ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:07:34 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
energeia
Φώτο: Shutterstock

«Ψαλίδι» κατά 2/3 φέτος στην ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ από Ρωσία

Παρουσιάστηκε το σχέδιο RePowerEU, που έχει στόχο την άμεση και δραστική μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο. Πώς θα υποστηριχθούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά έναντι των υψηλών τιμών.

Στον περιορισμό κατά δύο τρίτα της εξάρτησης από το φυσικό αέριο από τη Ρωσία μέσα στο 2022 στοχεύει η Ευρώπη με το νέο ενεργειακό σχέδιο RePowerEU στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στα μέτρα που προωθεί η Κομισιόν εντάσσονται η διαφοροποίηση των προμηθευτών, η αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα με ταυτόχρονη μείωση των χρόνων που απαιτούν οι αδειοδοτικές διαδικασίες, η διασφάλιση αυξημένων ποσοστών αποθήκευσης φυσικού αερίου και η προστασία των πολιτών από τις αυξημένες τιμές. 

Σε μία μέρα με ειδικό ενδιαφέρον για τα ενεργειακά σχέδια ΕΕ και ΗΠΑ, με τις τελευταίες να αναμένεται σήμερα να προχωρήσουν στην ανακοίνωση  απαγόρευσης εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και την τιμή του πετρελαίου Μπρεντ να έχει εκτιναχθεί στα 129,92 δολάρια το βαρέλι, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, αρνήθηκε να προχωρήσει σε σχετικό σχόλιο μέχρι την επίσημη ανακοίνωση των σχεδίων των Ηνωμένων Πολιτειών, παράλληλα διέψευσε δημοσίευμα του Bloomberg που ήθελε την ΕΕ να εξετάζει την πιθανότητα κοινής έκδοση ομολόγων πολύ μεγάλης κλίμακας, για τη χρηματοδότηση των ενεργειακών και αμυντικών δαπανών των χωρών – μελών.

Σύμφωνα με το σχέδιο που ανακοίνωσε σήμερα η Επιτροπή, στόχος είναι η απεξάρτηση από το φυσικό αέριο της Ρωσίας με ταυτόχρονη αύξηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ και η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας. Στο σχεδιασμό αυτό οι εισαγωγές LNG μπορούν να μειώσουν κατά 60 δις. κ.μ. τις εισαγωγές ρωσικού αερίου. Παράλληλα, η παραγωγή πράσινου υδρογόνου μπορεί να καλύψει άλλα 50 δις. κ.μ. και ο διπλασιασμός του βιομεθανίου κυρίως από αγροτική παραγωγή ή αγροτικά απόβλητα μπορεί να καλύψει άλλα 80 δις κ.μ

Μέχρι το τέλος του έτους η Κομισιόν προτείνει ως στόχο των μείωση κατά δύο τρίτα της εξάρτησής της από το ρωσικό φυσικό αέριο προχωρώντας επίσης σε κανονισμό που θα επιβάλει στα κράτη – μέλη να έχουν γεμάτες σε ποσοστό 90% τις αποθήκες τους σε φυσικό αέριο στην αρχή της χειμερινής σεζόν, τον Οκτώβριο κάθε έτους. Παράλληλα, εξετάζει διαφοροποιημένες πηγές προμήθειας LNG ώστε να αντικαταστήσει μεσοπρόθεσμα το φυσικό αέριο. Σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των μακροπόθεσμων στόχων της ΕΕ θα παίξει η αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ και σε αυτό καθοριστικό ρόλο θα παίξει η μείωση των διαδικασιών για τη σχετική αδειοδότηση των επενδύσεων σε αιολικά και φωτοβολταικά συστήματα. Όπως σημείωσε ο κ. Τιμερμανς, για την ώρα η χρηματοδότηση των απαιτούμενων υποδομών και επενδύσεων σε μεγάλο βαθμό καλύπτεται από το Ταμείο Ανάκαμψης, ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξεταστεί η πιθανότητα επιπλέον χρηματοδότησης στην επικείμενη Σύνοδο των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στις 10 και 11 Μαρτίου στις Βερσαλλίες. 

Επιπρόσθετα, σημαντικό βάρος δίνεται στην ενίσχυση των πολιτών και επιχειρήσεων απέναντι στις δεδομένες αυξήσεις των τιμών της ενέργειας. Μάλιστα, ειδικά για την ενίσχυση των επιχειρήσεων προωθείται ειδικός κανονισμός όπως συνέβη και στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων λόγω της υγειονομικής κρίσης. Η Κομισιόν προτείνει για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων αυτών τα κράτη – μέλη να αξιοποιήσουν τα έσοδα από τις εκπομπές αερίων καθώς και την επιβολή φόρου στα υπερκέρδη που έχουν οι μεγάλοι παραγωγοί ΑΠΕ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμπόδιο σε επενδύσεις στις ΑΠΕ οι μεγάλες αυξήσεις στο κόστος υλικών

Οι αυξήσεις του κόστους υλικών για μονάδες φωτοβολταϊκών ανέρχονται σήμερα στο 15%, ενώ για τις ανεμογεννήτριες αγγίζουν το 10% προκαλώντας καθυστερήσεις στα έργα και επαναδιαπραγμάτευση συμφωνιών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκβιάζει με... τη στρόφιγγα ο Πούτιν, σχέδιο «Β» με λιγνίτη και LNG

Από σήμερα σε ισχύ το διάταγμα για υποχρεωτική πληρωμή σε ρούβλια για το φυσικό αέριο, «όχι» στον εκβιασμό λέει η Ευρώπη. Τι προβλέπει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση.
energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μπλόκο» σε ισχυρά ευρωπαϊκά μέτρα για υπέρβαση της ενεργειακής κρίσης

Το μπλοκ των χωρών του Βορρά «καίει» τις προτάσεις του Νότου για πλαφόν στο φυσικό αέριο και ευρωομόλογα, λίγα 24ωρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής. Ανησυχία στην Αθήνα για τις μεγάλες επιβαρύνσεις του προϋπολογισμού από μέτρα στήριξης των καταναλωτών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μάχες» για τις επιδοτήσεις στο ρεύμα, ζητείται ευρωπαϊκή λύση

Χωρίς παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το κόστος στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων οι χθεσινές ανακοινώσεις της Κομισιόν. Ευρωπαϊκός μηχανισμός και έκδοση κοινού ομολόγου θα συζητηθούν στη σύνοδο κορυφής στις Βερσαλίες.
Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πολιορκία» με νέο ρεκόρ στο ρεύμα, «όχι» της Ε.Ε. σε εμπάργκο στη Ρωσία

Απομακρύνεται το σενάριο της πλήρους διακοπής προμηθειών φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ευρώπη από τη Ρωσία. Νέο σχέδιο των Ευρωπαίων για τη γρήγορη απεξάρτηση από τις ρωσικές πηγές ενέργειας.
gas pipe-Eastmed-fysiko aerio
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει τον δρόμο η Κομισιόν για νέες επενδύσεις στο φυσικό αέριο

Μεγάλα project, ανάμεσά τους και αρκετά ελληνικού ενδιαφέροντος, θα περιληφθούν στις χρηματοδοτήσεις του σχεδίου πράσινης μετάβασης. Αντιδρούν οι οικολογικές οργανώσεις. Τι έχει δηλώσει για το θέμα ο Ευ. Μυτιληναίος.