Φώτο: Shutterstock

Ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα

Επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα αναμένεται να εγκρίνει το Eurogroup της Τετάρτης, όπως φάνηκε από τη τελευταία συνεδρίαση του EuroWorking Group.

Τον δρόμο για την επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP), αναμένεται να ανοίξει το Eurogroup της Τετάρτης.

Η εξέλιξη αυτή διαφάνηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση του EuroWorking Group, το οποίο εισηγήθηκε την ενεργοποίηση της επόμενης δέσμης των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, συνολικού ύψους 767 εκατ. ευρώ, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η αποδέσμευση της επόμενης δόσης από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP).

Η εκταμίευση των ANFA και SMP αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά και την τυπική επικύρωση της απόφασης από τα εθνικά κοινοβούλια της Γερμανίας και της Ολλανδίας και πιθανώς πριν από το τέλος του έτους.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera για την προοπτική επιστροφής μέσα στο 2020 των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP) ύψους 0,7% του ΑΕΠ, είχε δηλώσει ότι μπορεί να συμφωνηθεί με τους εταίρους «η αξιοποίησή τους για επενδυτικούς σκοπούς, με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο».

Κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου αναμένεται να συζητηθούν, μεταξύ άλλων, η 4η έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας, η μεταπρογραμματική εποπτεία της Κύπρου και της Ισπανίας, τα σχέδια προϋπολογισμού των κρατών-μελών της ευρωζώνης και οι προοπτικές της Ευρωζώνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αψιμαχίες στο Eurogroup για ESM και εγγύηση καταθέσεων

Μόνο κατ' αρχήν συμφωνία για την μεταρρύθμιση του ESM στο χθεσινό Eurogroup, το θέμα δεν θα φτάσει στο Συμβούλιο Κορυφής της επόμενης Παρασκευης. Έντονη αντιπαράθεση Γερμανίας-Ιταλίας για την εγγύηση καταθέσεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεργοποιείται με απόφαση Eurogroup το πακέτο 767 εκατ. για το χρέος

Στην τελική ευθεία μπαίνει η εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ από τη χώρα μας, αφού, όπως επιβεβαίωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, άναψε το «πράσινο φως» στο σημερινό Eurogroup. Το 2020 η συζήτηση για το θέμα των επενδύσεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

FT: Οι επενδυτές πληρώνουν για να δανείζουν την Ελλάδα

Μετά από μια δύσκολη πορεία, η ελληνική οικονομία επουλώνει τις πληγές της. Η Ελλάδα έχει πλέον πρόσφορο έδαφος για τους επενδυτές, καθώς η αγορά ομολόγων έχει συμπιέσει τις αποδόσεις σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.