ΓΔ: 833.04 -0.21% Τζίρος: 14.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:21:07 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Cars, Autokinito, Aytokinitiko
Φωτό: Shutterstock

Σε υψηλό διετίας οι τιμές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στην Ευρώπη

Η έλλειψη ημιαγωγών έχει πλήξει σε μεγάλο βαθμό τις πωλήσεις αυτοκινήτων με τους καταναλωτές να στρέφονται προς την αγορά των μεταχειρισμένων. Πάνω από 15.000 ευρώ οι τιμές των μεταχειρισμένων στη Γερμανία.

Τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα έχουν γίνει πιο ακριβά τα τελευταία δύο χρόνια. Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας, μιας χώρας που αποτελεί την μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτου στην Ευρώπη, οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 3,1% το 2021 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι καταβλήθηκαν κατά μέσο όρο 15.740 ευρώ για την αγορά ενός μεταχειρισμένου αυτοκίνητου το 2021, έναντι 12.470 ευρώ που είχαν καταβληθεί το 2019, υποδηλώνοντας την σημαντική αύξηση. Ένας λόγος που οι οδηγοί δαπάνησαν περισσότερα χρήματα για την αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου είναι ότι στρέφονται περισσότερο προς την αγορά των SUV, που κατά βάση είναι ακριβότερα. Φυσικά δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος της αύξησης. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και συνεχίζει να παίζει η πανδημία, η οποία έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα με τις παραγωγές καινούριων αυτοκινήτων, αναγκάζοντας μεγάλη μερίδα πολιτών, που θέλει να αγοράσει άμεσα αυτοκίνητο, να στρέφεται προς το μεταχειρισμένο.

Η έλλειψη των ημιαγωγών εξακολουθεί να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις πωλήσεις αυτοκινήτων. Η αργή παράδοση έχει ως συνέπεια κάποιους να τους στρέψει προς την αγορά του μεταχειρισμένου. Για παράδειγμα αντί για 3,6 εκατομμύρια νέα αυτοκίνητα το 2019, μόνο 2,6 εκατομμύρια αυτοκίνητα ταξινομήθηκαν στη Γερμανία το 2021.

Σύμφωνα με το DAT (εταιρεία λογισμικού για τα αυτοκίνητα), στην αγορά κυκλοφόρησαν λιγότερα καινούρια οχήματα από τις εταιρείες μίσθωσης, με αποτέλεσμα οι ανάγκες να καλύπτονται με τα μεταχειρισμένα οχήματα. Έτσι αυτές οι εταιρείες δεν πούλησαν τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητά τους, ανανέωσαν τα συμβόλαια με τα ήδη υπάρχοντα, μειώνοντας αισθητά την πώληση μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Επίσης, το κόστος των μεταφορών των μεταχειρισμένων από κράτος σε κράτος αυξήθηκε σημαντικά το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα να μετακυλίεται η αύξηση στον τελικό καταναλωτή.

Αυτό δεν προβλέπεται να αλλάξει σύντομα. Η αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων είναι πιθανό να παραμείνει το ίδιο και το 2022, ίσως και τις αρχές του 2023. Θα εξομαλυνθεί μόνο όταν μπει σε κανονικό ρυθμό η παραγωγή καινούριων αυτοκινήτων και τα εργοστάσια θα μπορέσουν να ικανοποιήσουν την αυξημένη ζήτηση.

Σε αυτό το σημείο ιδιαίτερη σημασία έχουν τα αποτελέσματα μιας έρευνας που έγινε την άνοιξη του 2021, όπου έδειξε ότι το 69% όλων των καταναλωτών οι οποίοι βρίσκονται στη διαδικασία αγοράς θα ήταν πιο πιθανό να επιλέξουν ένα νέο ηλεκτρικό όχημα από ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο. Μέχρι την ηλικία των 12 μηνών, ένα μεταχειρισμένο ηλεκτρικό αυτοκίνητο εξακολουθεί να είναι μια επιλογή για το 30% των αγοραστών. Μόλις το αυτοκίνητο ξεπεράσει το συγκεκριμένο όριο ηλικίας, τότε η αποδοχή για αγορά πέφτει σε μονοψήφιο ποσοστό.

Τέλος, τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης, μετά την πάροδο της τριετίας εξακολουθούν να στοιχίζουν πάνω από το 59% της αρχικής τους τιμής. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του DAT, οι τιμές των μεταχειρισμένων παραμένουν αρκετά υψηλές, με αποτέλεσμα να αποτρέπει αρκετούς για την αγορά τους. Ως εκ τούτου, οι ενδιαφερόμενοι στρέφονται στην αγορά ενός καινούριου αυτοκινήτου, αντί για ένα μεταχειρισμένο, παρά τους συχνά μεγάλους χρόνους παράδοσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

autokinita-car-IX
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ανοδική πορεία οι πωλήσεις υβριδικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα

Στο 27,3% φτάνει το συνολικό μερίδιο της αγοράς αυτοκινήτων που κατέχουν τα υβριδικά αυτοκίνητα, με τα βενζινοκίνητα να βρίσκονται στην κορυφή με 51,8%. Συνεχίστηκε η πτωτική πορεία για τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα.
autokinita, autos, cars
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άλμα των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων λόγω αρρυθμιών στην παραγωγή

Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο leasing αυτοκινήτων και επιχειρήσεις που έχουν παραγγείλει εταιρικά αυτοκίνητα βρίσκονται σε αναμονές μηνών καθώς υπάρχουν πολλές ανεκτέλεστες παραγγελίες στην αυτοκινητοβιομηχανία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήθηκαν κατά 20% τα νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ελλάδα το 2021

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) τα υβριδικά αυτοκίνητα με ηλεκτρική αυτονομία αυξήθηκαν κατά 45%. Αντίθετη πορεία για τα οχήματα με φυσικό αέριο καθώς οι πωλήσεις τους μειώθηκαν κατά 39,5%.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτινάχθηκαν κατά 97,5% οι αγορές αυτοκινήτων τον Μάρτιο στην Ελλάδα

Παράλληλα, τον Μάρτιο κυκλοφόρησαν 3.444 νέες μοτοσικλέτες κυβισμού άνω των 50 cc (καινούργιες και μεταχειρισμένες εξωτερικού) έναντι 1.696 τον αντίστοιχο μήνα του 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 103,1%.