ΓΔ: 860.06 1.04% Τζίρος: 80.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon, Kyvernisi
Πηγή: Υπ. Οικονομικών

Σταϊκούρας: Οι τράπεζες να γίνουν ξανά μοχλός ανάκαμψης της οικονομίας

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε στο χαιρετισμό του στο συνέδριο της ΟΤΟΕ πως η εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος αποτελεί προϋπόθεση για βιώσιμη ανάπτυξη και αποτελεσματική κατανομή των οικονομικών πόρων.

Την πολύ βελτιωμένη εικόνα του τραπεζικού συστήματος υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, που σημείωσε ότι αποτελεί επιδίωξη του υπουργείου και της κυβέρνησης, «τα τραπεζικά ιδρύματα να αποτελέσουν, ξανά, μοχλό ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας και ενεργοποίησης των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, με στόχο να οικοδομηθεί μια οικονομία δυναμική, παραγωγική, εξωστρεφής, κοινωνικά δίκαιη, πράσινη, χωρίς αποκλεισμούς και ανισότητες».

Στον χαιρετισμό του, στο 33ο Πανελλαδικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ), ο υπουργός Οικονομικών απέφυγε, πάντως, οποιαδήποτε αναφορά στα εργασιακά θέματα και στα θέματα απασχόλησης που συζητούνται έντονα το τελευταίο διάστημα στον χώρο των τραπεζών. Υπογράμμισε ότι η εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, ιδιαίτερα σε τραπεζοκεντρικές χώρες όπως είναι η Ελλάδα, αποτελεί προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αποτελεσματική κατανομή των οικονομικών πόρων.

Επισήμανε ότι οι τράπεζες την τελευταία δεκαετία βίωσαν εξαιτίας της παγκόσμιας κρίσης, εγχώριων δημοσιονομικών ανισορροπιών και δικών τους σφαλμάτων, μεγάλη επιδείνωση στα θεμελιώδη μεγέθη τους. Μεταξύ άλλων οι τράπεζες είδαν να πλήττεται η ποιότητα των περιουσιακών τους στοιχείων ενώ υπήρξε δραματική μείωση της ρευστότητάς τους. Είχαν αποκλειστεί από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου και χρήματος ενώ τους είχαν επιβληθεί περιορισμοί στο καθεστώς κίνησης κεφαλαίων, όπως είπε.

Ο κ. Σταικούρας ανέφερε επίσης ότι το τραπεζικό σύστημα ήρθε αντιμέτωπο και με σειρά νέων προκλήσεων όπως το πιο απαιτητικό και σύνθετο – σε σχέση με το παρελθόν – εποπτικό και κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας, ιδίως σε ό,τι αφορά τα ελάχιστα επίπεδα και τη σύνθεση των εποπτικών ιδίων κεφαλαίων, τους εποπτικούς δείκτες ρευστότητας και το νέο λογιστικό πλαίσιο. Επίσης υπήρξε ο νέος κανονισμός αναφορικά με τις ελάχιστες απαιτούμενες εποπτικές προβλέψεις, ενώ υπάρχει η ανάγκη βελτίωσης της οργανικής τους κερδοφορίας, καθώς και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του τραπεζικού συστήματος με κινητήρια δύναμη την καινοτομία. Κοντά σε αυτές τις προκλήσεις, ήρθαν να προστεθούν οι πολλές και μεγάλες κρίσεις των τελευταίων ετών, με κορυφαία την υγειονομική κρίση.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Σταικούρας, αυτές τις ενδογενείς και εξωγενείς, παλαιότερες και νεότερες προκλήσεις, η κυβέρνηση τις αντιμετωπίζει με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα, με σκληρή δουλειά και σχέδιο:

1.Εφαρμόζουμε, με επιτυχία, το σχέδιο «ΗΡΑΚΛΗΣ».

Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο οδηγεί σε σημαντική μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών.

2. Υλοποιούμε το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες, εξαιρετικά ευνοϊκές για την κοινωνία, ρυθμίσεις.

3. Υλοποιούμε εργαλεία πολιτικής, συνολικού ύψους 43,3 δισ. ευρώ την περίοδο 2020-2022, για τη στήριξη της κοινωνίας που επλήγη από τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης.

Εργαλεία όπως είναι:

  • Tα προγράμματα χρηματοδότησης δόσεων δανείων «ΓΕΦΥΡΑ 1» και «ΓΕΦΥΡΑ 2»,
  • τα εγγυοδοτικά προγράμματα,
  • η επιστρεπτέα προκαταβολή κ.ά.

4. Δρομολογούμε την υλοποίηση του πλαισίου των μικρο-πιστώσεων.

Μέχρι στιγμής, έχουν υποβληθεί και εξετάζονται από την Τράπεζα της Ελλάδος 2 αιτήσεις από φορείς που ενδιαφέρονται να λάβουν άδεια για παροχή μικρο-πιστώσεων.

5. Δρομολογούμε την παροχή δανείων, ύψους 12,7 δισ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Για τον σκοπό αυτό, έχουν ήδη υποβληθεί προς το υπουργείο Οικονομικών, και βρίσκονται στη φάση αξιολόγησης, 7 αιτήσεις συμμετοχής από τα πιστωτικά ιδρύματα για τη χρηματοδότηση επιλέξιμων επενδύσεων. Επιπρόσθετα, το υπουργείο Οικονομικών έχει υπογράψει επιχειρησιακή συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

6. Δρομολογούμε την υλοποίηση έργων, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, που αφορούν την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Η επιτάχυνση των διαδικασιών αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού χρέους, η στρατηγική παρακολούθησης και αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους, η ίδρυση παρατηρητηρίου πιστοληπτικής επέκτασης, η ενίσχυση των κινήτρων για τη μεγέθυνση των επιχειρήσεων, θα συντελέσουν στην ισχυρή αλλά και ορθολογική πιστωτική επέκταση.

Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε πως η οικονομική πολιτική που ακολουθήθηκε αντιμετώπισε με επάρκεια τις προκλήσεις με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπο το τραπεζικό σύστημα καθώς:

1. Το απόθεμα των «κόκκινων» δανείων έχει συρρικνωθεί.

Συγκεκριμένα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών ανήλθαν, τον Ιούνιο του 2021, στα 29,4 δισ. ευρώ, από 75,3 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2019.

2. Η πιστωτική επέκταση αναθερμαίνεται.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, το σύνολο των νέων χορηγήσεων επιχειρηματικών δανείων ανέρχεται στα 7,3 δισ. ευρώ το 9μηνο του έτους, με τον καλύτερο μήνα να είναι ο Σεπτέμβριος.

3. Οι καταθέσεις, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, σταθερά ενισχύονται.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, αυτές αυξήθηκαν κατά 28 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.

4. Το κόστος δανεισμού των πιστωτικών ιδρυμάτων συρρικνώθηκε.

Συγκεκριμένα, οι τράπεζες έχουν απορροφήσει 47 δισ. ευρώ από το Ευρωσύστημα, με αρνητικά επιτόκια. Επίσης, απέκτησαν πλήρη πρόσβαση στις αγορές, πέτυχαν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, και εξέδωσαν ομόλογα, με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους δανεισμού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

money, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόσα χρήματα θα λάβουν οι εργαζόμενοι σε τράπεζες που εκκαθαρίστηκαν

Παράγοντες του υπ. Οικονομικών ανέφεραν ότι το υπόλοιπο 20% θα δοθεί στους δικαιούχους μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που απαιτούνται. Ακόμα 31,6 εκατ. ευρώ είχαν δοθεί πριν 13 μήνες σε 10.122 πρώην εργαζόμενους.
money, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα υπηρεσία τεχνικής υποστήριξης για εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών

Μέσω της πλατφόρμας του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού, οι οφειλέτες μπορούν να διευθετήσουν συνολικά, σε έως 240 δόσεις, όλες τις οφειλές τους προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και 420 δόσεις για τις οφειλές προς τις τράπεζες.
Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon, Kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευελίξια στα δάνεια προς ΜμΕ ζητά από τις τράπεζες ο υπ. Οικονομικών

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να προσαρμόσουν τα πιστωτικά κριτήρια δίνοντας βάρος στις προοπτικές των επιχειρήσεων, με τέτοιο τρόπο όμως ώστε να μη δημιουργηθεί μία νέα γενιά «κόκκινων» δανείων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Ζαββός: Δεν παρεμβαίνει η κυβέρνηση για τα καταστήματα τραπεζών

«Κάθε τράπεζα διαθέτει τη δική της επιχειρηματική πολιτική και αυτονομία ως προς τη λήψη αποφάσεων, ιδιαίτερα για ίδρυση, λειτουργία, ή κλείσιμο καταστημάτων», υπογραμμίζει ο υφυπουργός Οικονομικών.