ΓΔ: 1705.61 0.00% Τζίρος: 136.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φωτο: Shutterstock

Απόφαση - ανάσα της Ε.Ε. για τους Έλληνες εξαγωγείς

Με απόφαση της Κομισιόν η Ελλάδα επανέρχεται στη λίστα των χωρών διαπραγματεύσιμου ρίσκου και διευκολύνεται η παροχή εξαγωγικών πιστώσεων στις ελληνικές επιχειρήσεις.

Μια σημαντική απόφαση για τη διευκόλυνση χρηματοδότησης των ελληνικών εξαγωγών έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση, ύστερα από σχεδόν επτά χρόνια σοβαρών δυσκολιών.

Ειδικότερα, η Επιτροπή αποφάσισε να επαναφέρει την Ελλάδα στη λίστα των χωρών «διαπραγματεύσιμου ρίσκου» ("marketable risk") από την 1η Ιανουαρίου του 2020. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων θα μπορούν να θεωρούν τους βραχυπρόθεσμους πιστωτικούς κινδύνους ως διαπραγματεύσιμους, κάτι που θα διευκολύνει την κάλυψη των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Σημειωτέον ότι η Ελλάδα είχε εξαιρεθεί από αυτή τη λίστα χωρών από το 2013, λόγω της οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στην ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τους κανόνες για τον ανταγωνισμό στην Ευρώπη, οι εμπορικές πιστώσεις διάρκειας μέχρι δύο ετών ενέχουν διαπραγματεύσιμο στην αγορά πιστωτικό κίνδυνο και δεν πρέπει, κατ' αρχήν, να ασφαλίζονται από το κράτος ή από ασφαλιστικούς οργανισμούς που υποστηρίζονται από κράτη.

Λόγω της οικονομικής κρίσης και έλλειψης δυνατοτήτων ασφάλισης πιστώσεων, η Κομισιόν είχε αφαιρέσει την Ελλάδα από τη λίστα των χωρών με διαπραγματεύσιμο ρίσκο το 2013, κάτι που δυσχέρανε σοβαρά και την παροχή πιστώσεων από φορείς του ιδιωτικού τομέα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έντονη αβεβαιότητα στον ελαιοπαραγωγικό κλάδο για τους δασμούς Τραμπ

Σε καθεστώς αναμονής βρίσκεται ο κλάδος της επιτραπέζιας ελιάς και του τυποποιημένου ελαιολάδου λόγω των αμερικανικών δασμών, καθώς στις ΗΠΑ καταλήγει το 30% της παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παραγωγή 2,5 δισ. στα τυροκομικά προϊόντα: Ποιοι είναι οι ισχυροί του κλάδου

Το ήμισυ της παραγωγής τυροκομικών προϊόντων ήταν εξαγωγές, κυρίως φέτας. Η παραγωγή εκτιμάται ότι θα κινηθεί την τριετία 2025-2027 με μέση ετήσια ανάπτυξη 1,3%. Τι δείχνουν τα ευρήματα μελέτης της Στόχασις.