ΓΔ: 859.29 0.95% Τζίρος: 64.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:54:45 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Pixabay

Σε ανοδική τροχιά η ασφαλιστική αγορά στην Ελλάδα παρά την πανδημία

Το 2020 το ποσοστό συμμετοχής της συνολικής παραγωγής ασφαλίστρων επί του ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε ελαφρά και έφτασε στο 2,62% ενώ το ποσοστό επενδύσεων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων επί του ΑΕΠ έφτασε το 10,1% σημειώνοντας άνοδο.

Παρά την παρουσία της πανδημίας που επηρέασε την ασφαλιστική αγορά, το 2020, υπήρξε μικρή άνοδος τόσο στη συνολική παραγωγή ασφαλίστρων όσο και το ποσοστό επενδύσεων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων επί του ΑΕΠ καθώς η πιο συγκρατημένη μείωση της παραγωγής ασφαλίστρων σε σχέση με τη μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ της χώρας είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση της συμβολής του κλάδου στην ελληνική οικονομία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας στατιστικής έκθεση «Η Ιδιωτική Ασφάλιση στην Ελλάδα», που έδωσε στη δημοσιότητα η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ)  το 2020 το ποσοστό συμμετοχής της συνολικής παραγωγής ασφαλίστρων επί του ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε ελαφρά και έφτασε στο 2,62% (από 2,42% το 2019). Αντίστοιχα, το ποσοστό επενδύσεων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων επί του ΑΕΠ έφτασε το 10,1% το 2020, σημειώνοντας επίσης αύξηση σε σχέση με το 2019 (8,65%).

Η πανδημία δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την ασφαλιστική αγορά όπως σημειώνει η γενική διευθύντρια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, Μαργαρίτα Αντωνάκη, προλογίζοντας την στατιστική έκθεση, που ανέφερε ότι σε επίπεδο παραγωγικής δραστηριότητας: όπως ήταν αναμενόμενο το 2020 έκλεισε με κάμψη της παραγωγής κατά 2,35% σε σχέση με το 2019. 

Όπως εξηγεί η κυρία Αντωνάκη οι επιπτώσεις της πανδημίας ήταν εμφανείς για τον κλάδο, μεταξύ άλλων σε επίπεδο λειτουργίας καθώς «σε πολύ μικρό διάστημα αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργίας και να εισάγουμε την τηλεργασία. Με επιτυχία και ταχύτητα προσαρμοστήκαμε στο εκ αποστάσεως μοντέλο εργασίας, παραμένοντας δίπλα στους ασφαλισμένους μας».

Οι ασφαλιστικές εταιρείες από το 2014 μέχρι και το 2020 είχαν 1,8 δισ. ευρώ καθαρά κέρδη, ενώ τα ίδια κεφάλαια έφτασαν τα 4,58 δισ. ευρώ. Οι ασφαλιστικές εταιρείες το 2020 σημείωσαν θετικό αποτέλεσμα εκμεταλλεύσεως 390,4 εκατ. ευρώ, προ φόρων κέρδη ύψους 440 εκατ. ευρώ και καθαρό αποτέλεσμα 303,9 εκατ. ευρώ.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Α. Σαρρηγεωργίου: Οι ασφαλιστικές έχουν επενδύσει 14,5 δισ. ευρώ

Ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, σε συνέντευξη Τύπου ανέφερε πως ο ελληνικός ασφαλιστικός κλάδος βγήκε από την κρίση με ισχυρούς ισογολογισμούς.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ενδιαφέρον επενδυτών συγκεντρώνουν οι neobanks στην Ελλάδα

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων Χ. Λαμπρόπουλος τόνισε επίσης πως υπάρχει η διάθεση να υποστηριχθεί περισσότερο το οικοσύστημα των κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών της Ελλάδας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η αβεβαιότητα ανεβάζει έως και 50% το κόστος των δημοσίων συμβάσεων

Σε έγγραφο που υπογράφει ο πρόεδρος της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, Γ. Καταπόδης λόγω των συνεπειών από την πανδημία, την ενεργειακή κρίση καθώς και την κρίση στην Ουκρανία μπορεί να υπάρξει τροποποίηση των συμβάσεων.
Τράπεζα της Ελλάδος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υψηλή η συγκέντρωση στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά σύμφωνα με την ΤτΕ

Ο υψηλότερος βαθμός συγκέντρωσης εντοπίζεται στις επιχειρήσεις που ασκούν εργασίες ασφαλίσεων ζωής και στις επιχειρήσεις που ασκούν ταυτοχρόνως ασφαλίσεις ζωής και κατά ζημιών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Τσακίρης: Μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις από EBRD για Ελλάδα την επόμενη 2ετία

Τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης (EBRD), στην προστασία και την τόνωση της ελληνικής οικονομίας υπογράμμισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων μιλώντας στην γενική συνέλευση της τράπεζας.