ΓΔ: 867.8 0.98% Τζίρος: 88.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
businessdaily_recovery_fund
Πηγή: Shutterstock

Άρχισαν τα δύσκολα με το Ταμείο Ανάκαμψης, αγώνας δρόμου για προθεσμίες

Δεκατρία ορόσημα για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης φέρνουν «πονοκεφάλους» σε υπουργεία, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2022 τα υπουργεία και άλλες κρατικές υπηρεσίες θα πρέπει να προκηρύξουν έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα του Ταμείου Ανάκαμψης βρίσκεται η κυβέρνηση, πριν καν αρχίσουν οι σύνθετες διαγωνιστικές διαδικασίες για πλήθος έργων που έχουν ενταχθεί στο φιλόδοξο σχέδιο με εξίσου φιλόδοξα χρονοδιαγράμματα. Ήδη κάποια υπουργεία τρέχουν και δεν φτάνουν προκειμένου να ικανοποιηθούν τα μόλις δεκατρία ορόσημα για τη δεύτερη δόση, που αφορούν κυρίως την ψήφιση νομοσχεδίων. Και είμαστε ακόμα στην αρχή αφού για την τρίτη δόση (περίπου δύο δισ. ευρώ), μέσα  στους πρώτους μήνες του 2022, η κυβέρνηση πρέπει να καλύψει περίπου εβδομήντα ορόσημα!

Για να λάβουμε τη δεύτερη δόση, στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, για παράδειγμα, πρέπει όχι μόνο να έχουν καταθέσει εντός εβδομάδων, αλλά και να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή, το νέο σχέδιο νόμου για τις υπεραστικές συγκοινωνίες, ενώ παράλληλα πρέπει να βρεθεί κοινή συνισταμένη με το σημερινό μονοπώλιο των ΚΤΕΛ. Η «έναρξη ισχύος του αναθεωρημένου νομικού πλαισίου» για τις υπεραστικές συγκοινωνίες είναι ένα από τα ορόσημα. Ένα άλλο ορόσημο που πρέπει να καλύψει το ίδιο υπουργείο είναι η αναμόρφωση του μοντέλου υλοποίησης των έργων, λειτουργίας και συντήρησης των σιδηροδρομικών υποδομών της χώρας.

Στο υπουργείο έχουν ήδη πρόταση της εταιρείας συμβούλων ελεγκτών EY, αλλά οριστικό σχέδιο για το πώς θα δομηθεί η σχέση ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, κ.λπ. δεν έχει παρουσιαστεί. Η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ΟΣΕ δεν προσφέρει και πολλά περιθώρια ευελιξίας στο υπουργείο που έχει κληθεί να καταθέσει εντός εβδομάδων ένα «χάρτη πορείας με τα βήματα για την πλήρη αναδιοργάνωση των εταιρειών OΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ».

Σε κάποια άλλα ορόσημα η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη, χωρίς να έχουν ικανοποιηθεί μέχρι σήμερα:

  • Το υπουργείο Ανάπτυξης παρουσίασε το σχέδιο νόμου για τις στρατηγικές επενδύσεις και τις άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις που συνδέονται με τα ορόσημα για το Ταμείο Ανάπτυξης.
  • Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) καλείται, μετά την ψήφιση του νόμου για τα απόβλητα, να εφαρμόσει από το πρώτο τρίμηνο του 2022 το περίφημο τέλος υγειονομικής ταφής. Το συγκεκριμένο τέλος, που έχει ψηφιστεί από το 2014, χωρίς να εφαρμόζεται εξαιτίας απανωτών παρατάσεων με υπουργικές αποφάσεις, επιβάλλει χρεώσεις στους δήμους που δεν ανακυκλώνουν τα απορρίμματα και τα στέλνουν στους χώρους υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΥ). Με βάση το νόμο που ψήφισε το ΥΠΕΝ, το τέλος για κάθε τόνο απορριμμάτων που πάει στη χωματερή θα αυξάνεται σταδιακά μέχρι το 2024.
  • Το υπουργείο Εργασίας καλείται επίσης να καταθέσει και να θέσει σε εφαρμογή, αφού ψηφιστεί από τη Βουλή, το σχέδιο νόμου για «την οργανωτική μεταρρύθμιση του Οργανισμού Απασχόλησης του Ελληνικού Ανθρώπινου Δυναμικού (ΟΑΕΔ), αναδιάρθρωση, ανακαίνιση και μετονομασία των τοπικών δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας, της ικανότητας και της αποτελεσματικότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών». 

Οι καθυστερήσεις, αφού πολλά ορόσημα θα καλυφθούν την τελευταία στιγμή, εντοπίζονται όταν ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει οι διαγωνισμοί για έργα ή άλλα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Στο πρώτο τρίμηνο του 2022 τα υπουργεία και άλλες κρατικές υπηρεσίες θα πρέπει να προκηρύξουν έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ με αποτέλεσμα να επικρατεί αναβρασμός στον κυβερνητικό μηχανισμό που ασχολείται με το Ταμείο. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Recovery Fund, Tameio Anakampsis, EU, Evropaiki Enosi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μετ' εμποδίων η πρόοδος στα έργα για το μισό Ταμείο Ανάκαμψης

Ο προγραμματισμός για έργα 6,5 δισ. ευρώ για το περιβάλλον και την ψηφιακή μετάβαση προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς. Ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φόβοι για χρεοκοπίες τεχνικών εταιρειών από το ράλι τιμών στα υλικά

Οι εκπρόσωποι εταιρειών που εμπλέκονται σε δημοτικά έργα ζητούν αναθεώρηση των προϋπολογισμών, αλλά οι δήμοι λένε... «λεφτά δεν υπάρχουν». Προτάσεις για «πάγωμα» εργοταξίων έως και για έξι μήνες.
businessdaily_recovery_fund
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρυθμοί... χελώνας σε τρία υπουργεία για τα μεγάλα έργα ψηφιοποίησης

Τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Υγείας και Εργασίας είναι ουραγοί στην προετοιμασία για τα έργα ψηφιοποίησης που θα υλοποιηθούν με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και εκφράζονται ότι θα προκληθούν εμπλοκές στη χρηματοδότηση από την Ε.Ε.
Φράγμα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επικίνδυνη καθυστέρηση στο σχέδιο για 21 φράγματα από ιδιώτες

Δύσκολο μέτωπο για τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης η προώθηση των διαγωνισμών για φράγματα με ΣΔΙΤ. Οι συμβάσεις πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2023, αλλά ο στόχος φαίνεται ανέφικτος.
businessdaily_recovery_fund
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παίζουν... καθυστέρηση κρατικές υπηρεσίες σε έργα του Ταμείου Ανάκαμψης

Ανησυχίες στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών για τους αργούς ρυθμούς υπουργείων στην υλοποίηση προγραμμάτων. Χωρίς πρόσθετες αμοιβές τα στελέχη που μετέχουν σε επιτροπές διαγωνισμών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλες αλλαγές στη Δικαιοσύνη για τις δόσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συνδέσει τη λήψη των πόρων του Ταμείου με σειρά μεταρρυθμίσεων στη Δικαιοσύνη, από την αναθεώρηση του δικαστικού χάρτη και την αναβάθμιση των υποδομών, μέχρι τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των δικαστηρίων.