ΓΔ: 851.2 -1.79% Τζίρος: 121.49 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Αγώνας δρόμου για την προκήρυξη δεκάδων έργων πληροφορικής το 2022

Το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα πρέπει μέχρι το τέλος της χρονιάς να αναθέσει πλήθος συμβάσεων μεγάλων έργων πληροφορικής, προϋπολογισμού εκατοντάδων εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στα βαθιά μπαίνει με το καλημέρα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στη νέα χρονιά καθώς μέχρι το τέλος της πρέπει να έχει προκηρύξει και αναθέσει – σε χρόνο ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα – πλήθος συμβάσεων μεγάλων έργων πληροφορικής, προϋπολογισμού εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Τα απίστευτα χρονοδιαγράμματα που προβλέπονται στο κείμενο που συμφώνησε η Ελλάδα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να λάβει τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν κινητοποιήσει το υπουργείο, αλλά και την κρατική εταιρεία Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ ΑΕ) που προωθεί ή συντονίζει τα περισσότερα έργα.

Είναι ενδεικτικό πως μέχρι το τέλος του 2022 πρέπει να έχουν ανατεθεί τα εννέα έργα ψηφιοποίησης εγγράφων (από τα Υποθηκοφυλακεία μέχρι τις Πολεοδομίες και την Υγεία) συνολικού προϋπολογισμού κοντά στο ένα δισ. ευρώ. Μέχρι στιγμής έχει προκηρυχθεί μόνο ένα έργο, αυτό που αφορά τις 600.000.000 σελίδες των Υποθηκοφυλακείων ενώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα προκηρυχθούν τα υπόλοιπα. Μόνο έτσι υπάρχει ελπίδα πως θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα με την Κομισιόν και μόνο στην περίπτωση που δεν υπάρξουν δικαστικές προσφυγές μεταξύ των υποψηφίων.

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο τα συναρμόδια υπουργεία πρέπει να δημοσιεύσουν και τις ανταγωνιστικές προσκλήσεις για τα προγράμματα ψηφιακού μετασχηματισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) μέσω κουπονιού, καθώς και τα αντίστοιχα προγράμματα για την αναβάθμιση των ταμειακών μηχανών και των POS. Μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2025 (δηλαδή εντός τριετίας) το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης πρέπει να καταθέσει έκθεση στην οποία θα αποδεικνύεται πως έχουν στηριχθεί για την ψηφιακή τους μετάβαση 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ έχουν αναβαθμιστεί 500.000 ταμειακές μηχανές και έχουν αντικατασταθεί 100.000 POS.

Μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου της φετινής χρονιάς το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει δεσμευτεί πως θα ξεκινήσει τη λειτουργία το εθνικό μητρώου διαδικασιών «Δίαυλος» και θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του σχεδίου απλούστευσης διαδικασιών στο δημόσιο, συμπεριλαμβανομένης της ψηφιοποίησης των διαδικασιών σύναψης δημόσιων συμβάσεων.

Το αργότερο μέχρι τον Δεκέμβριο δεσμεύεται η κυβέρνηση πως θα έχει αναθέσει τη σύμβαση για το έργο διαχείρισης σχέσεων του δημοσίου με τους πολίτες (CRM), αλλά και τη σύμβαση (με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) για την αναβάθμιση των ΚΕΠ. Στο τέταρτο τρίμηνο πρέπει να έχει ανατεθεί και η σύμβαση για το νέο σύστημα δημοσίων συμβάσεων που θα αναβαθμίσει το ΕΣΗΔΗΣ, αλλά και το έργο για το σχέδιο κυβερνοασφάλειας στο δημόσιο.

Μέχρι τον Δεκέμβριο πρέπει επίσης να έχει ανατεθεί η σύμβαση για τα προγράμματα ψηφιακών δεξιοτήτων στους στρατεύσιμους και η σύμβαση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του υπουργείου Εξωτερικών. Οι περισσότεροι από τους συγκεκριμένους διαγωνισμούς δεν έχουν καν προκηρυχθεί.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Recovery Fund, Tameio Anakampsis, EU, Evropaiki Enosi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μετ' εμποδίων η πρόοδος στα έργα για το μισό Ταμείο Ανάκαμψης

Ο προγραμματισμός για έργα 6,5 δισ. ευρώ για το περιβάλλον και την ψηφιακή μετάβαση προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς. Ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
businessdaily_recovery_fund
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρυθμοί... χελώνας σε τρία υπουργεία για τα μεγάλα έργα ψηφιοποίησης

Τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Υγείας και Εργασίας είναι ουραγοί στην προετοιμασία για τα έργα ψηφιοποίησης που θα υλοποιηθούν με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και εκφράζονται ότι θα προκληθούν εμπλοκές στη χρηματοδότηση από την Ε.Ε.
Φράγμα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επικίνδυνη καθυστέρηση στο σχέδιο για 21 φράγματα από ιδιώτες

Δύσκολο μέτωπο για τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης η προώθηση των διαγωνισμών για φράγματα με ΣΔΙΤ. Οι συμβάσεις πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2023, αλλά ο στόχος φαίνεται ανέφικτος.
businessdaily_recovery_fund
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παίζουν... καθυστέρηση κρατικές υπηρεσίες σε έργα του Ταμείου Ανάκαμψης

Ανησυχίες στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών για τους αργούς ρυθμούς υπουργείων στην υλοποίηση προγραμμάτων. Χωρίς πρόσθετες αμοιβές τα στελέχη που μετέχουν σε επιτροπές διαγωνισμών.