ΓΔ: 1280.11 0.39% Τζίρος: 65.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Λιβανός: Αναζητούμε τρόπους για ταχεία καταβολή των αποζημιώσεων

Κατά την επίσκεψή του στον κάμπο της Αργολίδας ο υπουργός διαπίστωσε τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τον παγετό, παρότι υπάρχουν συστήματα προστασίας από τον πάγο, τα οποία όπως ανέφεραν οι παραγωγοί, δεν λειτούργησαν.

Στην αναζήτηση τρόπων για ταχεία εκτίμηση και καταβολή αποζημιώσεων σε όσους παραγωγούς επλήγησαν από τον πρόσφατο παγετό βρίσκεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως διαβεβαίωσε ο αρμόδιος υπουργός Σπήλιος Λιβανός, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που διοργάνωσε ο αντιπεριφερειάρχης Χωρικού, Δημήτρης Σχοινοχωρίτης.

Κατά την επίσκεψή του στον κάμπο της Αργολίδας ο κ. Λιβανός διαπίστωσε ιδίοις όμμασι τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τον παγετό, παρότι υπάρχουν συστήματα προστασίας από τον πάγο, τα οποία όπως ανέφεραν οι παραγωγοί, δεν λειτούργησαν σωστά εξαιτίας της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπογράμμισε ότι από τη μια οι αγρότες και από την άλλη ο τρόπος ασφάλισης της παραγωγής πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που διαμορφώνει η κλιματική κρίση.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη, υπογράμμισε ότι τα πορτοκάλια έχουν ασφαλισθεί 0,22 ευρώ το στρέμμα και τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει οι αγρότες με τον ΕΛΓΑ είναι δεσμευτικά. Πρόσθεσε ότι «κανείς δεν θα αδικηθεί και κανένας δεν θα ευνοηθεί εις βάρος άλλου» και ότι «κανένας υπάλληλος του ΕΛΓΑ δεν θα κάνει του κεφαλιού του», και ανακοίνωσε ότι θα δοθεί μια εβδομάδα παράταση για την υποβολή δηλώσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ ο κ. Λιβανός μεταξύ άλλων δήλωσε «ότι αποζημιώσεις που αφορούσαν στο 2017 και έπρεπε να έχει πληρώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πληρώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2021» και συμπλήρωσε πως «ότι το 2021 ο ΕΛΓΑ πλήρωσε στους αγρότες για αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές, ποσά άνω των 400 εκατ. ευρώ».

Μιλώντας για την ενεργειακή κρίση τόνισε ότι έχει δοθεί η δυνατότητα στους παραγωγούς να παράγουν οι ίδιοι ηλεκτρικό ρεύμα μέσω φωτοβολταϊκών έως 500 KW και ανέφερε ότι γίνεται συζήτηση για δυνατότητα κάθετης χρήσης του παραγομένου ηλεκτρικού ρεύματος και προτεραιότητας των αιτήσεων των αγροτών.

Όπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έξω από τη αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου είχε συγκεντρωθεί ομάδα παραγωγών, για να θέσουν τα προβλήματά τους. Σε διάλογο που είχε ο κ. Λιβανός με τον εκπρόσωπο των αγροτών Μιχάλη Κρόκο, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ο στόχος του ιδίου και της κυβέρνησης από τη μια και των ιδίων από την άλλη είναι κοινός, και δεν είναι άλλος από την εξεύρεση άμεσης λύσης στα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Spilios Livanos, Ypoyrgeio Agrotikis Anaptixis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σπ. Λιβανός: Αναζητούμε λύσεις στήριξης των πληγέντων παραγωγών

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης διαβεβαίωσε ότι οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ θα εκτιμήσουν τις ζημιές από την κακοκαιρία και σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, θα αναζητηθούν λύσεις για τη στήριξη των παραγωγών θερμοκηπίων.
Αγρότες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καταβλήθηκαν 250 εκατ. σε 380.000 δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους

Με το ποσό αυτό, όπως επισημαίνει ο γ.γ. Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Δημ. Παπαγιαννίδης, η ετήσια απορρόφηση του ΠΑΑ 2014 φτάνει στο ύψος ρεκόρ των 707 εκατ. και μέχρι τέλους του έτους αναμένεται να ξεπεράσει τα 730 εκατ. 
Αγρότες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΓΑ: Πιστώνονται στις 23 Δεκεμβρίου αποζημιώσεις 71 εκατ. ευρώ

Ο ασφαλιστικός οργανισμός για τον «Παγετό Άνοιξη 2021» έχει καταβάλλει προκαταβολές και εξοφλήσεις πορισμάτων περίπου 160 εκατ. και όπως γνωστοποίησε η εξόφληση του συνόλου των πορισμάτων αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2022.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυγενάκης: Σήμερα η προκαταβολή για ζωικό κεφάλαιο σε 2.300 κτηνοτρόφους

Mιλώντας για τις φυσικές καταστροφές στη Θεσσαλία ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε ότι από σήμερα το μεσημέρι 2.300 εξ αυτών θα δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς τα χρήματα των αποζημιώσεων.