ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Spilios Livanos, Ypoyrgeio Agrotikis Anaptixis
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Λιβανός: H Κεντρική Μακεδονία πρώτη δύναμη στην αγροτική οικονομία

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε ότι η Κεντρική Μακεδονία είναι η «πρώτη περιφέρεια στην Ελλάδα σε συνεισφορά στο ΑΕΠ πρωτογενούς τομέα».

Στους άξονες της συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, μετά από συνάντηση που είχε με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, στην έδρα της Περιφέρειας. Οι άξονες αυτοί, όπως είπε, είναι οι έλεγχοι στην αγορά και η αύξηση της αποτελεσματικότητάς τους, η στήριξη των παραγωγών από τις φυσικές καταστροφές και η διαχείριση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Ειδικά για τους ελέγχους τόνισε ότι αυτοί είναι κεντρικός πυλώνας της πολιτικής του υπουργείου και πρόσθεσε: «ήδη βλέπουμε τα αποτελέσματα με την άνοδο της τιμής στο γάλα στους Έλληνες παραγωγούς, ακριβώς επειδή διαμορφώνουμε ένα πλαίσιο ορθολογισμού, ένα πλαίσιο νομιμότητας και στήριξης στον Έλληνα παραγωγό και βέβαια ένα πλαίσιο κάλυψης και προστασίας των καταναλωτών». Για τη στήριξη των παραγωγών σχολίασε ότι «όλοι βιώνουμε την κλιματική κρίση στο πετσί μας και η Κεντρική Μακεδονία υπέστη φυσική καταστροφή σε όλη τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς».

Παράλληλα ανέφερε ότι στο θέμα του παγετού έχουν δοθεί οι προκαταβολές και τόνισε ότι το υπουργείο είναι «κοντά στους παραγωγούς και κάνει τους διασταυρωτικούς ελέγχους για να πάρουμε και τα υπόλοιπα χρήματα». Σχετικά, τέλος, με την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) προανήγγειλε σχετικές ανακοινώσεις στο πλαίσιο εκδήλωσης της ΔΕΘ και σημείωσε: «θα παρουσιάσουμε τι χρήματα έχουμε. Έχουμε 22 δισ., που είναι πολλά χρήματα για τον αγροτικό τομέα για την επόμενη δεκαετία. Θα παρουσιάσουμε πώς θα τα δώσουμε στην αγορά έτσι ώστε να πιάσουν πολύ περισσότερο τόπο από ότι έπιασαν τα προηγούμενα πακέτα και πώς θα διαμορφώσουμε το σύνολο της αγροτικής μας πολιτικής».

Ο υπουργός χαρακτήρισε την Κεντρική Μακεδονία ως την πρώτη δύναμη στην αγροτική οικονομία τόσο σε επίπεδο παραγωγής όσο και στο μοντέλο ανάπτυξης και επεσήμανε ότι το υπουργείο ξεκινάει τακτική συνεργασία με την Περιφέρεια για την εξέταση όλων των ζητημάτων που προκύπτουν.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε ότι η Κεντρική Μακεδονία είναι η «πρώτη περιφέρεια στην Ελλάδα σε συνεισφορά στο ΑΕΠ πρωτογενούς τομέα», υπογράμμισε ότι «εδώ παράγεται το 26% του ΑΕΠ του πρωτογενούς τομέα δηλαδή το ένα τέταρτο της αγροτικής παραγωγής της χώρας» και σημείωσε ότι «η σημερινή συνάντηση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί όχι μόνο αναβαθμίζει τις δυνατότητες και της προοπτικές της Κεντρικής Μακεδονίας να συνεχίσει να αξιοποιεί στο έπακρο αυτόν τον βασικό πυλώνα της οικονομίας αλλά ταυτόχρονα δίνει και στην εθνική οικονομία μια σημαντική ενίσχυση».

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι η Περιφέρεια θα συνεχίσει να έχει τον αγροτικό τομέα σε προτεραιότητα καθώς, όπως είπε, «μέσα από τον πρωτογενή τομέα αυξάνονται οι εξαγωγές και μέσα από τις εξαγωγές δημιουργούνται εισόδημα και πολλές και καλές θέσεις εργασίας». «Δεν είναι τυχαίο ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη περιφέρεια στην Ελλάδα σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων σταθερά και αύξησε τις εξαγωγές κατά τα χρόνια της κρίσης κατά 50 % κάτι που δείχνει τη δυναμική της περιοχής» πρόσθεσε. Γνωστοποίησε ότι στη συνάντησή του με τον κ. Λιβανό, έγινε αναφορά και σε μια σειρά από προβλήματα που υπάρχουν στον αγροτικό τομέα και σε ζητήματα που άπτονται της νομοθεσίας και της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Δήλωσε, άλλωστε: «έχουμε τη διαβεβαίωση του νέου υπουργού ότι αυτά τα ζητήματα, ένα - ένα θα τα δούμε διεξοδικά το επόμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου να ανακοινώνουμε από εδώ, από το πεδίο δηλαδή, λύσεις στα ζητήματα των αγροτών και των ανθρώπων που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λιβανός: Αναζητούμε τρόπους για ταχεία καταβολή των αποζημιώσεων

Κατά την επίσκεψή του στον κάμπο της Αργολίδας ο υπουργός διαπίστωσε τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τον παγετό, παρότι υπάρχουν συστήματα προστασίας από τον πάγο, τα οποία όπως ανέφεραν οι παραγωγοί, δεν λειτούργησαν.
Spilios Livanos, Ypoyrgeio Agrotikis Anaptixis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σπ. Λιβανός: Αναζητούμε λύσεις στήριξης των πληγέντων παραγωγών

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης διαβεβαίωσε ότι οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ θα εκτιμήσουν τις ζημιές από την κακοκαιρία και σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, θα αναζητηθούν λύσεις για τη στήριξη των παραγωγών θερμοκηπίων.
Αγρότες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καταβλήθηκαν 250 εκατ. σε 380.000 δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους

Με το ποσό αυτό, όπως επισημαίνει ο γ.γ. Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Δημ. Παπαγιαννίδης, η ετήσια απορρόφηση του ΠΑΑ 2014 φτάνει στο ύψος ρεκόρ των 707 εκατ. και μέχρι τέλους του έτους αναμένεται να ξεπεράσει τα 730 εκατ. 
Αγρότες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΓΑ: Πιστώνονται στις 23 Δεκεμβρίου αποζημιώσεις 71 εκατ. ευρώ

Ο ασφαλιστικός οργανισμός για τον «Παγετό Άνοιξη 2021» έχει καταβάλλει προκαταβολές και εξοφλήσεις πορισμάτων περίπου 160 εκατ. και όπως γνωστοποίησε η εξόφληση του συνόλου των πορισμάτων αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2022.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λ. Αυγενάκης: Πληρωμές 700 εκατ. ευρώ στους αγρότες μέχρι το Πάσχα

Όπως σημείωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θα πιστωθούν τα αδιάθετα της ενιαίας ενίσχυσης του 2023, καθώς και οι συνδεδεμένες ενισχύσεις, ενώ προτεραιότητα θα έχουν και οι πληρωμές στα οικολογικά σχήματα.