ΓΔ: 1381.07 1.14% Τζίρος: 93.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτό: Ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης. ΑΠΕ

Γεωργιάδης: Το 2023 θα έχει ολοκληρωθεί το έργο φυσικού αερίου στη Φλώρινα

Ο υπουργός Ανάπτυξης επεσήμανε ότι τον Δεκέμβριο του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στη Φλώρινα. Μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη Δ. Μακεδονία.

Τη δέσμευσή του ότι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί το έργο επέκτασης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στη Φλώρινα, ανέλαβε στη διάρκεια αποψινής εκδήλωσης στην περιοχή ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σημειώνοντας πως «το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί αυστηρά, αφού σε διαφορετική περίπτωση άλλωστε, θα χάσουμε τα λεφτά».

Εκφράζοντας τη συγκίνησή του που επιτέλους η περιοχή καταγωγής του, η Φλώρινα, «όπου το ψύχος που επικρατεί μπορεί να σε σκοτώσει», όπως είπε χαρακτηριστικά, θα έχει πρόσβαση σε φθηνή μορφή ενέργειας, το φυσικό αέριο. Ο κ. Γεωργιάδης γνωστοποίησε, μάλιστα, ότι σε λίγα χρόνια θα εγκαινιαστεί στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής υδρογόνου στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος στην απολιγνιτοποίηση, είπε ότι στο μεγαλύτερο βαθμό είχε συμβεί κατά τα έτη 2014-2019, αλλά - όπως τόνισε - με μείωση στην παραγωγή λιγνίτη κατά 56%, χωρίς κανένα σχέδιο και καμία πρόνοια για τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας. Σημείωσε ότι σε μερικά χρόνια και ο τελευταίος στην ευρύτερη περιοχή θα αναγνωρίσει ότι «ήταν μεγάλη τύχη να προχωρήσει με γοργά βήματα η απολιγνητοποίηση, εξέλιξη που αποφάσισε και υλοποιεί ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης».

Όσον αφορά στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ), ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε ότι «με μεγάλη όρεξη ξεκινάμε από την 1/1/2022 να στήνουμε τα γραφεία και την ιστοσελίδα του -που θα είναι έτοιμα σε μερικούς μήνες-, και θα παρουσιάζουμε σταδιακά τις μεγάλες επενδύσεις. Ήδη υποψήφιοι επενδυτές έχουν ενδιαφερθεί να επενδύσουν εκατοντάδες εκατομμύρια στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας».

Στις συζητήσεις που υπάρχουν ήδη για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος υλοποίησης έργων ΣΔΙΤ στη Δυτική Μακεδονία, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, υπενθυμίζοντας ότι στην περιοχή θα «πέσουν» συνολικά 7,5 δισ. ευρώ. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων από το πράσινο ταμείο και σε αυτό της κατάρτισης των ανέργων.

Τη χαρά του που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έβαλε σε τροχιά υλοποίησης το έργο επέκτασης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στη Φλώρινα, εξέφρασε, από την πλευρά του, ο υφυπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Ικανοποιημένος για την έλευση του φυσικού αερίου στην ακριτική Φλώρινα, δήλωσε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου ΑΕ (ΔΕΔΑ), Μάριος Τσάκας, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα έργο κομβικής σημασίας για την τοπική κοινωνία, το οποίο θα συμβάλλει στη μείωση του ενεργειακού κόστους για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, όπως προσέθεσε, η υλοποίηση του έργου θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της περιοχής με τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας.

Εκφράζοντας τη χαρά του για το γεγονός ότι κανένας καταναλωτής δεν θα επιβαρυνθεί με ούτε ένα ευρώ για να συνδεθεί με το δίκτυο φυσικού αερίου και να προμηθευτεί όλο τον εξοπλισμό λειτουργίας, ο δήμαρχος Φλώρινας, Βασίλης Γιαννάκης σημείωσε ότι με την επίσημη έναρξη του έργου σήμερα, θα ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες κατασκευής των δύο σταθμών υποπίεσης και τόνισε ότι οι προδιαγραφές του έργου είναι εναρμονισμένες, ώστε να μπορεί να μεταφέρει μελλοντικά και μεικτό καύσιμο, κάτι που μπορεί να το εντάξει στα πράσινα έργα και που θα επιτρέπει την επέκταση του μέσα από τη χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ.

Κινητοποίηση επενδύσεων άνω των 40 εκατ. και πολλές νέες θέσεις εργασίας

Το έργο της ανάπτυξης υποδομών διανομής φυσικού αερίου στη Φλώρινα, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023, είναι συνολικού προϋπολογισμού 20,9 εκατ. ευρώ (πλέον Φ.Π.Α.) και συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Μέσω του ΕΠΑνΕΚ, έχει εξασφαλιστεί και επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 20 εκατ. ευρώ, για την 100% επιχορήγηση του κόστους της εσωτερικής εγκατάστασης 5.000 οικιακών και εμπορικών καταναλωτών, που θα συνδεθούν με το δίκτυο φυσικού αερίου στη Φλώρινα, ενώ σύμφωνα με τη ΔΕΔΑ η υλοποίηση του πρότζεκτ θα κινητοποιήσει συνολικά επενδύσεις άνω των 40 εκατ. ευρώ.

Το πρότζεκτ αφορά στην κατασκευή συνολικά 102,5 χιλιομέτρων δικτύου διανομής φυσικού αερίου, το οποίο δεν θα περιορίζεται μόνο στον οικιστικό ιστό της Φλώρινας, αλλά θα επεκτείνεται στη βιομηχανική περιοχή και σε χωριά του δήμου.

Παράλληλα με τις εργασίες κατασκευής του δικτύου θα πραγματοποιούνται συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών, βιομηχανικών), καθώς και συνδέσεις δημόσιων κτιριακών εγκαταστάσεων, όπως μονάδων υγείας και σχολείων, καλύπτοντας μεγάλο μέρος των ενεργειακών αναγκών της περιοχής.

Την αποψινή εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου ΑΕ (ΔΕΔΑ) και ο Δήμος Φλώρινας, ενώ το «παρών» έδωσαν -μεταξύ άλλων- ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού και εκπρόσωποι των παραγωγικών και οικονομικών φορέων της Περιφέρειας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σδούκου: Να ληφθούν μέτρα για την προέλευση του φυσικού αερίου από την ΕΕ

Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρατήρησε ότι η Κομισιόν έχει «ευήκοα ώτα» για τη σημασία πρωτοβουλιών όπως ο κάθετος άξονας και παρόμοιες υποδομές και υποστηρίζει τέτοιου είδους projects όπως οι ΗΠΑ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Alpha Bank: Πώς οι ενεργειακές κρίσεις επηρέασαν την οικονομία

Σε ειδική μελέτη η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της τράπεζας εξετάζει πώς η Ελλάδα αντέδρασε στις ενεργειακές κρίσεις από το 1970 έως και σήμερα και στις συνέπειες που είχαν για πληθωρισμό αλλά και δημοσιονομικά μεγέθη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλ. Σδούκου: Ναι στην εθελοντική μείωση ζήτησης φυσικού αερίου

Η υφυπουργός έθεσε επίσης, το ζήτημα της μεγάλης μείωσης και της αστάθειας των τιμών CO2, που περιπλέκουν τις προσπάθειες για απαλλαγή από τον άνθρακα, θέτοντας σε κίνδυνο τις σχετικές επενδύσεις.