ΓΔ: 791.89 -1.70% Τζίρος: 36.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:03:37 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Στο φως οι επωνυμίες εταιρειών που τιμωρούνται για αισχροκέρδεια

Σύντομα η νομοθετική ρύθμιση. Πρόστιμα συνολικού ύψους 120.340 ευρώ, με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, επιβλήθηκαν σήμερα σε δύο αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Σε δημοσιοποίηση των επωνυμιών των εταιρειών, οι οποίες εκμεταλλεύονται την τρέχουσα κρίση και αισχροκερδούν προχωράει η κυβέρνηση με νέα νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει στη Βουλή το επόμενο διάστημα. Όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπ. Ανάπτυξης, «η δημοσιοποίηση των επωνυμιών των επιχειρήσεων, στις οποίες επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα για λόγους αισχροκέρδειας θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ψήφιση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης από τη Βουλή των Ελλήνων».

Την εν λόγω πρωτοβουλία για να υπάρξει ειδική διάταξη, κατά τα πρότυπα της διατάξεως του covid, για να μπορεί η Γενική Γραμματέα Καταναλωτή να δημοσιοποιεί τις επωνυμίες των επιχειρήσεων οι οποίες τιμωρούνται με πρόστιμα για λόγους αισχροκέρδειας, είχε ανακοινώσει ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

«Πάντα θα υπάρχει επιφύλαξη της όποιας δικαστικής απόφασης της διοικητικής αυτής πράξεως, γιατί δε χάνει κανείς το δικαίωμά του να προσφύγει προφανώς στην ελληνική δικαιοσύνη. Όμως, αυτή τη στιγμή που μιλάμε θέλω να είμαι πολύ ειλικρινής, για μένα την ώρα του πολέμου η αισχροκέρδεια δεν είναι πια απλώς αισχροκέρδεια, είναι μαυραγοριτισμός. Είμαστε σε μία εποχή που δεν μπορεί κανένας να βγάζει περισσότερο κέρδος εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι υπάρχει παγκόσμιος πληθωρισμός και ότι υπάρχει πολύ μεγάλη εισαγόμενη ακρίβεια και πάνω σε αυτό να πατάει για να αυξάνει περαιτέρω τις τιμές και να κερδίζει περισσότερα χρήματα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργιάδης, ενώ δεν απέκλεισε να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα στο μέλλον, με στόχο την προστασία των καταναλωτών και την πάταξη παραβατικών συμπεριφορών.

Σήμερα επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 120.340 ευρώ, με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, σε δύο αλυσίδες σούπερ μάρκετ (86.340 ευρώ στη μία και 34.000 ευρώ στη δεύτερη), διότι σε ελέγχους που διενήργησαν ελεγκτές της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) διαπιστώθηκε ότι πωλούσαν με μεγαλύτερο μεικτό περιθώριο κέρδους κατά παράβαση της από 20/3/2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

super market, trofima, emporio, times
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόστιμο-ρεκόρ σε σούπερ μάρκετ για υπερβολικό περιθώριο κέρδους

Όπως αναφέρει η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μέχρι σήμερα έχουν βεβαιωθεί 48 παραβάσεις που αφορούν στις διατάξεις περί αισχροκέρδειας και έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 1,3 εκατ. ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόστιμα 409.980 ευρώ στην κλινική «ΜΗΤΕΡΑ» και σε άλλη μία για υπερχρεώσεις

Βάσει της κείμενης νομοθεσίας, οι επωνυμίες των επιχειρήσεων στις οποίες επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο εφ' όσον αυτό υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ δημοσιοποιούνται. Κάθε επιχείρηση διατηρεί το δικαίωμα να προσφύγει στα δικαστήρια.
adonis georgiadis-anaptyxis-katastimata
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γεωργιάδης: Μετά τα σούπερ μάρκετ έρχονται πρόστιμα σε βενζινάδικα

Τι είπε ο υπουργός Ανάπτυξης για τους ελέγχους που συνεχίζονται και θα επεκταθούν αλλά και για το αν υπάρχουν ελλείψεις σε συγκεκριμένη κατηγορία τροφίμων όπως το ηλιέλαιο, το αλεύρι, κ.α.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ν. Παπαθανάσης: Ενδιαφέρον για την Ελλάδα από επενδυτικό κολοσσό των ΗΠΑ

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης υποστηρίζει ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα δεν έχει μειωθεί παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Διαβεβαιώνει ότι τα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι γεμάτα.
super market-trofima-ielka-prosfores-xristougenna
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πρόστιμο 140.000 σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ γιατί κερδοσκοπούσε

Το πρόστιμο επιβλήθηκε με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Άδ. Γεωργιάδη στην επιχείρηση για παράβαση πράξης νομοθετικού περιεχομένου του 2020 που αφορούσε τους κινδύνους διασποράς του κορονοϊού.