ΓΔ: 851.2 -1.79% Τζίρος: 121.49 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Έρχονται μεγάλες μάχες μέσα στο 2022 στην αγορά τηλεπικοινωνιών

Ισχυρός τρίτος παίκτης από τη συγχώνευση Wind - Nova, μεγάλες επενδύσεις ΟΤΕ στα δίκτυα ενόψει ανταγωνισμού από τη ΔΕΗ και είσοδος της Cell Mobile (Volton) στην κινητή τηλεφωνία αλλάζουν το σκηνικό.

Έπειτα από μια δεκαετία στασιμότητας, κυρίως εξαιτίας της πολυετούς κρίσης που περιόρισε σχεδόν κατά 50% την ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών –από τα οκτώ δισ. ευρώ στα επίπεδα των τεσσάρων δισ. ευρώ– το 2022 θα είναι χρονιά σημαντικών αλλαγών για τον κλάδο. Μπορεί η συγχώνευση των Wind Hellas και Nova να περιορίζει τους παίκτες στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών από τέσσερις σε τρεις, αλλά για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια υπάρχουν τρεις υγιείς αντίπαλοι που θα μονομαχήσουν για τα μερίδια αγοράς.

Επί χρόνια η αγορά λειτουργούσε με την ψευδαίσθηση των τεσσάρων ανταγωνιστών, όταν όλοι γνώριζαν πως η Forthnet / Nova βρισκόταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, χωρίς τα κεφάλαια να ανταγωνιστεί τους τρεις αντιπάλους, τον ΟΤΕ, την Vodafone Ελλάδος και την Wind Hellas.

Ταυτόχρονα, επίσης για πρώτη φορά μετά από χρόνια, η ελληνική αγορά αποκτά τον πρώτο εικονικό πάροχο κινητής τηλεφωνίας (Mobile Virtual Network Operator – MVNO), την Cell Mobile της εταιρείας ενεργειακών υπηρεσιών Volton που ελέγχεται από τους εφοπλιστές Δημ. Μπάκο και Γιάννη Καϋμενάκη. Η Volton είχε ανακοινώσει από τις αρχές του 2021 πως θα επεκταθεί στις τηλεπικοινωνίες αλλά χρειάστηκε για άλλη μια φορά η παρέμβαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), καθώς κανένας από τους τρεις παρόχους δεν έδωσε όρους συνεργασίας! Η ίδια ιστορία είχε επαναληφθεί στο παρελθόν και με την Forthnet / Nova όταν επιχείρησε να πάρει άδεια MVNO. Και τότε είχε παρέμβει η ΕΕΤΤ και τότε είχε τελικά υπάρξει συμφωνία με την Vodafone Ελλάδος, όπως έγινε και στην περίπτωση της Volton.

Με την είσοδο της τελευταίας οι παίκτες στην αγορά κινητής τηλεφωνίας θα παραμείνουν τέσσερις και μετά τη συγχώνευση Nova – Wind. Το ερώτημα βέβαια είναι πόσο επιθετικά μπορεί να κινηθεί η Cell Mobile, όπως θα είναι η εμπορική ονομασία της Volton στις τηλεπικοινωνίες. Ειδικά σε μια περίοδο που η κρίση στην ενέργεια με την εκτόξευση της χονδρεμπορικής τιμής, έχει περιορίσει τα περιθώρια ελιγμών της εταιρείας των κ.κ. Μπάκου και Καϋμενάκη.

Η ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο και για έναν ακόμα λόγο. Η αναμενόμενη είσοδος της ΔΕΗ με την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home – FTTH) αναγκάζει τον ΟΤΕ να κινηθεί ταχύτερα. Έτσι πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε πως θα επενδύσει περισσότερα για να καλύψει περισσότερες περιοχές της χώρας με οπτικές ίνες. Στις πανηγυρικές ανακοινώσεις, που έγιναν μετά από τηλεδιάσκεψη του επικεφαλής της Deutsche Telekom Tim Höttges με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρθηκε πως ο ΟΤΕ θα καλύψει, με τις νέες επενδύσεις, το κενό των περίπου δύο εκατομμυρίων γραμμών που δεν είχαν ενταχθεί στα εμπορικά πλάνα κανενός παρόχου στα Νέα Δίκτυα. 

Η διοίκηση της ΔΕΗ δεν πτοήθηκε από τις ανακοινώσεις. Λίγες ημέρες μετά την τηλεδιάσκεψη το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης ενέκρινε τη συμφωνία χρηματοδότησης της επένδυσης στις οπτικές ίνες. Οι τράπεζες θα καλύψουν, με τη μέθοδο του project finance, περίπου 500 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 200 εκατ. ευρώ περίπου θα προέλθουν από ίδια κεφάλαια της ΔΕΗ. Το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε και την έναρξη του πιλοτικού έργου με την εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών στο Περιστέρι. Δεν είναι τυχαίο, πάντως, πως κάποιοι από τους ανταγωνιστές του ΟΤΕ – που σήμερα εξαρτώνται από το δίκτυο χαλκού του τελευταίου για να φτάσουν στους πελάτες – έσπευσαν να ανακοινώσουν προσύμφωνα με τη ΔΕΗ. Ήδη η Nova προχώρησε σε σχετικές ανακοινώσεις, εξέλιξη που σημαίνει πως για πρώτη φορά στην ιστορία της εγχώριας αγοράς τηλεπικοινωνιών, ο ΟΤΕ θα έχει ανταγωνισμό στο δίκτυο πρόσβασης.

Ανατροπές αναμένονται φέτος και από την εξαγγελία του ΟΤΕ πως θα διπλασιάσει την ταχύτητα των ευρυζωνικών συνδέσεων, όπου είναι τεχνικά εφικτό, με το ίδιο κόστος για τους συνδρομητές του. Ήδη οι ανταγωνιστές του έσπευσαν να μεταφέρουν τη δυσάρεσκειά τους, υποστηρίζοντας πως οι ανακοινώσεις του ΟΤΕ «πάγωσαν» την αγορά αφού όλοι περιμένουν τώρα τα νέα φθηνότερα πακέτα με τις διπλάσιες ταχύτητες. Η πραγματικότητα είναι κάπως πιο περίπλοκη. Σε πολλές περιπτώσεις, το απαρχαιωμένο δίκτυο χαλκού του ΟΤΕ περιορίζει τα περιθώρια αναβάθμισης των ταχυτήτων και έτσι οι συνδρομητές δεν θα δουν διπλασιασμό ταχυτήτων. Υπάρχουν πάντως και πολλοί συνδρομητές που θα επωφεληθούν από την προσφορά του οργανισμού και των ανταγωνιστών οι οποίοι αναγκαστικά θα ακολουθήσουν.

Στο τέλος του 2022 θα γνωρίζουμε αν η συγχώνευση Nova – Wind, η είσοδος MVNO και ο σχεδιασμός της ΔΕΗ θα έχουν οδηγήσει σε μεγάλες αλλαγές, ύστερα μετά από χρόνια στασιμότητας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινο» στα νέα τιμολόγια του ΟΤΕ, απορρίφθηκε προσφυγή της Vodafone

Έπειτα από 3 μήνες που το αίτημα της Vodafone είχε παραμείνει στο συρτάρι, η ΕΕΤΤ απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε καταθέσει η εταιρεία και πλέον ετοιμάζεται να προχωρήσει στην έγκριση των υπόλοιπων προγραμμάτων του ΟΤΕ. Η αντίδραση της Vodafone.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θολό τοπίο τιμών στις τηλεπικοινωνίες: 1.500 πακέτα από τις εταιρείες

Σε ένα λαβύρινθο με 1.500 προγράμματα και 90.000 πιθανούς συνδυασμούς, ο καταναλωτής καλείται να λύσει τον δύσκολο γρίφο και να επιλέξει το καταλληλότερο πρόγραμμα. Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΕΤΤ.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πόλεμος» για τις ταχύτητες στο ίντερνετ, γιατί καθυστερεί το σχέδιο ΟΤΕ

Κρίσιμη ακρόαση σήμερα στην ΕΕΤΤ, καθώς οι πάροχοι ζητούν «πάγωμα» στον διπλασιασμό ταχυτήτων από τον ΟΤΕ για να μην υπάρξει συμπίεση των περιθωρίων κέρδους τους από τον κυρίαρχο παίκτη της αγοράς.
fiber-internet-diktyo-tilepikoinwnies
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Τα 10 πιο διαβασμένα άρθρα του Business Daily την περασμένη εβδομάδα (12/12 - 18/12)

Οι μειώσεις στις τιμές του ΟΤΕ, η εμπλοκή στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και οι αλλαγές στο «Εξοικονομώ» ήταν μεταξύ των θεμάτων του Business Daily που διαβάστηκαν περισσότερο την προηγούμενη εβδομάδα.
OTE, Cosmote
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Διπλάσιες ταχύτητες ίντερνετ από τον ΟΤΕ και επενδύσεις σε οπτικές ίνες

Χωρίς πρόσθετο κόστος για τους συνδρομητές, ο ΟΤΕ θα προσφέρει διπλάσιες ταχύτητες στις ευρυζωνικές συνδέσεις, ενώ θα αυξήσει το επενδυτικό πρόγραμμα για τις οπτικές ίνες. Τι συμφωνήθηκε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη και CEO της Deutsche Telekom.