ΓΔ: 785.02 0.68% Τζίρος: 58.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:02:36 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
adonis georgiadis-anaptyxis-katastimata
Φώτο: Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Άδ. Γεωργιάδης: Όλη η αγορά των καυσίμων έχει πλαφόν στο κέρδος

Ο υπουργός Ανάπτυξης αναγνώρισε ότι ο κόσμος υποφέρει από την αύξηση της τιμής των καυσίμων και κυρίως του ηλεκτρικού ρεύματος υπογραμμίζοντας ότι δυστυχώς έχουμε πόλεμο.

Αναφερόμενος στο κόστος της ενέργειας  και στις αλυσιδωτές επιπτώσεις ανατιμήσεων στην αγορά που καταλήγουν στην τσέπη του καταναλωτή, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε: «Με τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση και τους ελέγχους που κάνουμε θα έχουμε πάντα τη μείωση της τιμής του βαρελιού. Όλη η αγορά του καυσίμου έχει πλαφόν στο κέρδος», μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο υπουργός σημείωσε ότι από την ώρα που θεσπίστηκε ανώτατο πλαφόν κέρδους σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού καυσίμων και γίνονται συνεχείς έλεγχοι, είναι αδύνατον η πτώση της τιμής του διυλιστηρίου να μην περάσει στο πρατήριο. Επίσης είναι αδύνατον, πρόσθεσε, επειδή ο έλεγχος  ξεκινάει από το διυλιστήριο, αυτό να μην μειώσει αμέσως την τιμή από την τιμή αγοράς του αργού πετρελαίου που κάνει για να διυλίσει και να πουλήσει μετά καύσιμα. Ελέγχουμε λοιπόν από την ώρα της εισαγωγής του πετρελαίου μέχρι την ώρα που φτάνουν τα καύσιμα στο πρατήριο.

Με τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση και τους ελέγχους  που κάνουμε θα έχουμε πάντα τη μείωση της τιμής του βαρελιού. Όλη η αγορά του καυσίμου έχει πλαφόν στο κέρδος, τόνισε ο υπουργός και υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή η τιμή του πετρελαίου Μπρέντ είναι σημαντικά χαμηλότερη απ' ότι την προηγουμένη εβδομάδα. Ο ίδιος διατύπωσε την ελπίδα ότι αν πάνε καλά οι διαπραγματεύσεις στην Ουκρανία θα έχουμε και περαιτέρω μείωση.

Ο κ. Γεωργιάδης αναγνώρισε ότι ο κόσμος υποφέρει από την αύξηση της τιμής των καυσίμων και κυρίως του ηλεκτρικού ρεύματος, υπογραμμίζοντας ότι δυστυχώς έχουμε πόλεμο. Είναι κάτι, θα το καταλάβουμε, έχουμε πόλεμο, τον ζούμε και ο πόλεμος φέρνει δεινά.

Στην προκειμένη περίπτωση είχαμε την διπλή ατυχία ο πόλεμος να γίνει με την πανδημία ταυτόχρονα. Αυτό επηρεάζει τη ζωή μας η κυβέρνηση και λαμβάνει και θα λάβει και όσο περισσότερα μέτρα γίνεται  για να ανακουφιστούν οι συμπολίτες μας που υποφέρουν.

Πριν τον πόλεμο υπενθύμισε ο κ. Γεωργιάδης, είχαμε την πανδημία, δεν είχαμε ηρεμία και αυτή είχε διαταράξει την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα πολύ, με το ταυτόχρονο άνοιγμα και το ταυτόχρονο κλείσιμο όλων των οικονομιών. Ως προς την ενέργεια όμως πιστεύω ότι είχε αρχίσει να αυξάνεται η τιμή της από το Νοέμβριο μήνα με τις ειδήσεις της επικείμενης εισβολής.

Αυτήν την εβδομάδα θα υπάρξουν ανακοινώσεις που θα ικανοποιήσουν την πλειοψηφία των πολιτών, καθώς θα ακολουθηθεί ένας τρόπος παρέμβασης στα καύσιμα αλλά και στην ενέργεια, στοχευμένος, έτσι ώστε ταυτόχρονα να βοηθήσουμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά και παράλληλα να μην τινάξουμε στον αέρα τον προϋπολογισμό του κράτους.

Ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να επιβληθεί διατίμηση στα καύσιμα καθώς είναι εισαγόμενο προϊόν και τόνισε ότι θα συνεχιστεί οριζόντια η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος και ο αρμόδιος υπουργός  θα προβεί σε ανακοινώσεις.

Σε ό,τι αφορά την ακρίβεια ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι και ως προς την στήριξη του κράτους υπάρχουν όρια. Επισήμανε δε ότι οι τιμές στην χώρα μας ανεβαίνουν όπως ανεβαίνουν σε όλο τον κόσμο καθώς η Ελλάδα αποτελεί ένα κρίκο μίας παγκόσμια αλυσίδας.

Αναφερόμενος στο πρόσφατο ταξίδι του στην Σ. Αραβία, επικεφαλής κλιμακίου υπουργών και επιχειρηματιών, ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι ήταν μια αποστολή από την οποία η Ελλάδα θα έχει πολύ μεγάλα οφέλη και τόνισε ότι κλείστηκαν συμβόλαια και συμφωνίες για το μέλλον και τον Μάιο θα υπάρχει συνέχεια, με την επίσκεψη στην Ελλάδα, επιχειρηματικής αποστολής από τη Σαουδική Αραβία.

Προανήγγειλε δε νέα επιχειρηματική αποστολή σε δύο εβδομάδες στο Ντουμπάι για να κάνουμε και εκεί εξαγωγές και επιχειρηματικά συμβόλαια,  όπως είπε  ο υπουργός,  και σημείωσε ότι η «Ελλάδα της εξωστρέφειας είναι αυτή που θα μας βγάλει από την κρίση» και αναφέρθηκε στις ενέργειες της κυβέρνησης για να τονώσει την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Μεγαλύτερη ενίσχυση σε περισσότερους με το "Fuel Pass 2"

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι δικαιούχοι είναι όσοι έχουν δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έτους 2021 έως 30.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 45.000 ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψηφίζεται η τροπολογία για το «Fuel pass 2», πόσα θα πάρουν οι δικαιούχοι

Το συνολικό ποσό της επιδότησης θα κυμαίνεται από 45 έως 100 ευρώ αναλόγως με το όχημα και του τόπου κατοικίας του δικαιούχου. Περισσότερα χρήματα με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοδικά κινείται η κατανάλωση καυσίμων παρά την αύξηση των τιμών

Η αύξηση της κατανάλωσης οφείλεται κατά ένα μέρος στο γεγονός ότι το 2021 ίσχυαν περιορισμοί στις μετακινήσεις οι οποίοι δεν υπάρχουν εφέτος ενώ σημαντική είναι και η συμβολή του τουρισμού η οποία πέρυσι ήταν εξαιρετικά περιορισμένη.