ΓΔ: 875.47 1.86% Τζίρος: 38.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ependyseis, epixeiriseis, kerdi
Φώτο: Shutterstock

Το 60% των γερμανικών επιχειρήσεων θα αυξήσει τις επενδύσεις στην Ελλάδα

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία έρευνας της Κεντρικής Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας, το 52% των γερμανικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα αναμένουν πως θα βελτιωθεί φέτος η οικονομική τους θέση.

Το 2022 προδιαγράφεται, επενδυτικά, ως μια ακόμη παραγωγική χρονιά, με τις γερμανικές επιχειρήσεις να ενισχύουν την κεφαλαιακή τους παρουσία στην Ελλάδα, αλλά και τις θέσεις εργασίας που υποστηρίζουν καθώς δηλώνουν αισιόδοξοι για τη νέα χρονιά, παρά την αύξηση του κόστους ενέργειας και την εξέλιξη της ζήτησης.

Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα του Φθινοπωρινού AHK World Business Outlook που διενήργησε, τον Νοέμβριο, η Κεντρική Ένωση Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK), με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο να συνδράμει στην έρευνα συγκεντρώνοντας σχετικό υλικό από την Ελλάδα, «θετικές στο να αυξήσουν την επενδυτική τους δράση στην Ελλάδα εμφανίζονται οι 6 στις 10 γερμανικές εταιρείες με παρουσία στη χώρα, τονίζοντας ότι κυρίαρχο στοιχείο για την επιλογή προμηθευτών αποτελεί η αξιοπιστία τους».

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, οι 7 στις 10 εταιρείες γερμανικών συμφερόντων με παρουσία στη χώρα αισιοδοξούν για την πορεία των οικονομικών μεγεθών τους, οι 5 στις 10 προτίθενται να προβούν σε προσλήψεις νέων συνεργατών, ενώ οι περισσότερες εξ αυτών ανησυχούν για τις τιμές των εμπορευμάτων, το κόστος ενέργειας και την εξέλιξη της ζήτησης.

Σύμφωνα με την έρευνα: 

  • Το 52% των εταιρειών δήλωσαν ότι η οικονομική τους θέση είναι φέτος καλύτερη και το 42% ότι κινείται σε σταθερά επίπεδα.
  • Το 73% των εταιρειών αισιοδοξούν για τη γενικότερη εξέλιξη των μεγεθών τους και το 50% των εταιρειών αισιοδοξούν για την πορεία που θα έχει η οικονομία.
  • Το 61% των εταιρειών δήλωσαν ότι αναμένουν αύξηση των επενδύσεών τους στην Ελλάδα και το 35% εκτίμησαν ότι θα διατηρήσουν σταθερή την επενδυτική τους θέση.
  • Το 46% των εταιρειών προέβλεψαν ότι θα αυξήσουν τις θέσεις εργασίας και το 52% ότι θα τις διατηρήσουν σταθερές.
  • Οι τιμές των εμπορευμάτων (50%), το κόστος ενέργειας (44,2%), οι συνθήκες πλαισίου της οικονομικής πολιτικής (40,4%), η εξέλιξη της ζήτησης (36,5%) και η έλλειψη δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας (28,8%) αποτελούν, για τους ερωτηθέντες, τους πέντε βασικούς κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων.
  • Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί (64,7%), τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού (49%), η ακύρωση των εμπορικών εκθέσεων (39,2%), οι αναβολές σε επενδυτικά project (39,2%) και η μειωμένη ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες (27,5%) αποτελούν, για τους συμμετέχοντες στην έρευνα, τις μεγαλύτερες επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά.
  • Το 50% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν έχουν προβεί σε καμία προσαρμογή της αλυσίδας εφοδιασμού, το 36,5% αναζήτησαν νέους ή πρόσθετους προμηθευτές, ενώ το 15,4% προέβησαν σε αλλαγές ή συντομεύσεις των διαδρομών παράδοσης.
  • Το 84,2% των ερωτηθέντων ανέδειξαν την αξιοπιστία ως τον σημαντικότερο παράγοντα επιλογής νέων προμηθευτών, το 68,4% την ποιότητα του προϊόντος, το 63,2% τη σχέση της τιμής προς την απόδοση και το 36,8% τη γεωγραφική θέση του προμηθευτή.

Ο γενικός διευθυντής και μέλος του Δ.Σ. του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της έρευνας δήλωσε: «Το 2022 προδιαγράφεται, επενδυτικά, ως μια ακόμη παραγωγική χρονιά, με τις γερμανικές επιχειρήσεις να ενισχύουν την κεφαλαιακή τους παρουσία στην Ελλάδα, αλλά και τις θέσεις εργασίας που υποστηρίζουν. Η σταδιακή επιστροφή της αγοράς στην "κανονικότητα" δημιουργεί συνθήκες βελτίωσης των προσδοκιών, που ήδη καταγράφονται συνολικά στην έρευνα του DIHK, αλλά και ειδικότερα στην Ελλάδα, η οποία διατηρεί την "ψήφο εμπιστοσύνης" των Γερμανών επενδυτών»

Επισήμανε πως «από τα στοιχεία της έρευνας καθίσταται ξεκάθαρο πως κατά το 2022 θα πρωταγωνιστήσουν όσες εταιρείες επενδύουν συστηματικά στην αξιοπιστία τους και στην ποιότητα των προϊόντων τους, έχοντας παράλληλα διαμορφώσει την καλύτερη δυνατή σχέση τιμής προς την ποιότητα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

deutsche telecom-ote-germania
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Deutsche Telekom: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα με κέντρο Πληροφορικής

Η εταιρεία είχε δηλώσει την πίστη της στις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας τον περασμένο Δεκέμβριο, κατά την επίσκεψη του CEO της εταιρείας, Tim Höttges, στον Πρωθυπουργό. Μαζί με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλη Τσαμάζ, ανακοίνωσαν επενδυτικό πλάνο άνω των 3 δισ. ευρώ.
Eurozone, Evrozoni, Germany, Germania, Euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρωτοβουλίες για ενδυνάμωση των εμπορικών δεσμών Ελλάδας και Γερμανίας

Σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Βασίλειο Γούναρη η νέα διοίκηση αναλαμβάνει έργο σε μια δύσκολη περίοδο λόγω της γεωπολιτικής κρίσης που έχει δημιουργηθεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
xrimatodotisi-reustotita-daneia-ependyseis-oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 413 εκατ. ευρώ οι γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα το 2021

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννης τόνισε πως την τελευταία 5ετία έχουν υλοποιηθεί σημαντικές επενδύσεις από γερμανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα στους τομείς του τουρισμού, των ΑΠΕ, των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.