις του τόπου μας – συμπεριλαμβανομένων και των εξαγωγικών επιχειρήσεων, που επέδειξαν αντοχή και προσαρμοστικότητα –, διασφαλίζοντάς τους την καλύτερη δυνατή αφετηρία επανεκκίνησης».

Αναφερόμενος στην πορεία των εξαγωγών σημείωσε ότι επέδειξαν ανθεκτικότητα παρά τις δύσκολες συνθήκες, ενώ στο α’ εξάμηνο του 2021 σημειώθηκε σημαντική αύξηση των εξαγωγών αγαθών κατά 27,9% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, με αποτέλεσμα έως το τέλος του έτους να αναμένεται εκτόξευσή τους σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Ο υπ. Οικονομικών τόνισε, ακόμη, ποια μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση για την στήριξη των εξαγωγών, σημειώνοντας ότι είναι: 

  1. Κατάρτιση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας, το οποίο περιλαμβάνει 458 δράσεις, που αναπτύσσονται σε όλες τις ηπείρους. Πρόκειται για καρπό συλλογικής δουλειάς της Κυβέρνησης, που αντιμετωπίζει με ολοκληρωμένο και συνεκτικό τρόπο την προώθηση της εξωστρέφειας της χώρας μας και της οικονομίας της.
  2. Πολιτικές τόνωσης των επενδύσεων και των εξαγωγών, ώστε να διευρυνθεί η παραγωγική κοινότητα των εξαγωγέων και να επεκταθούν οι χώρες και οι κλάδοι στους οποίους δραστηριοποιούνται.
  3. Ψηφιοποίηση της δομής της οικονομικής διπλωματίας μέσω της Enterprise Greece.

Ολοκληρώνοντας, την ομιλία τόνισε ακόμη ότι «συνεχίζουμε να στηρίζουμε τον παραγωγικό ιστό της χώρας μας απέναντι σε κάθε δοκιμασία, παραμένουμε πιστοί στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών και προχωράμε στη βέλτιστη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών εργαλείων, με αιχμή το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η Κυβέρνηση έχει καταρτίσει ένα ρεαλιστικά φιλόδοξο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το «Ελλάδα 2.0», το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση της εξωστρέφειας και στην αντιμετώπιση του υφιστάμενου παραγωγικού και επενδυτικού κενού. Σχέδιο που προβλέπει, για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την προώθηση ιδιωτικών επενδύσεων και εξαγωγών, την αξιοποίηση πόρων ύψους 234 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ οι επενδυτικοί πόροι που κινητοποιούνται αναμένεται να ανέλθουν στα 409 εκατ. ευρώ. Ήδη, μεταξύ των πρώτων έργων του Σχεδίου που έχουν αρχίσει να υλοποιούνται, περιλαμβάνεται το έργο «Εξωστρεφής Γεωργία», προϋπολογισμού 20,7 εκατ. ευρώ, που αφορά την ανάπτυξη και αναβάθμιση μιας σειράς ψηφιακών εφαρμογών για την ενίσχυση και υποστήριξη των εξαγωγών του ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα.

Ακολουθώντας την παραπάνω στρατηγική και με εφαλτήριο όλα όσα έχουμε πετύχει τα τελευταία χρόνια, θα καταφέρουμε όλοι μαζί – Κράτος, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι – το μεγάλο αναπτυξιακό άλμα της χώρας. Σε αυτή την εθνική προσπάθεια αλλαγής σελίδας, είμαι βέβαιος ότι ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων και τα μέλη του θα διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

staikouras, oikonomia, ypoyrgeio oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Yψηλό το δημοσιονομικό κόστος για μείωση ΦΠΑ σε κάποια αγαθά

Ο υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος σε ενδεχόμενα μέτρα στήριξης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει δείξει γρήγορα αντανακλαστικά και θα συνεχίσει να πράττει το ίδιο εφόσον οι συνθήκες το επιτάσσουν.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Mειώνεται το 2022 ο ΕΝΦΙΑ, τέλος ο συμπληρωματικός φόρος

Την ανησυχία για το υψηλό χρέος της χώρας εκφράζει ο υπουργός Οικονομικών, εξηγώντας γιατί είναι στενά τα περιθώρια για νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Κίνδυνος να αυξηθεί το κόστος δανεισμού της χώρας.
Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon, Kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Έως το τέλος της εβδομάδας ανακοινώνονται νέα μέτρα στήριξης

Σε συνέντευξή του ο υπ. Οικονομικών υπογράμμισε ότι η λήψη αυτών των μέτρων θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας, ενώ σημείωσε ότι στόχος είναι η χώρα να βγει από την ενισχυμένη εποπτεία το 2022 και να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα το 2023.