ΓΔ: 834.83 -0.17% Τζίρος: 63.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πηγή: ΑΠΕ

Σμυρλής: Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο 2022 έχει 670 δράσεις εξωστρέφειας

«Το Σχέδιο του 2022», τόνισε ο κ. Σμυρλής, «περιλαμβάνει 670 δράσεις εξωστρέφειας, ενώ το 33,6% των δράσεων είναι προσανατολισμένο στην προώθηση των εξαγωγών. Περαιτέρω, οι δράσεις αφορούν 47 χώρες - στόχους».

Τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, στον επενδυτικό και εξαγωγικό τομέα, και τους στόχους του Εθνικού Στρατηγικού Σχέδιου Εξωστρέφειας για το έτος 2022 ανέδειξε ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, και Προέδρος της Enterprise Greece Ιωάννης Σμυρλής σε συνέντευξή του στο capital.gr. Παράλληλα αναφέρθηκε στα πρώτα συμπεράσματα ως προς τα οφέλη της ελληνικής συμμετοχής στην έκθεση World Expo 2020 που λαμβάνει χώρα αυτή την περίοδο στο Ντουμπάι, αλλά και στις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

«Το Σχέδιο του 2022», τόνισε ο κ. Σμυρλής, «περιλαμβάνει 670 δράσεις εξωστρέφειας, ενώ το 33,6% των δράσεων είναι προσανατολισμένο στην προώθηση των εξαγωγών. Περαιτέρω, οι δράσεις αφορούν 47 χώρες - στόχους, πολλές εκ των οποίων αποτελούν νέες, αναδυόμενες και δυναμικές αγορές, όπως η υποσαχάρια Αφρική, η Λατινική Αμερική και η Ινδία».

Τονίζοντας ότι «η διεθνής επενδυτική κοινότητα έχει αρχίσει να δείχνει εμπιστοσύνη στην Ελλάδα» επισήμανε ότι «τους τελευταίους μήνες, μόνο, στο χαρτοφυλάκιο της  Enterprise Greece έχουν κατατεθεί προς αξιολόγηση 20 επενδυτικά σχέδια, συνολικής αξίας 7,915 δισ. ευρώ, τα οποία αφορούν στους τομείς της βιομηχανίας, της τεχνολογίας και καινοτομίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και του τουρισμού και των κτηματομεσιτικών. Ενώ "δυναμική είναι επίσης η παρουσία της φαρμακοβιομηχανίας, καθώς και των εμπορικών και ψυχαγωγικών κέντρων».

Αναφορικά με την παρουσία της Ελλάδας στην έκθεση World Expo 2020 Dubai, από τον περασμένο Οκτώβριο, και τα οφέλη που αποκομίσαμε από αυτήν ο κ. Σμυρλής είπε ότι «μέσω της συμμετοχής της χώρας μας, η Ελλάδα επανατοποθετείται σε διεθνές επίπεδο, αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και προωθώντας ανερχόμενους κλάδους της ελληνικής οικονομίας». Ανέδειξε δε τις εθνικές μας προτεραιότητες σε οκτώ κατηγορίες: (α) τουρισμός/πολιτισμός, (β) αγροδιατροφή, (γ) ενέργεια/περιβάλλον, (δ) ναυτιλία/εφοδιαστική αλυσίδα, (ε) ανθρώπινο δυναμικό, (στ) επιστήμες υγείας, (ζ) τεχνολογία/καινοτομία και (η) βιομηχανία.

«Μέχρι στιγμής» όπως τόνισε «έχουν επισκεφθεί το περίπτερό μας περίπου μισό εκατομμύριο άτομα, ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά μέχρι την ολοκλήρωση της έκθεσης στα τέλη Μαρτίου». «Tην έκθεση έχει επισκεφθεί ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μέλη της Κυβέρνησης,  εκπρόσωποι ελληνικών Δήμων και Περιφερειών, καθώς επίσης και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων». Και πρόσθεσε: «Επιπρόσθετα, η χώρα μας θα  διοργανώσει εκδήλωση εντός της Expo για τον εορτασμό της εθνικής επετείου στις 22 Μαρτίου, ενώ προγραμματίζονται -μεταξύ άλλων- εκδηλώσεις των Υπουργείων Ανάπτυξης, Τουρισμού, Πολιτισμού, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς και Περιφερειών».

Τέλος, σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία ο κ. Σμυρλής ανέφερε ότι, ήδη από την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας, όπως προέκυψε από στοιχεία των Ελλήνων εξαγωγέων, το ελληνικό ενδιαφέρον είχε προσανατολιστεί σε διαφορετικές αγορές. Ήδη από το 2021, είπε, «ο όγκος των εξαγωγών κινήθηκε σε σχετικά χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το σύνολο των ελληνικών εξαγωγών για το 2021, με τη Ρωσία να λαμβάνει την 41η θέση με μερίδιο 0,52% και την Ουκρανία να βρίσκεται στην 30η θέση με μερίδιο 0,85%». Τόνισε όμως ότι «σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να εξετάσει δυνατότητες στήριξης προς τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γραφείο προϋπολογισμού: Φρενάρει η ανάπτυξη, τέσσερις οι κρίσιμοι παράγοντες

Οι επιδόσεις του τουρισμού, το Ταμείο Ανάκαμψης, η ακριβή ενέργεια και το κόστος δανεισμού θα κρίνουν την πορεία της οικονομίας. Σύσταση για προσεκτική δημοσιονομική πολιτική
golf
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινο φως» για το Saronida Olympos Golf Project ύψους 840 εκατ. ευρώ

Η νέα στρατηγική επένδυση πρόκειται να δημιουργήσει περισσότερες από 800 μόνιμες θέσεις εργασίας, με το σύνθετο τουριστικό κατάλυμα να αποτελεί ένα νέο αναβαθμισμένο και εξειδικευμένο τουριστικό προϊόν ολοκληρωμένης και πολυσύνθετης τουριστικής ανάπτυξης.
Giannis Retsos, SETE, Tourismos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Ρέτσος: Ο τουρισμός δεν μπορεί για πάντα να είναι από μηχανής θεός

«Η Ελλάδα πέτυχε όλα τα προηγούμενα χρόνια, με πολύ κόπο,  να συγκαταλέγεται πλέον στις ώριμες τουριστικά αγορές, που καταφέρνουν να ανταπεξέρχονται στις σύγχρονες απαιτήσεις», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.