ΓΔ: 1422.74 0.36% Τζίρος: 49.77 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:05:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Μεγάλες αυξήσεις με το Fuel Pass 2 για την επιδότηση της βενζίνης

Από 45 στα 80 ευρώ η επιδότηση του τριμήνου Ιουλίου - Σεπτεμβρίου για τα αυτοκίνητα, στα 60 ευρώ για τις μηχανές και στα 100 ευρώ για τα νησιά. Τι ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο.

Στα 80 ευρώ αυξάνεται για το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου η επιδότηση για τα καύσιμα (Fuel Pass 2) από 45 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στην έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. 

Σημειώνεται ότι στις 15.00 θα υπάρξουν λεπτομερείς ανακοινώσεις για τους όρους από τον υπ. Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γεώργιο Γεωργαντά. 

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι για τα νησιά η επιδότηση θα φθάσει στα 100 ευρώ, ενώ θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τους αγρότες με επίσπευση της επιστροφής για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για το πετρέλαιο.

Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι το συνολικό πακέτο φθάνει στα 375 εκατ. ευρώ, ενώ η επιδότηση θα γίνει με τον ακόλουθο τρόπο: 

  • Αυξάνεται από τα 45 στα 80 ευρώ για τα αυτοκίνητα. 
  • Αυξάνεται από τα 35 στα 60 ευρώ για τις μηχανές.
  • Αυξάνεται στα 100 ευρώ στα νησιά από 55 ευρώ πριν. 

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι βασική πρόθεση της κυβέρνησης είναι να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις να ξεπεράσουν τις δύσκολες καταστάσεις που είναι κατά κύρια βάση εισαγόμενες, αλλά αυτό γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή και εντός των δημοσιονομικών περιθωρίων που έχει η χώρα. 

Βάσει των ανακοινώσεων του κ. Μητσοτάκη πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η επιδότηση θα μειωθούν οι τιμές κατά 44 λεπτά το λίτρο για 180 λίτρα, ενώ στο  ντίζελ, η ενίσχυση παραμένει 12 λεπτά ανά λίτρο στην πηγή. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κυβερνητικού επιτελείου το νέο μέτρο στήριξης αφορά σε περισσότερους από τρία εκατ. οδηγούς, ενώ φθάνει σε μία περίοδο που οι τιμές των καυσίμων έχουν εκτοξευθεί σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο.

«Καλυμμένοι και για το χειρότερο ενεργειακό σενάριο»

Πάντως ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα capital.gr, εμφανίστηκε αρκετά καθησυχαστικός για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, με δεδομένο και το γεγονός ότι σήμερα και έως τις 27 Ιουνίου σταματά η τροφοδοσία με φυσικό αέριο από τη Gazprom. 

Όπως τόνισε η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη ακόμη και για το χειρότερο σενάριο μίας ενεργειακής κρίσης και έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην καταστεί απειλητική για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και εν γένει την οικονομία. 

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό: «Είμαστε καλυμμένοι και για το χειρότερο δυνατό σενάριο που δεν είναι άλλο από την πλήρη διακοπή φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη και κατά συνέπεια προς τη χώρα μας.

Δεν εκτιμώ ότι αυτό θα γίνει, αλλά είμαστε έτοιμοι και γι’ αυτό το ενδεχόμενο και έχουμε όλες τις επιλογές στο τραπέζι. Και βέβαια έχουμε τη δυνατότητα, σε αντίθεση με άλλες χώρες, να μπορούμε να εισάγουμε υγροποιημένο φυσικό αέριο, καθώς είμαστε χώρα πρώτης εισόδου για LNG στο ευρωπαϊκό δίκτυο.

Εκτιμώ ότι δεν είναι κάτι το οποίο θα γίνει. Εμένα περισσότερο με απασχολούν οι τιμές της ενέργειας και λιγότερο η διαθεσιμότητά της, εκεί έχουμε το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Αλλά σε κάθε περίπτωση, θέλω να διαβεβαιώσω τους Έλληνες πολίτες και τις επιχειρήσεις ότι δεν θα υπάρχει κανένα ζήτημα επάρκειας ενέργειας ακόμα και στο χειρότερο σενάριο, το οποίο -τονίζω- θα είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο σενάριο για την Ευρώπη. Θα είμαστε καλυμμένοι, θα τα βγάλουμε πέρα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

mitsotakis-kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πακέτο 1,1 δισ. με επιδοτήσεις για το ρεύμα και τα καύσιμα κίνησης

Αύριο οι υπουργοί Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος θα εξειδικεύσουν τα μέτρα που θα έχουν τρίμηνη διάρκεια και θα αφορούν 3,2 εκατ. πολίτες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειώθηκε κατά 16% η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης στην Ελλάδα το 2021

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η κατανάλωση πετρελαιοειδών στη χώρα το 2021 παρέμεινε σταθερή σε σχέση με το 2020. Τη μεγαλύτερη αύξηση κατανάλωσης κατέγραψε η αμόλυβδη βενζίνη και το υγραέριο.
SME, Kefalas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόεδρος ΣΜΕ: Πιεστικό και επείγον να στηριχθούν οι εξορυκτικές επιχειρήσεις

Όπως επισημαίνει ο κ. Αθανάσιος Κεφάλας, Προέδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) «τα μέταλλα και μεταλλεύματα αντιμετωπίζουν προκλήσεις, λόγω του ενεργειακού κόστους το οποίο οδηγεί και σε κλείσιμο εργοστασίων στην Ευρώπη».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καύσιμα: «Ανάσα» για τους καταναλωτές η υποχώρηση των τιμών

Σύμφωνα με τα στοιχεία του παρατηρητηρίου τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή της αμόλυβδης ήταν την περασμένη Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου (πανελλαδικός μέσος όρος), 1,837 ευρώ ανά λίτρο έναντι 2,425 ευρώ που ήταν το υψηλό στις 15 Ιουνίου.