ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Υπ. Οικονομικών: Με 10ετές ομόλογο η πρώτη έξοδος στις αγορές για το 2022

Εντολή σε έξι τράπεζες από τον ΟΔΔΗΧ για την έκδοση νέου ομολόγου, χωρίς, πάντως, να αποκαλύπτεται ο στόχος για τα κεφάλαια που θέλει να αντλήσει το ελληνικό Δημόσιο.

Εντολή σε έξι τράπεζες - αναδόχους για την πρώτη έξοδο στις αγορές για το τρέχον έτος έδωσε ο ΟΔΔΗΧ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί με 10ετές ομόλογο και πιθανώς η διαδικασία να ξεκινήσει αύριο 19/1. 

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση εκ μέρους του Οργανισμού, η εντολή δόθηκε σε Barclays, Commerzbank, Eurobank, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale, ενώ αφορά ομόλογο λήξης τον Ιούνιο του 2032, χωρίς, όμως, να αναφέρεται το ποσό που θέλει να συγκεντρώσει το ελληνικό Δημόσιο, κάτι το οποίο πιθανώς να εξαρτηθεί και από τη ζήτηση που θα υπάρξει. 

Πιο αναλυτικά στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «η Ελληνική Δημοκρατία, με βαθμολογία Ba3 / BB / BB / BB (Moody's stb./S&P pos./Fitch pos./DBRS pos.), έχει ορίσει ως Joint Lead Managers τις Barclays, Commerzbank, Eurobank, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale για μια νέα 10ετή προσφορά σε ευρώ του Reg S Cat1, 144A, με λήξη Ιουνίου 2032. Η κοινοπρακτική έκδοση θα ξεκινήσει στο εγγύς μέλλον, υπό τους όρους της αγοράς».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στόχος του ΟΔΔΗΧ, βάσει του επίσημου προγραμματισμού, είναι η άντληση του ποσού των 12 δισ. ευρώ. Με βάση τον προγραμματισμό οι δανειακές ανάγκες ανέρχονται σε 24,8 δισ. ευρώ. Αφορούν αποπληρωμές ομολόγων (8 δισ.) τόκους (4,7 δισ.), χρηματοδότηση ελλείμματος (2,7 δισ.) πρόωρες αποπληρωμές (έντοκα, οφειλές σε ΔΝΤ και διμερή δάνεια ύψους 5,2 δισ.), και άλλες υποχρεώσεις (4,3 δισ.)

Η χρηματοδότηση πέραν από τα 12 δισ. που θα αντληθούν από τις αγορές θα προκύψει και από άλλες πηγές, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 4,2 δισ., επιστροφές κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA) 1,3 δισ. ευρώ, έσοδα ιδιωτικοποιήσεων 0,7 δισ. ευρώ, ενώ θα μειωθούν κατά 6,6 δισ. ευρώ τα διαθέσιμα στο «μαξιλάρι».

Όπως όλα δείχνουν η φετινή έξοδος στις αγορές δεν θα είναι με τόσο ευνοϊκό κόστος δανεισμού όπως το 2020, με δεδομένη και τη διάθεση των κεντρικών τραπεζών για σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής, αλλά και την ολοκλήρωση του έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ΡΕΡΡ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα. Παράλληλα σήμερα ανοδικές τάσεις καταγράφονται στις αγορές ομολόγων, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να ενισχύεται έως και το +1,672%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπερκαλύφθηκε πάνω από πέντε φορές η επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου

Oι προσφορές άγγιξαν τα 1,7 δισ. ευρώ έναντι των 300 εκατ. ευρώ που προσδοκούσε να συγκεντρώσει το υπουργείο Οικονομικών. Το επιτόκιο του ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,31% έναντι 4,25% που ήταν το κουπόνι του ομολόγου.
Omologa, bonds
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόνο 7-8 δισ. θα αντλήσει το Δημόσιο από την αγορά ομολόγων το 2023

«Οι δανειακές μας ανάγκες για το επόμενο έτος είναι περιορισμένες, ιδίως μετά την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του GLF. Θα δανειστούμε 7-8 δισ. ευρώ από τις αγορές ομολόγων», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του υπ. Οικονομικών.