ΓΔ: 1423.37 0.41% Τζίρος: 56.72 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:44:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
Φωτο: Shutterstock

«Πόλεμος» για τις ταχύτητες στο ίντερνετ, γιατί καθυστερεί το σχέδιο ΟΤΕ

Κρίσιμη ακρόαση σήμερα στην ΕΕΤΤ, καθώς οι πάροχοι ζητούν «πάγωμα» στον διπλασιασμό ταχυτήτων από τον ΟΤΕ για να μην υπάρξει συμπίεση των περιθωρίων κέρδους τους από τον κυρίαρχο παίκτη της αγοράς.

Το φιλόδοξο σχέδιο του ΟΤΕ, που υποσχέθηκε στους καταναλωτές διπλάσιες ταχύτητες στο ίντερνετ στην ίδια τιμή, δεν φαίνεται ότι θα υλοποιηθεί άμεσα, καθώς προσκρούει στις έντονες αντιδράσεις των παρόχων, που υποστηρίζουν ότι θα τους επιβαρύνει με κόστος δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ, συμπιέζοντας τα περιθώρια κέρδους τους και ζητούν από την Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών να παρέμβει για να προστατεύσει την ανταγωνιστική δομή της αγοράς.

Σήμερα είναι προγραμματισμένη μια κρίσιμη ακρόαση στην ΕΕΤΤ για το αίτημα της Vodafone να «παγώσει» η εφαρμογή του σχεδίου του ΟΤΕ προσωρινά, μέχρι να εξετασθεί σε ποιο βαθμό περιορίζει τα περιθώρια κέρδους τους με βάση το νέο πλαίσιο για το Μοντέλο Ελέγχου Συμπίεσης Περιθωρίων (PSMPrice Squeeze Model), για το οποίο η διαβούλευση έχει ολοκληρωθεί από τον Μάρτιο του 2021, αλλά περιέργως παραμένει ανεφάρμοστο λόγω ολιγωρίας της Επιτροπής.

H ΕΕΤΤ είχε «παγώσει» τις συζητήσεις για τα νέα τιμολογιακά πακέτα του ΟΤΕ, ωστόσο δεν είχε προχωρήσει και σε ακρόαση του αιτήματος της Vodafone που έμενε στα συρτάρια της εδώ και 3 μήνες καθώς δεν υπήρχε σχηματισμένη Ολομέλεια του ΔΣ. Αυτό όμως αλλάζει, καθώς σήμερα 8 Απριλίου, η ΕΕΤΤ θα προχωρήσει στην ακρόαση του αιτήματος της Vodafone ενώ θα προχωρήσει στη συνέχεια σε διαβούλευση όπου και θα καλέσει τις εταιρείες να καταθέσουν τις απόψεις τους πριν προχωρήσει στη λήψη απόφασης.

Οι πάροχοι έχουν ενοχληθεί από την κίνηση του ΟΤΕ να ανακοινώσει τον διπλασιασμό των ταχυτήτων χωρίς να έχει υπάρξει πρώτα έγκριση από την ΕΕΤΤ και των νέων τιμολογίων, τα οποία ο ΟΤΕ, ως πάροχος με Σημαντική Ισχύ στην Αγορά είναι υποχρεωμένος να υποβάλλει εκ των προτέρων προς έγκριση στη ρυθμιστική αρχή.

Η αναβάθμιση επρόκειτο να γίνει σε όσες γραμμές είναι αυτό τεχνολογικά εφικτό και αναμενόταν να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2022, ωστόσο το σχέδιο αυτό δείχνει πως θα καθυστερήσει σημαντικά μετά την επιστολή της Vodafone που ζητά από το νέο ΔΣ της ΕΕΤΤ να μην εγκριθούν τα νέα τιμολογιακά πακέτα του ΟΤΕ πριν τεθεί σε εφαρμογή το νέο πλαίσιο για το Μοντέλο Ελέγχου Συμπίεσης Περιθωρίων.

Κάτι το οποίο μπορεί να σημαίνει σημαντική καθυστέρηση στην υλοποίηση του σχεδίου του ΟΤΕ που είχε ανακοινωθεί από τέλη του 2021 και είχε δοθεί έγκριση από την ΕΕΤΤ για το 1/3 των πακέτων που είχε καταθέσει προς έγκριση ο όμιλος  (που έφταναν συνολικά τα 450 πακέτα).

Η Vodafone είχε ζητήσει από την ΕΕΤΤ από τα τέλη του περασμένου χρόνου να μην εγκριθούν τα νέα πακέτα πριν τεθεί άμεσα σε εφαρμογή το νέο πλαίσιο για το Μοντέλο Ελέγχου Συμπίεσης Περιθωρίων (PSMPrice Squeeze Model). Σημειώνεται ότι, σε αυτό τον έλεγχο, δεν καλούνται οι εναλλακτικοί πάροχοι να αποδείξουν ότι υπάρχει συμπίεση περιθωρίου, αλλά είναι υποχρεωμένος ο ΟΤΕ, ως πάροχος με Σημαντική Ισχύ στην Αγορά, να αποδείξει ότι η εμπορική/τιμολογιακή του πολιτική αφήνει επαρκή περιθώρια κέρδους στις ανταγωνιστικές εταιρείες.

H Vodafone με ανακοίνωσή της τονίζει πως είχε χαιρετίσει από την πρώτη στιγμή την ανακοίνωση του ΟΤΕ για αναβάθμιση των συνδέσεων των Ελλήνων καταναλωτών, δηλώνοντας μάλιστα τη δέσμευσή της να υλοποιήσει την αναβάθμιση και για τους δικούς της πελάτες, με την προϋπόθεση πάντοτε αυτό να είναι δυνατό με ισότιμους και δίκαιους όρους.

Το θερμόμετρο της σύγκρουσης ανεβαίνει με στελέχη του κλάδου να αναφέρουν πως τα νέα πακέτα του ΟΤΕ «στραγγαλίζουν» τον ανταγωνισμό, επισημαίνοντας πως δεν γίνεται να εγκριθούν πακέτα σύμφωνα με το πλαίσιο του 2011, καθώς από τότε έχουν αλλάξει πολλά στις τηλεπικοινωνίες και την αγορά να έχει αλλάξει άρδην από τότε.

Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι υπολογίζουν πως θα χρειαστούν περίπου 90 εκατ. ευρώ επιπλέον ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν και αυτοί με την σειρά τους στον διπλασιασμό των ταχυτήτων, ποσό στο οποίο περιλαμβάνεται η μετάβαση από τα αστικά κέντρα στα ΚΑΦΑΟ, το κόστος για τις αλλαγές ρούτερ που θα χρειαστούν οι συνδρομητές και η διαφορά από τις μισθώσεις που καταβάλλονται στον ΟΤΕ για τις υπηρεσίες χονδρικής. Επιβαρύνσεις που, όπως λένε, θα προκαλέσουν συμπίεση των περιθωρίων κέρδους τους.

Το κόστος μετάβασης που φτάνει τα 33 ευρώ ανά σύνδεση βρίσκεται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων, με τους παρόχους να μην βρίσκονται κοντά σε συμφωνία με τον ΟΤΕ, καθώς διαπιστώνεται διαφορά στο ύψος και τον χρόνο διάρκειας της έκπτωσης.

Ωστόσο, η Vodafone θέλει να ληφθούν άμεσα προσωρινά μέτρα για την προστασία της ανταγωνιστικής δομής της αγοράς έως ότου εξασφαλιστεί η οικονομική αναπαραγωγιμότητα και από την λοιπή αγορά, δηλαδή να διαπιστωθεί ότι μπορούν να ακολουθήσουν τον ΟΤΕ χωρίς αυτό να συμπιέζει τα περιθώρια κέρδους τους. Ζητούν, επίσης, να υπάρξει έκπτωση και στο μηνιαίο τέλος χονδρικής εκτός από την έκπτωση στο τέλος μετάβασης.

Επιπλέον, η Vodafone ζητά να εκκινήσει άμεσα η διαδικασία επικαιροποίησης του μοντέλου BULRIC+ των τελών χονδρικής, προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι τρέχουσες εξελίξεις και αλλαγές που επέρχονται στην αγορά, βάσει της αλλαγής της ζήτησης.

Ο νέος πόλεμος που έχει ξεσπάσει στις τηλεπικοινωνίες μετά τις πρωτοβουλίες του ΟΤΕ δυσκολεύει τις προσπάθειες να αναβαθμιστεί το ελληνικό ίντερνετ, που βρίσκεται πολύ πίσω σε σχέση με τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι το οποίο επιβεβαιώνει και η σχετική έκθεση της της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρουσιάστηκε τον περασμένο Νοέμβριο για τον Δείκτη Ψηφιακής Ετοιμότητας (DESIτων κρατών – μελών.

Η χώρα μας έχει περιορισμένες πιθανότητες να πετύχει τους στόχους για ευρυζωνικές συνδέσεις 1 Gbps στους κύριους φορείς της οικονομίας (υπουργεία, μεγάλες επιχειρήσεις, κ.α.) μέχρι το 2025, ενώ αντίστοιχα λίγες είναι και οι πιθανότητες για πρόσβαση όλων των πολιτών σε ευρυζωνικές συνδέσεις οπτικών ινών ή κινητής τηλεφωνίας με ταχύτητα 100 Mbps που μπορεί να αναβαθμιστεί σε 1 Gbps.

Η έκθεση υπογράμμιζε πως βασικό πρόβλημα αποτελεί η μεγάλη διαφορά μεταξύ στην κάλυψη των δικτύων νέας γενιάς (τεχνολογίας VDSL) και της συνδρομητικής βάσης που έχουν αποκτήσει μέχρι τώρα καθώς και η πολύ χαμηλή διείσδυση των δικτύων οπτικών ινών.  Αν και η εικόνα έχει αλλάξει προς το καλύτερο, η έκθεση τόνιζε πως οι ευρυζωνικές συνδέσεις με ταχύτητες άνω των 100 Mbps παραμένουν «σχετικά ακριβές» σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε..

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕΤΤ, στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021, οι γραμμές υπερυψηλών ταχυτήτων αντιπροσώπευαν το 10,5% των ευρυζωνικών γραμμών της χώρας έναντι του 5,8% στο τέλος του 2020, ενώ ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 59%

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινο» στα νέα τιμολόγια του ΟΤΕ, απορρίφθηκε προσφυγή της Vodafone

Έπειτα από 3 μήνες που το αίτημα της Vodafone είχε παραμείνει στο συρτάρι, η ΕΕΤΤ απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε καταθέσει η εταιρεία και πλέον ετοιμάζεται να προχωρήσει στην έγκριση των υπόλοιπων προγραμμάτων του ΟΤΕ. Η αντίδραση της Vodafone.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Λυγίζει» τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών η έκρηξη της χρήσης δεδομένων

Αν και οι ταχύτητες του διαδικτύου ανέβηκαν σημαντικά το 2022, οι απαιτήσεις των καταναλωτών έχουν αυξηθεί, μαζί και τα παράπονά τους καθώς τα δίκτυα των παρόχων δεν δείχνουν να μπορούν να ανταποκριθούν.
tv_piracy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σφίγγει ο κλοιός για χρήστες και διακινητές της πειρατικής τηλεόρασης

Η άνοδος της πειρατικής τηλεόρασης έχει λάβει αδιανόητες διαστάσεις, δημιουργώντας τρύπα εσόδων στις εταιρείες και στο Δημόσιο, ενώ παράλληλα φέρνει και πλήθος κινδύνων για τους χρήστες.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το τέλος της φθηνής τηλεφωνίας: Πώς θα «φουσκώσουν» οι λογαριασμοί

Έρχεται η ρήτρα προσαρμογής των τηλεπικοινωνιακών λογαριασμών στον πληθωρισμό, που αυξήθηκε πέρυσι κατά 9,65%. Η ΕΕΤΤ ικανοποιεί το σχετικό αίτημα των εταιρειών, που κάνουν λόγο για μεγάλες αυξήσεις στα κόστη.
internet-diadiktyo-fiber
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Κρήτη και στο νότιο Αιγαίο το πιο γρήγορο ίντερνετ της Ελλάδας

Άνιση ανάπτυξη των δικτύων, τεράστιες διαφορές ταχυτήτων: από 32 Mbps στο Β. Αιγαίο ως τα 142 Mbps στην Κρήτη. Χάνει θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη η Ελλάδα. Σχεδόν 50% ταχύτερο το ίντερνετ στα κινητά από τις σταθερές συνδέσεις.