ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
mitsotakis-kyvernisi
Φώτο: Dimitris Kapantais / SOOC

Πακέτο 1,1 δισ. με επιδοτήσεις για το ρεύμα και τα καύσιμα κίνησης

Αύριο οι υπουργοί Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος θα εξειδικεύσουν τα μέτρα που θα έχουν τρίμηνη διάρκεια και θα αφορούν 3,2 εκατ. πολίτες.

Ένα πακέτο στήριξης 1,1 δις. ευρώ των πολιτών απέναντι στις αυξήσεις της ενέργειας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που θα ανακουφίσει 3,2 εκατ. ευάλωτους πολίτες, αλλά και τα νοικοκυριά με εισόδημα έως 30.000 ευρώ το χρόνο.

Τα μέτρα θα αφορούν όλα τα μέτωπα της ακρίβειας: την τόνωση του εισοδήματος με ένα έκτακτο επίδομα στους χαμηλά αμειβόμενους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Τη στήριξη των οικογενειών με παιδιά, που έχουν σήμερα και τα περισσότερα έξοδα. Τη γενναία επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος. Αλλά και τη μερική απορρόφηση των αυξήσεων στα καύσιμα, με την κάλυψη 180 λίτρων για την κίνηση των οχημάτων. Ενώ συνδυάζονται με ειδικές μέριμνες για τους αγρότες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν χτυπηθεί ιδιαίτερα από τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα

Επισήμανε ότι όλα αυτά πλαισιώνονται από τον νέο, χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ και από την επικείμενη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού. «Γιατί οι μισθοί στη χώρα μας είναι, δυστυχώς, ακόμα χαμηλοί. Και η ακρίβεια ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα», συμπλήρωσε. Όπως είπε, οι νέες ρυθμίσεις υπηρετούν δύο αρχές: πρώτον, είναι στοχευμένες και όχι οριζόντιες, δίνοντας ειδικότερη έμφαση στη στήριξη των πιο αδύναμων. Και δεύτερον, είναι ευθυγραμμισμένες με τη συνετή δημοσιονομική πολιτική «Μία επιλογή που συγκλίνει με τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά δεν αποκλίνει από τις αντοχές της οικονομίας. Και που αντιμετωπίζει το παρόν χωρίς να ναρκοθετεί το μέλλον. Περιλαμβάνουν, δηλαδή, αυτά που αποκαλώ «μέτρα μετρημένα στο μέτρο της πραγματικότητας». Γιατί η διεθνής αναστάτωση θα περάσει, αλλά η χώρα πρέπει να είναι δυνατή για να συνεχίσει δυναμικά την πορεία της» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Τα μέτρα θα εξειδικευτούν αύριο το πρωί, με ανακοινώσεις που θα κάνουν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για τη βαθύτερη γεωπολιτική κρίση των τελευταίων 8 δεκαετίων για την Ευρώπη που έχει επιφέρει ξερίζωμα ανθρώπων από τον τόπο τους και τις οικογένειές τους αλλά και μία τεράστια ενεργειακή κρίση με πρωτοφανή ακρίβεια σε τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου και καυσίμων.

Έκανε αναφορά επίσης στα σχόλια της αντιπολίτευσης σχετικά με τη διαχείριση της κρίσης και είπε ότι νιώθει την αγωνία των πολιτών όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με τους λογαριασμούς του ρεύματος, τις τιμές στα σούπερ μάρκετ ή τα βενζινάδικα υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι λύσεις που προτείνει η αντιπολίτευση κρύβουν ότι πρόκειται για αυξήσεις εισαγόμενες που δεν μπορούν να λυθούν με τρόπους που απλώς «χαϊδεύουν αυτιά».

Όπως είπε χαρακτηριστικά «ακούω, βέβαια, από τώρα τις κραυγές της αντιπολίτευσης για «ψίχουλα» και «κοινωνική αναλγησία». Αλλά σας βεβαιώνω ότι πρώτος εγώ θα αποφάσιζα ένα μεγαλύτερο πακέτο στήριξης αν ήμουν σίγουρος ότι αυτό δεν θα έθετε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα. Όμως, δυστυχώς, η πατρίδα μας δεν έχει ακόμα πλήρως συνέλθει από τη 10ετή οικονομική κρίση. Δε φτάσαμε ακόμα στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. Και πάντα οι κερδοσκόποι θα καραδοκούν να εκμεταλλευτούν την όποια αδυναμία μας» είπε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας πως σε σκοπεύει να φανεί προσωρινά ευχάριστος υπονομεύοντας την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. 

Έκανε αναφορά στην ανάγκη μιας ευρωπαϊκής κοινής αντιμετώπισης στο πρόβλημα των αυξήσεων και γι’ αυτό, είπε, «μετά από πρότασή μας, η Κομισιόν επεξεργάζεται ήδη παρεμβάσεις στη διαμόρφωση των χονδρικών τιμών φυσικού αερίου. Ώστε να χτυπηθεί η διεθνής κερδοσκοπία που ανατροφοδοτεί τη γεωπολιτική κρίση, προκαλώντας αλυσιδωτές ανατιμήσεις. Είναι ώρα η πολιτική να θέσει κανόνες στις αγορές. Και οι εταιρείες με υπερκέρδη από αυτήν τη συγκυρία να αναλάβουν μερίδιο στο κόστος υπέρβασής της. Ελπίζω ότι στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συμφωνήσουμε για το θέμα».

Τέλος, σημείωσε ότι για να καταφέρει η χώρα να έχει ενεργειακή αυτονομία προωθούνται επενδύσεις ΑΠΕ με μείωση της γραφειοκρατίας, ηλεκτρικές διασυνδέσεις με άλλες χώρες, προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας και αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών αλλά και η αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου σημειώνοντας ότι σύντομα θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλες αυξήσεις με το Fuel Pass 2 για την επιδότηση της βενζίνης

Από 45 στα 80 ευρώ η επιδότηση του τριμήνου Ιουλίου - Σεπτεμβρίου για τα αυτοκίνητα, στα 60 ευρώ για τις μηχανές και στα 100 ευρώ για τα νησιά. Τι ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειώθηκε κατά 16% η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης στην Ελλάδα το 2021

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η κατανάλωση πετρελαιοειδών στη χώρα το 2021 παρέμεινε σταθερή σε σχέση με το 2020. Τη μεγαλύτερη αύξηση κατανάλωσης κατέγραψε η αμόλυβδη βενζίνη και το υγραέριο.
SME, Kefalas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόεδρος ΣΜΕ: Πιεστικό και επείγον να στηριχθούν οι εξορυκτικές επιχειρήσεις

Όπως επισημαίνει ο κ. Αθανάσιος Κεφάλας, Προέδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) «τα μέταλλα και μεταλλεύματα αντιμετωπίζουν προκλήσεις, λόγω του ενεργειακού κόστους το οποίο οδηγεί και σε κλείσιμο εργοστασίων στην Ευρώπη».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καύσιμα: «Ανάσα» για τους καταναλωτές η υποχώρηση των τιμών

Σύμφωνα με τα στοιχεία του παρατηρητηρίου τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή της αμόλυβδης ήταν την περασμένη Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου (πανελλαδικός μέσος όρος), 1,837 ευρώ ανά λίτρο έναντι 2,425 ευρώ που ήταν το υψηλό στις 15 Ιουνίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απαγόρευση της πώλησης καυσίμων κάτω του κόστους ζητούν οι πρατηριούχοι

Στην επιστολή τους προς τον υπουργό Ανάπτυξης, οι πρατηριούχοι τονίζουν πως η άρση της απαγόρευσης πώλησης σε τιμές κάτω του κόστους καλλιέργησε  γόνιμο έδαφος ανεξέλεγκτης παραβατικότητας, λαθρεμπορίας, νοθείας και κλοπής.