ΓΔ: 878.34 -0.10% Τζίρος: 47.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Απόφαση - ανάσα της Ε.Ε. για τους Έλληνες εξαγωγείς

Με απόφαση της Κομισιόν η Ελλάδα επανέρχεται στη λίστα των χωρών διαπραγματεύσιμου ρίσκου και διευκολύνεται η παροχή εξαγωγικών πιστώσεων στις ελληνικές επιχειρήσεις.

Μια σημαντική απόφαση για τη διευκόλυνση χρηματοδότησης των ελληνικών εξαγωγών έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση, ύστερα από σχεδόν επτά χρόνια σοβαρών δυσκολιών.

Ειδικότερα, η Επιτροπή αποφάσισε να επαναφέρει την Ελλάδα στη λίστα των χωρών «διαπραγματεύσιμου ρίσκου» ("marketable risk") από την 1η Ιανουαρίου του 2020. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων θα μπορούν να θεωρούν τους βραχυπρόθεσμους πιστωτικούς κινδύνους ως διαπραγματεύσιμους, κάτι που θα διευκολύνει την κάλυψη των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Σημειωτέον ότι η Ελλάδα είχε εξαιρεθεί από αυτή τη λίστα χωρών από το 2013, λόγω της οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στην ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τους κανόνες για τον ανταγωνισμό στην Ευρώπη, οι εμπορικές πιστώσεις διάρκειας μέχρι δύο ετών ενέχουν διαπραγματεύσιμο στην αγορά πιστωτικό κίνδυνο και δεν πρέπει, κατ' αρχήν, να ασφαλίζονται από το κράτος ή από ασφαλιστικούς οργανισμούς που υποστηρίζονται από κράτη.

Λόγω της οικονομικής κρίσης και έλλειψης δυνατοτήτων ασφάλισης πιστώσεων, η Κομισιόν είχε αφαιρέσει την Ελλάδα από τη λίστα των χωρών με διαπραγματεύσιμο ρίσκο το 2013, κάτι που δυσχέρανε σοβαρά και την παροχή πιστώσεων από φορείς του ιδιωτικού τομέα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ανοδική τροχιά ο ελληνικός εξορυκτικός κλάδος μετά το δύσκολο 2020

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας Α. Κεφάλας, αντιμετωπίστηκε έγκαιρα το αρνητικό κύμα που έφερε η πανδημία και μειώθηκαν οι επιπτώσεις από τα προβλήματα που προκλήθηκαν στις μεταφορές.
Logistics, Exagoges, Exports, Limani, Port, Emporio, Trade
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση του εμπορικού ελλείματος κατά 27,8% παρά την άνοδο των εξαγωγών

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η συνολική αξία των εξαγωγών στο εννεάμηνο του 2021 ενισχύθηκε κατά 43,2%, ωστόσο το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο και διαμορφώθηκε στα 2.111,2 εκατ. ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Αθήνα το 61ο Συνέδριο Ευρωπαϊκών Οργανισμών Προώθησης Εξαγωγών

Το συνέδριο φιλοξενήθηκε από την Enterprise Greece, με τον επικεφαλής της να τονίζει ότι «η Ελλάδα είναι πιο έτοιμη από ποτέ να διαδραματίσει ενεργό ρόλο ως προς την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων στην Αφρική».