ΓΔ: 1422.03 0.31% Τζίρος: 355.01 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
remote work-tilergasia
Φώτο: Shutterstock

Θριαμβεύει η τηλεργασία: Μόνο το 14% των Ευρωπαίων «ψηφίζουν» γραφείο

Η πανδημία αλλάζει για πάντα τον τρόπο εργασίας και οδηγούμαστε σε υβριδικό μοντέλο με αρκετές δόσεις εξ αποστάσεως εργασίας. Τι δείχνουν οι διεθνείς έρευνες, ποια τα οφέλη και οι σοβαρότεροι κίνδυνοι για εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

Τον Μάρτιο του 2020 μας συστήθηκε η τηλεργασία κάνοντας την κατάσταση ακόμα πιο περίπλοκη για τους εργαζόμενους γονείς που χρειάστηκαν να προσαρμόσουν εκ νέου επαγγελματική και οικογενειακή ζωή. Από τις 3 Ιανουαρίου του 2022, στο πλαίσιο των νέων περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, επανήλθε η υποχρεωτική τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50%, με στόχο να περιοριστεί ο συνωστισμός στους εργασιακούς χώρους.

Ωστόσο ήδη αρκετές επιχειρήσεις έχουν διατηρήσει την τηλεργασία, με τις επιχειρήσεις τον Νοέμβριο να απασχολούν περίπου 250.465 εργαζομένους εξ αποστάσεως, με το μεγαλύτερο ποσοστό να εντοπίζεται στην Αττική (88%) και να ακολουθεί ο νομός Θεσσαλονίκης.

Η πανδημία του κορονοϊού έφερε μεγάλες ανατροπές στην καθημερινότητά μας και ο τρόπος εργασίας δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση, καθώς η τηλεργασία φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει και ολοένα περισσότερες εταιρείες υιοθετούν το μέτρο αυτό, καθώς διαπιστώνουν πως η δουλειά συνεχίζει να κυλάει με φυσιολογικούς ρυθμούς και τείνει να είναι και αποδοτικότερη. Αν και στην Ελλάδα, πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις λόγω της πανδημίας του COVID-19, ωστόσο, κάποιες - λίγες- εταιρείες το εφάρμοζαν εδώ και χρόνια.

Οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας αναβάλλουν συνεχώς τις ημερομηνίες επιστροφής στο γραφείο, με την Google να ανακοινώνει στους υπαλλήλους της ότι θα περιμένει μέχρι το νέο έτος για να εκτιμήσει πότε θα τους ζητήσει να επιστρέψουν στα γραφεία. Η Apple ανέβαλε επίσης την προθεσμία επιστροφής των εργαζομένων στο γραφείο σε μεταγενέστερη ημερομηνία χωρίς να έχει καθοριστεί αυτή ακόμα, ενώ η Lyft  είπε ότι οι υπάλληλοί της δεν θα χρειαστεί να επιστρέψουν στο γραφείο για όλο το 2022.

Καθώς παρατείνεται συνέχεια η επιστροφή στο γραφείο, ενώ υπάρχουν πολλοί υπάλληλοι που δεν έχουν δει τα γραφεία της επιχείρησης που εργάζονται μέχρι και σήμερα, οι ειδικοί σημειώνουν πως η μετάβαση στη φυσική παρουσία στο γραφείο και πάλι θα μπορούσε να έχει σημαντικές προκλήσεις. Πλέον το επόμενο βήμα για εργοδότες και εργαζόμενους θα είναι ο επαναπροσδιορισμός μιας νέας πραγματικότητας απομακρυσμένης εργασίας.

Πλέον η παγκόσμια τάση κατευθύνεται προς την υιοθέτηση μιας νέας μορφή υβριδικής εργασίας που θα περιλαμβάνει τόσο την φυσική παρουσία στο γραφείο όσο και την εξ αποστάσεως εργασία, με τις επιχειρήσεις να δείχνουν έτοιμες να υποδεχθούν αυτό το νέο μοντέλο, που ωστόσο κρύβει αρκετούς κινδύνους θέτοντας ζητήματα κυβερνοασφάλειας.

Σύμφωνα με τους εργαζομένους Εξυπηρέτησης Πελατών του Papaki, η έλλειψη διαπροσωπικών σχέσεων και επικοινωνίας, είναι μία από τις βασικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όσοι εργάζονται με τηλεργασία. Δεν είναι λίγοι οι εργαζόμενοι που αναζητούν την face to face επαφή για να «αποφορτιστούν» σε έναν βαθμό από την πίεση και κούραση της δουλειάς, ανταλλάσσοντας λίγες κουβέντες. Περισσότερο οι νέοι εργαζόμενοι οι οποίοι δεν έχουν προλάβει να ζήσουν την εμπειρία του γραφείου, καθώς εργάζονταν εξ αρχής αποκλειστικά με τηλεργασία. Ωστόσο, συγκρίνοντας τα πλεονεκτήματα της δουλειάς στο γραφείο με την τηλεργασία, η τελευταία φαίνεται να υπερτερεί.

Ποιοτικότερη εργασία, περισσότερες ώρες δουλειάς

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, η τηλεργασία επιτρέπει την ποιοτική εργασία από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. Επιτρέπει σε εργαζόμενες μητέρες να περνούν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους στο σπίτι. Εξοικονομούν έως και 3 ώρες καθημερινά από τις μετακινήσεις και γενικότερα εξοικονομούν πολύτιμο χρόνο από την ζωή. «Το μεγαλύτερο δώρο που έχουμε είναι ο χρόνος μας σε αυτή τη ζωή και αυτός δεν μπορεί να μας ξεπληρωθεί, να προστεθεί ούτε να γυρίσει πίσω. Οπότε προσωπικά οι 1-3 ώρες που γλιτώνουμε καθημερινά από τη ζωή μας είναι το σημαντικότερο πλεονέκτημα», τονίζει ο Αλέξανδρος Καραγιάννης, Customer Experience Manager στο Papaki.gr.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι μόνο το 14% των Ευρωπαίων εργαζομένων επιθυμεί να επιστρέψει κανονικά στο γραφείο μετά την πανδημία covid-19, με περισσότερους από τους μισούς να λένε ότι έχουν γίνει πιο παραγωγικοί χάρη στην τηλεργασία, που άνθισε τους λόγω των περιοριστικών μέτρων που υιοθέτησαν οι χώρες.

Όμως η «υβριδική εργασία», ένας συνδυασμός της τηλεργασίας και της εργασίας στο γραφείο, έχει και τα μειονεκτήματά της, με περισσότερο από το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων να απαντά ότι αισθάνεται πως εργάζεται συνεχώς ή έως τη νύκτα, όπως έδειξε η έρευνα η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της Samsung Electronics από το «The Future Laboratory».

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 14.000 άνθρωποι από όλη την Ευρώπη, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 83% των εργαζομένων ζητεί περισσότερη υποστήριξη από τους εργοδότες του προκειμένου να εξισορροπήσει την εργασιακή και την οικογενειακή τους ζωή. Περίπου το 12% των εργαζομένων στην ΕΕ εργάστηκε για ένα διάστημα από το σπίτι το 2020, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με το 5% πρiν την πανδημία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Οι κίνδυνοι της τηλεργασίας για τις επιχειρήσεις

Η υιοθέτηση της τηλεργασίας και άλλων νέων τρόπων ευέλικτης εργασίας ως αποτέλεσμα της πανδημίας, άφησε τις επιχειρήσεις εκτεθειμένες σε περισσότερες και περιπλοκότερες κυβερνοεπιθέσεις, στρέφοντας την προσοχή στις υποχρηματοδοτούμενες υποδομές κυβερνοασφάλειάς τους, σύμφωνα με την πρόσφατη παγκόσμια έρευνα της EY, Global Information Security Survey 2021 (GISS).

Αναφέρεται πως περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις (56%) παρέκαμψαν διαδικασίες κυβερνοασφάλειας, για να διευκολύνουν τη μετάβαση στην τηλεργασία ή σε ένα πιο ευέλικτο μοντέλο εργασίας. Παράλληλα, οι επικεφαλής κυβερνοασφάλειας δηλώνουν πιο προβληματισμένοι από ποτέ σχετικά με τη δυνατότητά τους να διαχειριστούν τις κυβερνοαπειλές (43%), με περισσότερους από τρεις στους τέσσερις (77%, σε σύγκριση με 59% στην περυσινή έρευνα) να καταγγέλλουν αυξημένο αριθμό κυβερνοεπιθέσεων τους τελευταίους 12 μήνες, όπως επιθέσεις τύπου ransomware.

Η εταιρεία κυβερνοασφάλειας Check Point,ανέφερε πρόσφατα ότι οι κυβερνοεπιθέσεις σε οργανισμούς παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 40% το 2021, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και μία από τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οργανισμοί σε ένα υβριδικό εργασιακό περιβάλλον είναι η ένταση και το πλήθος  των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου έχουν πλήρη επίγνωση του χρονοδιαγράμματος που μπορούν να χρειαστούν οι βιομηχανίες για να εντοπίσουν και να ανακάμψουν από πιθανή επίθεση.

Ρεαλιστικά μπορεί να χρειαστούν μέρες, εβδομάδες, ακόμη και μήνες για να επιδιορθωθούν τα τρωτά σημεία, εάν οι οργανισμοί δεν διαθέτουν τις κατάλληλες πολιτικές ασφαλείας και τις υποδομές. Η ουσία είναι ότι ο υβριδικός χώρος εργασίας είναι πλέον πολύ μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς μας και οι επαγγελματίες πληροφορικής και οι εργαζόμενοι πρέπει να εντείνουν τη διασφάλιση ότι κάθε τελικό σημείο είναι ασφαλές.

Πώς θα μπορούσε να πετύχει το πείραμα της τηλεργασίας

Όπως σημειώνει το World Economic Forum είναι σημαντικό οι εργαζόμενοι να επωφεληθούν από τις διαδικτυακές εκδηλώσεις και συζητήσεις ή ευκαιρίες για δικτύωση με άτομα εκτός της ομάδας εργασίας. Όπως σημειώνει είναι σημαντικό ακόμα κι αν δεν υπάρχουν τέτοιες ευκαιρίες να τις δημιουργήσουν μόνοι τους οι ίδιοι οι εργαζόμενοι προγραμματίζοντας για παράδειγμα μια περιστασιακή συνάντηση Zoom που δεν υπάρχει στην ημερήσια διάταξη.

Το πιο σημαντικό ωστόσο που επισημαίνουν οι ειδικοί είναι το να υπάρχουν σαφή όρια ανάμεσα στην εργασία και τον προσωπικό χρόνο. Μπορεί η τεχνολογία να μας δίνει πρόσβαση 24/7, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε πότε πρέπει να μένουμε συνδεδεμένοι και πότε όχι. «Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει σκόπιμα να αποκλείσετε χρόνο στο ημερολόγιό σας για προσωπικές δραστηριότητες, όπως άσκηση, γεύματα και τηλεφωνικές κλήσεις με την οικογένειά σας. Και πρέπει να ενημερώσετε τους συναδέλφους σας ότι δεν θα μπορείτε να απαντήσετε για παράδειγμα σε email μετά τις 17:00 ή τις 18:00 κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ή οποιαδήποτε στιγμή τα Σαββατοκύριακα, εκτός εάν είναι επείγουσα ανάγκη» τονίζει το άρθρο. 

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί είναι σημαντικό να υπάρξει ένα σαφές όριο ανάμεσα στην προθυμία που πρέπει να δείχνει ο κάθε εργαζόμενος για να είναι αποτελεσματικός στην εργασία του και βοηθητικός στους συναδέλφους του και στο προσωπικό χρόνο του, έτσι ώστε να είναι πιο αποτελεσματικός τελικά και στα δύο. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

remote work-tilergasia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το 33% των εργαζομένων στην ευρωζώνη επιθυμεί περισσότερη τηλεργασία

Σύμφωνα με έρευνα της ΕΚΤ οι εργαζόμενοι είναι περισσότερο πρόθυμοι να αλλάξουν δουλειά αν προτιμούν να εργάζονται περισσότερες ημέρες από το σπίτι σε σχέση με αυτό που προσφέρει ο εργοδότης
remote work-tilergasia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι εργαζόμενοι θα μπορούν να αιτηθούν για χρήση της τηλεργασίας

Το νέο πλαίσιο για την τηλεργασία θα ξεκινήσει να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του 2023 και στην ΚΥΑ που υπέγραψαν οι υπουργοί Κ. Χατζηδάκης και Θ. Πλεύρης περιγράφεται η διαδικασία μέσω της οποίας υποβάλλεται η αίτηση του εργαζομένου.
remote work-tilergasia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι 10 νέες τάσεις που θα διαμορφώσουν το εργασιακό τοπίο το 2022

Όπως αναφέρει ο διευθ. σύμβουλος της IWG Χρήστος Μισαηλίδης, οι εργασίες στο μέλλον θα συμβαίνουν στην καρδιά των τοπικών κοινοτήτων. Ποιες είναι οι έξι συμβουλές της IWG προς τις επιχειρήσεις για το νέο μοντέλο υβριδικής εργασίας.