ΓΔ: 2110.14 0.58% Τζίρος: 240.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
tap-fysiko aerio-ellada-italia-alvania-energeia
Φώτο: TAP

Handelsblatt: Ανεπηρέαστη η Ελλάδα από κλείσιμο των αγωγών φυσικού αερίου

Ο ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας στην Αθήνα υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα είναι σχετικά προστατευμένη, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών γίνεται μέσω Τουρκίας και Βουλγαρίας.

Ο φόβος μπροστά σε μία εισβολή ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία και το ενδεχόμενο μίας οικονομικής διαμάχης με τη Μόσχα είχε ως αποτέλεσμα και μια σειρά συναντήσεων σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με θέμα τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle.

Ο Γερμανός ανταποκριτής της Handelsblatt στην Αθήνα, Γκερντ Χέλερ, επισημαίνει πως «η Ελλάδα προμηθεύεται το 40 με 45 % του φυσικού της αερίου από τη ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom. Το υπόλοιπο προέρχεται μέσω Τουρκίας από το Αζερμπαϊτζάν και ως υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από την Αλγερία, το Κατάρ και τις ΗΠΑ. Η ΔΕΠΑ υπέγραψε νέα σύμβαση προμήθειας με την Gazprom για τα έτη 2022 έως 2026 στις αρχές του Ιανουαρίου. Τώρα μένει να δούμε τι αξίζουν αυτές οι υπογραφές».

Ο συντάκτης, αναφερόμενος στα δυσοίωνα σενάρια σχετικά με τον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο, σχολιάζει: «Τα καλά νέα για την Ελλάδα είναι τα εξής: Μία διακοπή της ροής των αγωγών που μεταφέρουν ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας δύσκολα θα επηρεάσει τη χώρα, επειδή η Gazprom το προμηθεύει μέσω αγωγών που διασχίζουν την Τουρκία και τη Βουλγαρία. Σε περίπτωση διακοπής λοιπόν, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αντισταθμίσει περίπου τις μισές απώλειες με πρόσθετες εισαγωγές από το Αζερμπαϊτζάν. Οι δεξαμενές του τερματικού σταθμού υγραερίου Ρεβυθούσας κοντά στην Αθήνα είναι πιο γεμάτες σε σχέση με την περίοδο μέχρι τώρα. Εννέα δεξαμενόπλοια έφτασαν εκεί τον Ιανουάριο, ενώ άλλα επτά φορτία αναμένονται μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πόσο υγροποιημένο φυσικό αέριο μπορεί να αγοραστεί στην παγκόσμια αγορά σε περίπτωση κρίσης – και σε ποια τιμή».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα επιρρίπτει ευθύνες στην ΕΕ για το κλείσιμο του Nord Stream

Με τον αγωγό φυσικού αερίου να παραμένει κλειστός επ' αόριστον, οι Ρώσοι τονίζουν πως οι οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από την ΕΕ δυσχεραίνουν τον ενεργειακό κολοσσό Gazprom να συντηρεί τον αγωγό Nord Stream.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικές επιδρομές αφήνουν χωρίς ρεύμα το ανατολικό Κίεβο, λέει ο Κλίτσκο

Το ανατολικό Κίεβο έμεινε χωρίς ρεύμα και νερό μετά από ρωσικές επιθέσεις που στόχευσαν το ενεργειακό δίκτυο τη νύχτα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κλίτσκο. Επιβεβαιώνεται από τοπικούς ανταποκριτές.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Η Ουκρανία ανατίναξε αγωγό αμμωνίας στο Ντονέτσκ, λέει η Μόσχα

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγορεί την Ουκρανία ότι ανατίναξε αγωγό αμμωνίας κοντά στο Ρούσιν Γιάρ, στην περιοχή Ντονέτσκ, για να φρενάρει τη ρωσική προέλαση. Δεν υπάρχει ανεξάρτητη επιβεβαίωση ή ουκρανικό σχόλιο.
Κτίριο NIS Σερβία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Κυρώσεις στη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Σερβίας NIS

Από σήμερα τέθηκαν σε ισχύ οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του σερβικού πετρελαϊκού κολοσσού NIS, λόγω ρωσικής πλειοψηφικής ιδιοκτησίας και σχέσεων με τη Gazprom Njeft. Οι κυρώσεις ενδέχεται να πλήξουν σοβαρά τη λειτουργία της εταιρείας.