ΓΔ: 805.79 -0.57% Τζίρος: 55.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Στο τραπέζι ακόμη και 100 δόσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Με στόχο να δώσει «ανάσες» σε 700.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις, η κυβέρνηση εξετάζει επιμήκυνση του χρόνου επιστροφής των ποσών, υπό το βάρος του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής ακρίβειας.

«Υπό τη σκιά» του πολέμου στην Ουκρανία το οικονομικό επιτελείο κάνει δεύτερες σκέψεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή με στόχο να δώσει ταμειακές «ανάσες» σε 700.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις που πλήττονται από την πληθωριστική καταιγίδα με αιχμή την αύξηση του κόστους από την ενεργειακή ακρίβεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκεται σενάριο για επιμήκυνση των δόσεων για την επιστροφή των ποσών και παράταση του χρόνου για την εφάπαξ εξόφληση των φθηνών δανείων με έκπτωση 15%. Ειδικότερα εξετάζεται οι μηνιαίες δόσεις που θα αρχίσουν να τρέχουν από τις 30 Ιουνίου να αυξηθούν από 60 σε πάνω από 70 έτσι ώστε να περιοριστεί η μηνιαία δαπάνη των υπόχρεων και να τονωθεί η ρευστότητα τους. Μάλιστα ορισμένοι προτείνουν γενναία αύξηση των δόσεων ακόμη και πάνω από 100 αλλά το σενάριο αυτό συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες υλοποίησης. Παράλληλα εξετάζεται η προθεσμία για την εφάπαξ εξόφληση του ποσού με το μπόνους του 15% που λήγει κανονικά στις 30 Μαρτίου να παραταθεί για ένα ακόμη τουλάχιστον μήνα.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν ότι οι τελικές αποφάσεις για την έκταση και το είδος των παρεμβάσεων στην επιστρεπτέα προκαταβολή θα ληφθούν το επόμενο διάστημα σε συνάρτηση με τις άμεσες και ορατές επιπτώσεις στην οικονομία από την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία διευκρινίζοντας πάντως ότι τουλάχιστον σε αυτή τη φάση παραμένει εκτός ατζέντας περαιτέρω «κούρεμα» των ποσών που πρέπει να επιστραφούν στο κράτος. Σημειώνεται ότι οι φορείς της αφοράς έχουν ζητήσει από τη κυβέρνηση έως και πλήρη διαγραφή των οφειλών.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα από όλους τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής έχουν χορηγηθεί συνολικά 8,3 δισ. ευρώ και μετά τα κουρέματα το ποσό που καλούνται να επιστρέψουν οι δικαιούχοι ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ από τα οποία το Δημόσιο υπολογίζει να εισπράξει 2,3 δισ. ευρώ, προφανώς αναμένοντας ότι κάποιοι θα καταβάλλουν λιγότερα κάνοντας χρήση της έκπτωση του 15% για εφάπαξ εξόφληση και κάποιοι άλλοι θα αφήσουν απλήρωτα τα χρέη.

Ο «λογαριασμός» από την ΑΑΔΕ

Πάντως για να αποφασίσουν οι φορολογούμενοι εάν θα εξοφλήσουν εφάπαξ την οφειλή ή σε δόσεις θα πρέπει η ΑΑΔΕ να τους στείλει το «λογαριασμό», κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καθώς τα ποσά της ενίσχυσης που καλούνται να επιστρέψουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα πρέπει να εμφανιστούν στο διαδικτυακό τόπο «myAADE»

Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς τα προς επιστροφή ποσά σε σχέση με την συνολική ενίσχυση από την επιστρεπτέα προκαταβολή διαμορφώνονται ανάλογα με την χρόνο έναρξης εργασιών και την πτώση του τζίρου ως εξής:

1. Επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασίας επιστρέφουν:

  • Το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημιές προ φόρων το 2020.
  • Το 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και ως 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση καταγράφει ζημιές προ φόρων το 2020.
  • Το 50% της ενίσχυσης για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

2. Επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασίας επιστρέφουν:

  • Το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 30% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημιές προ φόρων το 2020.
  • Το 33,3% της ενίσχυσης για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Από τη διαδικασία της επιστροφής εξαιρούνται, σύμφωνα με υπουργική απόφαση που έχει εκδοθεί, επιχειρήσεις που επλήγησαν αποδεδειγμένα από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Σεπτεμβρίου 2021, βάσει σχετικών βεβαιώσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βέρτιγκο σε κυβέρνηση - προϋπολογισμό προκαλεί η εκτόξευση των τιμών ενέργειας

Έντονη ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο προκαλεί η ενεργειακή κρίση και η ξέφρενη άνοδος των τιμών φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος. Υπονομεύεται και ο στόχος για το έλλειμμα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται η ώρα του λογαριασμού της επιστρεπτέας για 700.000 επαγγελματίες

Θα εκδοθεί ξεχωριστό εκκαθαριστικό που θα περιλαμβάνει το ύψος της οφειλής από κάθε επιστρεπτέα. Οι υπόχρεοι θα πρέπει να επιστρέψουν τα ποσά στο κράτος σε έως 96 άτοκες μηνιαίες δόσεις. Έως την 29η Ιουλίου 2022 η 1η δόση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνικά διυλιστήρια: Σταματήσαμε να εισάγουμε ρωσικό αργό πριν το εμπάργκο

Περιορισμένη - σύμφωνα με τους απολογισμούς των ελληνικών διυλιστηρίων και το 2021 - ήταν και η συμμετοχή της Ρωσίας στο «καλάθι» των εξαγωγών πετρελαιοειδών προϊόντων από την Ελλάδα.
Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon, YPOIK
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Αισιόδοξος για χαλάρωση δημοσιονομικών κανόνων στην Ευρώπη

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας μέσω της υλοποίησης μεταρρυθμίσεων, ενώ τόνισε την ανάγκη να υπάρξει σύντομα κοινή ευρωπαϊκή λύση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καθυστερεί η επιστροφή στην κανονικότητα, νέες προκλήσεις για οικονομία - τράπεζες

Κλειδί για την εξομάλυνση ο απρόσκοπτος ενεργειακός ανεφοδιασμός της Ευρώπης από τη Ρωσία και ο τερματισμός της εισβολής στην Ουκρανία. Έμμεσες και περιορισμένες οι επιπτώσεις στην εγχώρια οικονομία. Προβληματισμός για το ενεργειακό κόστος και το κόστος δανεισμού.