ΓΔ: 834.83 -0.17% Τζίρος: 63.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ετοιμότητα για επενδύσεις δισεκατομμυρίων για τα υπεράκτια αιολικά

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας περιμένουν οι ισχυροί παίκτες της ενέργειας για να προωθήσουν μεγάλα project. Επένδυση άνω των 2 δισ. ευρώ σχεδιάζουν Κοπελούζος - Φειδάκης.

Την εκκίνηση της δημιουργίας των ελληνικών υπεράκτιων αιολικών πάρκων που φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας περιμένει η αγορά. Με την πιεστική πλέον αναζήτηση από την Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα για διαφορετικές πηγές ενέργειας και απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα, το νομοσχέδιο αυτό που αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες, θα θέτει τους κανόνες λειτουργίας και θα ανοίγει στην ουσία την αγορά των υπεράκτιων αιολικών.

Ενδεικτική της ετοιμότητας των παικτών της ενέργειας για το άνοιγμα αυτής της νέας αγοράς ήταν η ανακοίνωση από τον Όμιλο Κοπελούζου για τη δημιουργίας της κοινής με τον Όμιλο Φειδάκη, εταιρείας της Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα Αιγαίου με την οποία θα προχωρήσουν σε επένδυση 2 με 2,5 δισ. ευρώ για αιολικά πάρκα 850 MW. Η νέα αυτή εταιρεία θα «παντρέψει» παλαιότερες άδειες με διάρκεια 25 ετών των δύο αυτών Ομίλων, Ειδικότερα, πρόκειται για άδεια 498,15 MW στη Λήμνο και άλλη μία με συνολική ισχύ 216 MW νότια της Αλεξανδρούπολης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, όταν ολοκληρωθεί η επένδυση αυτή που θα χρειαστεί δύο χρόνια κατασκευής θα έχει τη δυνατότητα να καλύπτει τις ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα περί των 700.000 νοικοκυριών.

Παράλληλα, το ενδιαφέρον για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα στη χώρα είναι έντονο και από το εξωτερικό με παίκτες όπως η Νορβηγική Equinor και η κοινοπραξία Ocean Wind, τη γαλλική Total και την ολλανδική Shell να κοιτάνε πολύ «ζεστά» την πιθανότητα επενδύσεων στη χώρα μας. Παράλληλα, ήδη έχουμε τη σύμπραξη Mytilineos με τη Copenhagen Infrastructrure Partners (CIP) και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με την Ocean Wind, ενώ και οι υπόλοιποι «μεγάλοι» της ενέργειας στη χώρα φαίνεται ότι βρίσκονται σε περίοδο έντονων ζυμώσεων ενόψει του ανοίγματος της νέας αγοράς.

Υπενθυμίζεται ότι από το βήμα της διάσκεψης στη Γλασκώβη για το κλίμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε τον στόχο δημιουργίας έως το 2030 ένα χαρτοφυλάκιο εγκατεστημένης ισχύος 2 GW που θα φέρει επενδύσεις ύψους 6 δισ. ευρώΗ κυβέρνηση ξεκινάει έναν αγώνα δρόμου ώστε να πετύχει τον παραπάνω στόχο έχοντας ως δεδομένο ότι με βάση τις κατευθύνσεις της Κομισιόν, έως το 2040 η σημαντικότερη πηγή ενέργειας θα είναι τα θαλάσσια αιολικά. Ήδη έχει γίνει η παρουσίαση του πλαισίου του νομοσχεδίου στο Υπουργικό Συμβούλιο, ωστόσο φαίνεται πώς το σχέδιο νόμου θα βγει σε διαβούλευση στις αρχές του επόμενου έτους.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι να υπάρχει μία φιλοεπενδυτική προσέγγιση παρέχοντας διαφάνεια και συνθήκες ανταγωνισμού, ταχείες διαδικασίες συγκεντρωμένες σε έμπειρο Φορέα Διαχείρισης και μείωση του επενδυτικού ρίσκου. Παράλληλα, διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον μέσω της προεπιλογής των περιοχών από την Πολιτεία, την παραχώρηση στους επενδυτές βάση ανταλλάγματος, διατηρώντας τον έλεγχο της ισχύος που θα δημοπρατείται.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΕΝ έχει επιλέξει ένα «Μεικτό – Υβριδικό» μοντέλο ανάπτυξης, που συνδυάζει τον κρατικό έλεγχο με την ενεργοποίηση της επενδυτικής πρωτοβουλίας ιδιωτών. Με άλλα λόγια, το κράτος θα επιλέγει τις περιοχές υλοποίησης των έργων που θα ωριμάζουν ως ένα σημεία και θα παραδίδονται στον επενδυτή για ολοκλήρωση.

Στο πλαίσιο ανάπτυξης της νέας αυτής αγοράς θα υπάρχει ένας φορέας διαχείρισης με εμπειρία σε διενέργεια διαγωνισμών και διαχείριση παραχωρήσεων, στη διαχείριση Περιβαλλοντικών Μελετών, σε κανόνες ασφάλειας στο θαλάσσιο χώρο, στη συλλογή και ανάλυση μελετητικών δεδομένων και με γνώση των βέλτιστων διεθνών πρακτικών. Την απόφαση για το ποιος θα είναι ο Φορέας αυτός θα την πάρει το υπουργείο, ενώ, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να ανατεθεί η αρμοδιότητα στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).

Σημαντικό ρόλο θα έχει ο ΑΔΜΗΕ που θα είναι υπεύθυνος για το σχεδιασμό, την κατασκευή, τη λειτουργία, τη συντήρηση της θαλάσσιας διασύνδεσης, καθώς και την υποδομή για τη (χερσαία) σύνδεση με το ηλεκτρικό σύστημα ενέργειας της χώρας. Το κόστος διασύνδεσης θα κατανέμεται ανάμεσα στον ΑΔΜΗΕ (που ανακτά μέσω Χρεώσεων Χρήσης Συστήματος) και τον επενδυτή. 

Στο κομμάτι που «καίει» πιο πολύ τους επενδυτές, στο ζήτημα των διαγωνισμών – που δεν φαίνεται ότι θα προλάβουν να πραγματοποιηθούν εντός του 2022 -, το ΥΠΕΝ προσανατολίζεται σε διενέργεια μειοδοτικού διαγωνισμού επί τιμής ενέργειας για ώριμα έργα που θα διενεργείται από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχεδιαστικές παράμετροι δεν πρόκειται να έχουν μεγάλες διαφορές από όσα γνωρίζουμε από τους διαγωνισμούς που αφορούν σε χερσαία ΑΠΕ.

Σε ό,τι αφορά σε υφιστάμενες άδειες που εκδόθηκαν προ δεκαετίας άδειες διατηρούνται σε ισχύ και ενεργοποιούνται με την χωροθέτηση της συγκεκριμένης περιοχής ενώ οι κάτοχοι των αδειών ωριμάζουν τα έργα τους με παραχώρηση του θαλάσσιου χώρου εκτός διαδικασίας

Στις προβλέψεις του σχεδίου νόμου εντάσσονται και αντισταθμιστικά οφέλη για τις τοπικές κοινότητες. Στο σχεδιασμό προβλέπεται η παροχή ποσοστού του Ανταλλάγματος Παραχώρησης  στους Δήμους και σε τοπικούς αλιείς / τουριστικές επιχειρήσεις. Παράλληλα, θα δίνεται η δυνατότητα στον παραχωρησιούχο να υποβάλει δεσμευτική πρόταση για κοινωφελή έργα στις τοπικές κοινωνίες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Energeia, Xrimatistirio
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κούρεμα» λογαριασμών στο ρεύμα: Τι προβλέπει η νέα τροπολογία

Πώς θα επιδοτηθούν οι καταναλωτές από τα υπερέσοδα των παραγωγών. Δραστική απλοποίηση διαδικασιών για άδειες ΑΠΕ, μείωση χρόνου από 5 έτη σε 14 μήνες. Πλωτή δεξαμενή LNG και φωτοβολταϊκά στη θάλασσα.
photovoltaika-parka
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς ρίχνει τον λογαριασμό ρεύματος η ένταξη σε ενεργειακή κοινότητα

Σχεδόν σε 700 ευρώ τον χρόνο υπολογίζεται το όφελος μιας οικογένειας με μέση κατανάλωση και με «κανονικές» τιμές ρεύματος. Ανεβαίνει πολύ περισσότερο με βάση τις εξαιρετικά υψηλές τιμές αυτής της περιόδου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμπόδιο σε επενδύσεις στις ΑΠΕ οι μεγάλες αυξήσεις στο κόστος υλικών

Οι αυξήσεις του κόστους υλικών για μονάδες φωτοβολταϊκών ανέρχονται σήμερα στο 15%, ενώ για τις ανεμογεννήτριες αγγίζουν το 10% προκαλώντας καθυστερήσεις στα έργα και επαναδιαπραγμάτευση συμφωνιών.
terna energeiaki
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινο» στην Τέρνα Ενεργειακή για το μεγαλύτερο έργο αποθήκευσης

Εγκρίθηκε με Υπουργική Απόφαση η ενίσχυση της μονάδας αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία με πόρους και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στα 250 εκατ. ο προϋπολογισμός. Η κατασκευή θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2025.
Fotovoltaika, Ananeosimes Phges Energeias, APE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι απίστευτες «ουρές» για άδειες ΑΠΕ και το ανοικτό «παραθυράκι»

Στα 12 GW οι αιτήσεις ως τα μέσα Απριλίου, έναντι 11,5 GW για όλο το 2021. Επιχειρηματικά έργα βαφτίζονται ως ενεργειακές κοινότητες και παίρνουν προτεραιότητα. Προσπάθεια για φιλτράρισμα μέσω των εγγυητικών.